Науково-популярні відео тижня. Добірка від 29.01.2024

Науково-популярні відео тижня. Добірка від 29.01.2024

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

У нашому патріархальному світі історію писали переважно чоловіки, тож не дивно, що саме чоловіки цю історію здебільшого і наповнювали. Але це, м'яко кажучи, перебільшення. Україна багата своїми видатними жінками. Вони ставали княгинями, королевами, султанками, мали вплив у політиці, створювали всесвітньо відомі полотна, виступали на сценах у культурних столицях світу і чули гучні овації, писали книги, підкорювали військову справу, робили наукові відкриття та досягали перших місць у спорті. Ми вирішили згадати принаймні десять із них. Сьогодні про княгиню Ольгу, Розалію Винниченко та Соломію Крушельницьку.

Саме так слід представляти розповідь про найбільшу інтелектуальну пригоду в історії - про те, як людство дійшло до нинішнього розуміння всесвіту, далекого від сфери повсякденного досвіду. Краусс пов'язує світ, який ми знаємо, з невидимим світом навколо нас, який віддалений від інтуїції та безпосередніх відчуттів. Він пояснює наше сучасне розуміння природи та боротьбу за побудову найбільшої теоретичної споруди з коли-небудь створених - Стандартної моделі фізики елементарних частинок - а потім за розуміння її наслідків для нашого існування.

Нова цікава міні-лекція на каналі Наукпопіл.

Чкерговий урок історії, який зацікавить не тільки школярів. 

Її звали Глорія Рамірес. Але ця безневинна жінка, матір трьох дочок, увійшла в історію як «токсична леді». Що ж сталося з Глорією Рамірес? Наскільки небезпечна одна молекула кисню? І чому справу «токсичної леді» так і не вдалося розкрити?

Тиранозаври, трицератопси, стегозаври - популярні герої масової культури, зокрема фільмів про динозаврів (таких, як “Парк Юрського періоду”), але реальних фактів про них люди майже не знають. Цього разу WAS розбере поширені стереотипи та міфи про динозаврів. Ви дізнаєтеся, чи справді птахи це динозаври, чи існував динозавр-колібрі, та чи міг стегозавр думати задом.

Дайджест космічних новин від 28/01/2024

В минулому блозі ми з вами говорили про те, як визначити, в якій темі у людини порушується самооцінка. А сьогодні, у блозі психотерапевтки Мар'яна Франко розкаже, як психолог допомагає вирішити проблеми, що пов'язані з самооцінкою, та як почати працювати з самооцінкою самостійно.

Чи існували м'ясоїдні рослини в крейдовому періоді?

На каналі Довколоботаніка чергова цікава лекція!

Бонус. Новини технологій


Читати також