Книжкові новинки. Березень 2023. Видавництво Фоліо

Книжкові новинки. Березень 2023. Видавництво Фоліо

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

У видавництві «Фоліо» виходять такі книжки:

Іван Багряний «Людина біжить над прірвою»

Жанр: Класична і сучасна проза та поезія

Березень 2023

Іван Багряний «Людина біжить над прірвою»

Іван Багряний (1906—1963; справжнє прізвище — Лозов’ягін) — український письменник, який зазнав жорстокості сталінських репресій. Митця було ув’язнено, заслано до Далекого Сходу, потім була еміграція. Лише після своєї смерті він був реабілітований, став лауреатом Шевченківської премії 1992 року, і його книги почали перевидавати в Україні.  Максим Колот, головний герой роману «Людина біжить над прірвою», у воєнний 1943 рік опиняється між двома арміями — фашистською і радянською, між життям і смертю. Він переживає дуже різноманітні душевні стани: від всеохоплюючої апатії до нестримного бажання жити… жити не чому, а всупереч усьому. Автор показує, на що здатна людина, коли їй втрачати вже нічого, але є мета ціною в життя — це боротися проти світу насильства.

Євгенія Подобна «Міста живих, міста мертвих. Історії з війни у Бучі та Ірпені»

Жанр: Літературно-художнє видання

Березень 2023

Євгенія Подобна «Міста живих, міста мертвих. Історії з війни у Бучі та Ірпені»

Цієї книги взагалі не мало бути. Бо цієї війни не мало бути.  Але 24 лютого Україна прокинулась вдосвіта від звуків вибу_хів і колони російської техніки чавили своїми гусеницями наше минуле життя. Війна стала нашою новою реальністю, повітряні тривоги — буденністю. Буча та Ірпінь перестали асоціюватись з лісом, санаторіями та дитячими таборами, з розміреним життям ередмість столиці. Тепер одні тільки назви цих міст прошивають болем навіть тих, хто ніколи в них не бував. Але поряд зі злом та болем, усі дні війни у цих змерзлих, наляканих та скривавлених містах жив небачений героїзм — військових, медиків, рятуваль_ників, бійців тероборони, містян — всіх, хто допомагав, захищав, рятував, евакуйовував. Окупація та бої за Гостомель, Бучу та Ірпінь тривали близько місяця. Але, аби описати все, що сталося за цей місяць, знадобляться десятиліття, томи й робота багатьох людей. Це лише перший рядок в історії про велику трагедію та великий героїзм цих українських міст, лише невелика частина історій, які мають бути розказані.

Орхан Памук «Чумні ночі»

Перекладач: Наталя Талалай

Жанр: Класична і сучасна проза та поезія

Березень 2023

Орхан Памук «Чумні ночі»

Орхан Памук (нар. 1952 р. у Стамбулі) — турецький письменник, володар найвищих світових премій, серед яких Нобелівська премія з літератури 2006 року. У видавництві «Фоліо» вийшли друком романи О. Памука «Сніг», «Чорна книга», «Стамбул: місто та спогади», «Музей невинності», «Мовчазний дім», «Рудоволоса жінка».  На рубежі XIX—ХХ століть стара Османська імперія, горезвісна «хвора людина Європи», вже не справляється з управлінням на місцях. І в цій ситуації чума, що прийшла зі Сходу на мальовничий середземноморський острів Мінґер, стає проблемою здебільшого самих його жителів, губернатора та молодого столичного епідеміолога Нурі-паші, який опинився тут разом із дружиною Пакізе-султан — рідною племінницею султана Абдул-Гаміда, дочкою його скинутого брата. Епідемія чуми загострює й без того непрості стосунки між християнами та мусульманами, які мешкають на острові, що й призводить до революції.  Орхан Памук милується красою приреченої «старої Туреччини», втіленої в Мінґері, й водночас оплакує її швидкий і неминучий історично зумовлений кінець.

Franz Kafka «Das Schloß»

Жанр: Класична і сучасна проза та поезія

Березень 2023

Franz Kafka «Das Schloß»

Der philosophische Roman Das Schloß von Franz Kafka (1883–1924) wurde nicht vollendet und erst nach dem Tod des Autors veröffentlicht. Die Handlung der Arbeit ist absurd, aber gleichzeitig glaubwürdig. Und die Satire auf das bürokratische System ist nur einer der Subtexte des Romans.  Філософський роман «Замок» Франца Кафки (1883—1924) був не закінчений і вперше опублікований після смерті автора. Сюжет твору абсурдний, але водночас правдоподібний. А сатира на бюрократичну систему — лише один із підтекстів роману. 

Рівень складності – Intermediate

Микола Куліш «Народний Малахій. Листи»

Жанр: Літературно-художнє видання

Березень 2023

Микола Куліш «Народний Малахій. Листи»

Микола Куліш (1892–1937) літературній діяльності присвятив майже все своє життя — 30 років із 45. Він писав навіть тоді, коли був в ув’язненні на Соловках. Свою хресну дорогу він пройшов разом із багатьма іншими українськими митцями Розстріляного Відродження. Його розстріляли 3 листопада 1937 року в Сандармоху. «Народний Малахій» — утопічна історія «висококультурного» сільського листоноші Малахія Стаканчика. Малахій, що перекладається як «посланець Божий», прагне зруйнувати бездуховне існування людства. Живучи в постреволюційний час, він уявив себе обраним світу цього, а за мету взяв негайне реформування суспільства. Прем’єра п’єси відбулася 1927 року, коли її поставив український режисер Лесь Курбас. Радянське керівництво змушувало переробляти спектакль, бо розуміло, до чого може призвести революційно налаштоване населення. А 1929 року заборонило п’єсу остаточно. Після цього «Народного Малахія» бачили тільки на спектаклях українських діаспор.


Читати також