Матеріал для утеплення даху. Що краще?

Матеріал для утеплення даху

При будівництві будинку особливу увагу приділяють покрівельним роботам. Від якості покрівлі залежить довговічність будівлі і затишок в домі. Хороша теплоізоляція захищає дах від негативних впливів, і дозволяє значно заощадити ресурси.

Якщо ви правильно зробите утеплення даху, горище можна використовувати як житлове приміщення. При монтажних роботах необхідно заздалегідь визначитися з вибором матеріалів, тому багато хто задається питанням, який утеплювач для покрівлі краще. Далі розглянемо більш детально різновиди утеплювачів, їх переваги та недоліки.

Які існують види утеплювачів

Виробники пропонують широкий вибір утеплювачів, що відрізняються технічними характеристиками. Серед найбільш поширених можна виділити мінеральну вату і скловату. Для теплоізоляції даху також можна використовувати пінопласт, пінополістирольні плити та інші матеріали. Вибір залежить від особливостей покрівлі та фінансових можливостей власників.

Зробити вибір на користь того чи іншого матеріалу буде простіше, якщо знати його характеристики і особливості:

  • Скловата. Матеріал відрізняється невеликою вагою, не робить додаткового навантаження на дах. Вата вважається вогнетривким матеріалом і забезпечує хорошу теплоізоляцію. Є у вати і свої недоліки. Матеріал не відрізняється тривалими термінами експлуатації і з часом втрачає свої властивості. Мінеральна вата погано переносить вологу, тому використовуючи матеріал необхідно потурбуватись про гідроізоляцію покрівлі. Працювати з ватою необхідно обережно, вона викликає роздратування шкіри.
  • Пінополістирол. Якщо є бажання зробити з горища повноцінне приміщення, фахівці рекомендують зупинити свій вибір на пінополістирольних плитах. Матеріал відрізняється поліпшеними технічними характеристиками, він забезпечує якісну ізоляцію даху, безпечний для людини і легко монтується. Єдиним мінусом матеріалу можна вважати його вартість, яка трохи вище, ніж у мінеральної вати.

Якість покрівлі залежить не тільки від правильно складеного проекту і монтажу,матеріали, що використовуються в якості утеплювача також грають важливу роль.

Властивості утеплювача

Є кілька основних вимог, висунутих до покрівельних матеріалів. При покупці необхідно звертати увагу на:

  • Стійкість до вологи. Кожен матеріал має свої особливості, тому важливо уточнювати його гігроскопічні властивості.
  • Вентиляційні властивості. Матеріал повинен пропускати пар, інакше з часом на даху почне накопичуватися волога, що істотно може знизити теплоізоляційні характеристики.
  • Теплоізоляційні характеристики. Утеплювач повинен надійно захищати покрівлю та утримувати тепло, тому важливо враховувати можливі теплові втрати при використанні матеріалу.
  • Пожежна безпека. Не варто забувати про безпеку матеріалів, краще вибирати не токсичні, вогнетривкі матеріали.

Крім того, при покупці теплоізоляційного матеріалу необхідно уточнювати його стійкість до перепадів температур і вологості.

Як відбувається утеплення даху

На горищі створюються сприятливі умови для розвитку патогенної мікрофлори, тому матеріал, який використовується для роботи, повинен бути оброблений захисними речовинами. Починають монтажні роботи зовні, настилаючи покрівельні матеріали.

Щоб самостійно утеплити дах необхідно прокласти шар гідроізоляції і покрівельний матеріал. Після чого можна приступати до теплоізоляції покрівлі зсередини, використовуючи матеріали і відповідні кріплення. Якість теплоізоляції безпосередньо залежить від того, наскільки правильно виконані монтажні роботи.


Читати також