SpaceX запустила шосту партію з 60 супутників системи глобального доступу до інтернету Starlink

SpaceX запустила шосту партію з 60 супутників системи глобального доступу до інтернету Starlink

Американська космічна компанія SpaceX 18 березня запустила ракету-носій Falcon 9, що вивела на орбіту 60 супутників,які розробляє SpaceX система глобального доступу до інтернету Starlink. Трансляція місії велася на сайті компанії. Цей запуск став шостим за рахунком в рамках проекту зі створення Starlink. Здійснити його вийшло з третьої спроби: спершу він був запланований на 14 березня, але потім старт перенесли на добу, а 15 березня запуск ракети був скасований в останні секунди через збій передачі даних під час перевірки потужності двигунів.


Ракета-носій із супутниками була запущена з майданчика LC-39A, розташованої в Космічному центрі імені Джона Кеннеді у Флориді, о 15 годині 16 хвилин. Відділення першого ступеня (багаторазовий розгінний блок використовувався вже в п'ятий раз) пройшло штатно, але п'ята за рахунком посадка ступені на плавучу платформу в Атлантичному океані закінчилася невдачею. Також варто відзначити, що в цей раз компанія повторно використала і дві половинки носового обтічника ракети.

Через 15 хвилин після запуску ракети все супутники були одночасно виведені на задану еліптичну орбіту. За планом SpaceX після перевірки систем супутники Starlink повинні піднятися на робочу орбіту висотою 550 кілометрів за допомогою власних двигунів.

Нагадаємо, раніше SpaceX отримала дозвіл Федеральної комісії зі зв'язку США (FCC) вивести на орбіту майже 12 тис. супутників системи Starlink. Передбачається, що супутники будуть перебувати на низьких орбітах і зможуть забезпечити доступ до інтернету по всій планеті. У 2018 році SpaceX вивела на орбіту два тестових супутника Starlink, а першу партію з 60 супутників першої версії компанія запустила в травні 2019 року (пізніше зв'язок з трьома апаратами було втрачено). У компанії відзначали, що для мінімального покриття поверхні Землі сигналом системи Starlink потрібно запустити 420 супутників, а для середнього покриття SpaceX потрібно вивести на орбіту в цілому 780 апаратів. Запуск другої партії з 60 вдосконаленими супутниками Starlink відбувся в листопаді минулого року, третя партія апаратів була виведена на початку січня, четверта - в кінці місяця, а п'ята - в середині лютого. Таким чином, в цілому компанія запустила вже 360 супутників Starlink.


Читати також