«М’яке місто» - важлива книга про урбаністику та проектування затишних міст

«М’яке місто» - важлива книга про урбаністику та проектування затишних міст

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

Видавництво ArtHuss надрукувало книгу «М’яке місто» ― незамінну для кожного, хто цікавиться урбаністикою. Це дослідження про організацію та планування архітектурного середовища, у якому комфортно перебувати й пересуватися. Вперше «М’яке місто» було видане у 2019 році та вже перекладена на 20 мов світу, відтепер і українською.

У вступі автор книги, архітектор та планувальник Девід Сім пояснює концепцію «м’якого міста» — це зближення, з’єднання людей один з одним і з усіма аспектами життя навколо них. Метою цього дослідження є пояснити, які типи будівель здатні забезпечити сталість міського середовища й суспільства. Які архітектурні концепції здатні покращити життя містян. Книга значною мірою спирається на скандинавську людино орієнтовану традицію планування, водночас розглядаючи потребу в індивідуальності та комунікабельності.

Ця книга поділена на три великі розділи, що мають багато фотографій, ілюстрацій та діаграмам. У першому розділі Девід Сім розповідає про основні архітектурні складові: огородження, на шарування, призначення поверхів, масштаб і стійкість, як їх поєднувати і створювати комфортне середовище. У розділі 2 розглядаються проблеми мобільності, чи придатні для прогулянок будівлі, вуличний ландшафт, наскільки пішохідний простір, чи можливо пересуватися на велосипеді та громадському транспорті та як це все грамотно проектувати. Третій розділ присвячений «співіснуванню з погодою», з інформацією про природне освітлення та вентиляцію, вікна та двері, зовнішнє озеленення, «створення власної погоди», привнесення природи в місто та проблеми зміни клімату.

Девід Сім понад десять років спеціалізувався на генеральному плануванні міст і міському дизайні. Зокрема він керував ліквідацією наслідків землетрусу в Крайстчерчі, розбудовою метро Мельбурна, створенням стратегій містобудівництва для Буенос-Айреса, розвитком міських центрів Токіо та Сан-Паулу, а також розробкою генеральних планів для Лілля, Кельна, Сантьяго-де-Чилі… Його підхід не лише технічно довершений, але й людяний та продуманий. У фінальному розділі книги автор пропонує критерії якісного міського життя: різноманітність відкритих просторів, людський масштаб, почуття контролю та ідентичності, приємний мікроклімат, про те, як зменшити вуглецевий слід, тощо.

Для кожної тези у книзі Девід Сім наводить візуальний приклад, використовує чітку графіку та фотографії існуючої забудови, щоб передати свої концепції архітектури і планування «м’якого міста». Українське видання книги особливе тим, що автор звернувся до видавництва ArtHuss: «Я не сумніваюся в перемозі України і хочу зробити свій інтелектуальний внесок у справу післявоєнної відбудови вашої країни». Партнером виходу книги став український архітектор Юліан Чаплінський (@chaplinsky_vlog, @chaplinskyy).

Ця книга може бути використана як текст для базових курсів архітектури та містобудування або як книга для тих, хто цікавиться гуманістичним сталим міським розвитком.


Читати також