«Чорні вівці» видадуть дві книжки для дітей про онкологію

Чорні вівці. Книжки для дітей про онкологію

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

У березні в дитячому арт-видавництві «Чорні вівці» вийдуть друком дві нові книжки – «Бабуся та рак» української письменниці Марії Правди та «Верхи на єдинорогах» норвезької авторки Маріанджели Ді Фіоре.

Обидва видання висвітлюють непросту тему – хвороби, яка не щадить ні дорослих, ні дітей. Такими книжками «Чорні вівці» хочуть привернути увагу батьків і дітей до цієї проблеми та допомогти їм почати діалог. За словами головної редакторки видавництва Христі Венгринюк, ніхто не застрахований від болю, хвороб, утрат і, на жаль, війна ще більше все це підсилила.

«У дитини може захворіти мама, дідусь чи найближчий друг, – міркує видавчиня, – або й вона сама. Звісно, можна не готувати малечу до складного і переживати, якщо щось станеться, вже опісля. Але є й інший сценарій, коли по-дитячому, у формі казки, проживати складні події наперед. Якщо в майбутньому станеться щось подібне, то минатиме воно значно легше».

Книжки «Бабуся та рак» і «Верхи на єдинорогах» висвітлюють тему онкології, але вони не про жахи чи болі, а про дещо глибше те, що часто лишається на дні хвороби: віру, надію, тепло, світло й любов.

«Ми не хочемо, – додає Христя Венгринюк, – щоб дорослі й тим паче дітки особисто знайомилися з такими складними діагнозами, але вважаємо, що про них варто говорити вже тому, що це існує».

«Бабуся та рак» Марії Правди з ілюстраціями Анни Сурган

Марія Правда «Бабуся та рак»

Книга розповідає про бабусю, до якої вчепився рак. І то так міцно, що став забирати в неї всі-всі сили. Не дивно, що маленькій онуці захотілось якомога скоріше знайти його та попросити відчепитися. Але що робити, якщо час минає, а рак усе ховається? Звичайно, вигадати блискучий план, для якого потрібні літо й річка!

Проєкт реалізовано за допомогою залучення внесків доброчинців через платформу «Велика ідея».

«Верхи на єдинорогах» Маріанджели Ді Фіоре з ілюстраціями Ліси Айсато

Переклад Наталі Іваничук

Маріанджела Ді Фіоре «Верхи на єдинорогах»

Це історія про дівчинку Вілью, в якої рак. І хоч життя складається інакше, коли важко хворієш, усе ж у лікарні трапляються звичайні й веселі події. Найвеселіше бавитися з Сіндре. Найприкріше те, що старший братик Вільям не надто радо провідує Вілью. Та, може, він таки прийде на її день народження?

Частина гонорару авторки та ілюстраторки (37,50%) направлена у фонд «Таблеточки».

Обидві книжки розраховані на дітей віком 5+.


Читати також