Нейронна сторона «просвітлення»

Нейронна сторона «просвітлення»

Як тривалий медитативний досвід впливає на мозок людини? Чи змінюють десятки годин медитації нейронну активність мозку йогінів та лам тибету? Чи призводить практика до просвітління і чим є просвітлення з погляду нейронауки? У статті на вас чекають відповіді, виявлені в лабораторії нейробіолога Річарда Девідсона під час досліджень мозкової діяльності майстрів медитації олімпійського рівня.

Змінні риси

У спільній книзі «Змінені риси характеру» Ден Гоулман та Річард Девідсон розповідають про дослідження того, як саме практика медитації змінює наш мозок. Вони оцінюють з позиції наукової значущості дослідження впливу медитації, деякі з яких були широко розтиражовані, але вимагають підтвердження. У книзі йдеться також про зміни від медитативного досвіду, які стають стійкими рисами характеру.

Деніел Гоулман — психолог, лектор, автор книг та науковий журналіст, який понад 10 років писав статті про мозок та психологію для The New York Times. Його книга 1995 року "Емоційний інтелект" була у списку бестселерів New York Times протягом півтора року.

Річард Девідсон – один із провідних нейробіологів, який вивчає медитацію у своїй лабораторії в Університеті Вісконсина. Лабораторія оснащена томографами, у ній працює близько 100 вчених.

Річард Девідсон та Деніел Гоулман

Нейронна активність майстрів медитації

Річард Девідсон виміряв мозкові електричні хвилі просунутих майстрів медитації. Дослідження Девідсона показало ніколи раніше небачені рівні гамма-хвиль.

Гамма-хвилі або високоамплітудні електричні гамма-коливання - найшвидші ЕЕГ-хвилі, які складаються з активності нейронів - нервових клітин мозку. Гамма-хвилі виникають, коли різні ділянки мозку гармонізуються, тобто активуються одночасно, складаючи різні елементи в один ментальний пазл.

Річарду Девідсону вдалося зробити кілька разючих досліджень, для яких він привіз медитаторів олімпійського рівня з інших частин світу в свою лабораторію і вивчив їх мозкову діяльність. Результати були просто вражаючими, а найдивовижніші відкриття пов'язані з так званими гамма-хвилями. Він виявив, що люди, які медитували протягом десятків тисяч годин, демонструють дивовижні відмінності від типових людей у мозкових хвилях.

"Ми дійсно можемо бачити, що відбувається в головах тих, хто досяг "просвітлення", і ці результати безпрецедентні в науці", - каже Гоулман.

Для вивчення електричної активності мозку у лабораторії записували електроенцефалограму (ЕЕГ). Для ЕЕГ-обстеження на голову надівається сюрреалістичний прилад - шапочка з дротами, схожа на друшляк з макаронінами, що стирчать з нього. У шапочки 256 дротів, кожен з них веде до датчика, закріпленого на певній ділянці голови.

Медитація

Допомога Матьє Рікара

Велику допомогу в реалізації цього значущого для науки дослідження вченому надав Матьє Рікар, відомий буддійський чернець з монастиря Шечен (Катманду, Непал). Матьє Рікар народився у сім'ї привілейованої французької інтелігенції. Його батько Жан-Франсуа Ревель (псевдонім) був впливовим філософом та політологом Франції. Матьє захистив докторську дисертацію з молекулярної біології у Пастерівському Інституті у Парижі. Його науковим керівником був нобелівський лауреат Франсуа Жакоб, який займався дослідженнями у галузі генетики. Але Рікар проміняв перспективну наукову кар'єру на вивчення буддизму Тибету і медитації і поїхав в Індію. З того часу вже понад сорок років Рікар живе в монастирях, ретритних центрах або в відокремленому житлі під час тривалих одиночних медитативних ретритів. З 1989 Матьє виконує обов'язки французького перекладача Далай-лами. Рікар – автор безлічі книг та довірена особа Далай-лами.

Матьє Рікар був знайомий з Річардом Девідсоном і Деном Гоулманом з діалогів між ченцями та вченими, які організує Інститут Розуму та Життя, заснований Далай-ламою. Сам Далай-лама одного разу на розмові про деструктивні емоції попросив Девідсона вивчити медитацію, щоб обґрунтувати за допомогою науки переваги медитації для західної людини. Матьє був першим досвідченим ченцем, який приїхав до лабораторії Річарда на дослідження мозку. Крім того, Рікар допоміг у складанні наукового протоколу експерименту, а також переконав майстрів Тибету взяти в ньому участь. Завдяки повазі, якою він користується у світі медитації Тибету, Матьє зміг переконати тибетських лам і йогінів пройти шлях через океан до лабораторії Річарда у Вісконсині. У результаті Матьє привіз 21 досвідченого йогіна з Індії, Непалу та Франції для вивчення мозкової діяльності. Усі вони – майстри медитації олімпійського рівня, досвід практики медитації у яких сягає 62 000 годин.

Матьє Рікар та Річард Девідсон у лабораторії

«Гамма просвітлення»

"Гама хвилі з'являються, коли ми уявляємо, що кусаємо яблуко, - пояснює Гоулман, - і протягом частки секунди вся сенсорна інформація - смак, звук, запах, зір, - об'єднується в цьому уявному укусі яблука".

Зупинимося на уявному укусі докладніше. У цей момент мозок поєднує спогади, які зберігаються в різних областях скроневої, потиличної, соматосенсорної, острівцевої та нюхової кори. Вони миттєво витягують із пам'яті смак, колір, запах, відчуття та звук і поєднують їх у єдине цілісне сприйняття. У звичайних людей гамма-хвилі виникають час від часу, наприклад, коли ми вирішили проблему, яка турбувала нас протягом довгих місяців. Але тривають такі хвилі в ЕЕГ зовсім недовго, середньому 1/5 секунди.

У майстрів медитації мозкові хвилі весь час показують гамма-хвилі як стійку рису, незалежно від того, чим вони зайняті зараз. Це не ефект стану і триває не тільки під час їхньої медитації, це просто їхній щоденний постійний стан розуму. Це нейронна трансформація, до якої призвела практика медитації. Цікаво, що під час медитації співчуття та люблячої доброти рівень гамма-хвиль у майстрів зріс на 700–800 відсотків за кілька секунд.

“Це їхній повсякденний стан душі, — каже Гоулман. - Наука ніколи не бачила цього раніше”.

Це «пробудження» — особливий стан свідомості, який трапляється лише у медитаторів олімпійського рівня підготовки (десятки тисяч годин практики). Вчені припустили, що особливий стан свідомості, який зафіксований у медитуючих вищого рівня, дуже схожий на те, що описано в класичних текстах з медитації сторіччя тому. А саме, що існує стан буття, який не схожий на наш звичайний стан. Його називають визволенням, просвітленням, пробудженням, але жодне слово повністю не відбиває суті цього стану.

Самі йоги описували вченим цей стан, як простір і широту переживань, відкритість і готовність до всього, що може статися, що вони можуть знати. Але вони знають, що це у будь-якому випадку чудово. Йогіни усвідомлюють теперішній момент без спроб передбачати майбутнє та роздумів про минуле. Це відчуття відкритого, насиченого усвідомлення життя як під час медитації.

Високі гамма-хвилі можуть відображати широту усвідомлення та підвищення поінформованості про навколишнє середовище та внутрішні процеси. Однак, це тільки початок тривалого шляху та вченим потрібні додаткові дослідження, щоб повністю зрозуміти роль гамма-ритму.


Читати також