25-02-2024 Мистецтво 1815

Мистецький витвір «Переписування» у Мюнхені — кумедні нескінченні сходи на задньому дворі

Мистецький витвір «Переписування» у Мюнхені — кумедні нескінченні сходи на задньому дворі

Автор: Кристіян Бруншеде

Несподіване мистецтво у громадському просторі: у Мюнхені художник Олафур Еліасон збудував неймовірні сходи.

Деякі витвори публічного мистецтва Мюнхена залишаються невідомими навіть для самих мешканців попри те, що вони кожного дня проходять повз них. Одним таким обʼєктом є інсталяція «Переписування» («Umschreibung») Олафура Еліасона (Olafur Eliasson), але її варто побачити. 2004 року дансько-ісландський художник створив мистецький витвір — «нескінченні» сходи — у мюнхенському районі Шванталєргьое. Їх встановили на подвірʼї аудиторської фірми KPMG, до якого перехожі завжди мають вільний доступ. Оригінальна конструкція заввишки близько трьох поверхів. З вулиці офісна будівля приховує верхівку інсталяції.

На відстані одразу важко розпізнати нескінченну петлю, і в кращому випадку витвір нагадує штучно вигнуті сходи. Аби оцінити витвір мистецтва у всій його повноті, необхідно відвідати атріум будівлі. Вражає те, як конструкція збалансована внизу і делікатно тримається. Особливо цікавим є те, як сходи постійно спонукають глядача знаходити нові ракурси та перспективи. Дві гвинтові сходи з’єднуються на позір без зусиль і утворюють подвійну спіраль.

Подібно до безкінечних злетів і падінь життя, сходинки ведуть нагору, а потім знову спускаються вниз. Майже філософське, але, перш за все, дуже гарне мистецтво. Щоб спланувати роботу, Еліасон спроєктував подвійну спіраль на поверхню сфери. Висота сходинок злегка змінюється, щоб компенсувати вигнуту форму сходів. Це ускладнило б ходіння сходами, якби це було дозволено. Однак ходити по твору мистецтва забороняє вивіска.

У громадському просторі Мюнхена можна знайти й інші роботи дансько-ісландського митця: «Вихровий механізм» («Wirbelwerk») у Ленбахгаузі (Lenbachhaus), «Сценічне вікно» («Bühnenfenster») у Баварській державній опері, «Сфера» («Sphere») у торговому центрі П’ять дворів (Fünf Höfe) та «Мохова стіна» («Mooswand») на фасаді Мюнхенської перестрахової компанії (Munich Re). Сприйняття, дійсність і свідомість відіграють ключову роль у творчості Олафура Еліасона, який живе в Копенгагені та Берліні. Більшість його інсталяцій присвячені фізичним явищам природи, таким як світло, вода або рух, і слідують керівному принципу: «Ви бачите речі тільки тоді, коли рухаєтеся». «Переписування» чудово втілює цю ідею. Для відвідувачів арт-об’єкта лейтмотивом є запрошення дослідити навколишній район з його старовинними будівлями, звивистими двориками, маленькими бутіками, гастрономічними крамничками та милими кафешками.

Для того, щоб побачити «Переписування» у Мюнхені, від центрального вокзалу їдьте на метро U4/U5 до зупинки «Schwanthalerhöhe» або візьміть напрокат велосипед і їдьте до Ґанґхоферштрасе (Ganghoferstraße) 29. Інсталяція зацікавить поціновувачів мистецтва, любителів міських прогулянок та мисливців за інстаграмними мотивами.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Verborgen im Hinterhof: Treppenwitz ohne Ende» в журналі Німецької залізниці «Mobil».

Переклала Дар’я Сімутіна


Читати також