Наслідування готичних традицій у романі Агати Крісті «The Pale Horse»

Наслідування готичних традицій у романі Агати Крісті «The Pale Horse»

Я. В. Сторчак

Кожен художній стиль виражає філософію своєї епохи, її світогляд та світосприйняття. Такою є і готика як художній стиль, що вирізняється своєю урочистою піднесеністю. З'ясувати причини незгасаючого успіху готичного жанру прагнули багато літературознавців та науковців, серед них були М. Самерс, Е. Бьоркхед, Е. Райло, Е. Бьоркта, Д. Варма, які намагалися розкласти готику на частини та пізнати її суть.

В журналі «Мир Фантастики» в статті «Помни о смерти. Современная готическая литература» Б. Невський зазначає, що далеко не будь-які «жахи» можна уналежнити до готичного жанру. Він виділяє три головні теми готичної літератури. По-перше, це культ смерті, котрий пронизує всю літературу жахів від самих її витоків. Другою основною темою готичної літератури Б. Невський вважає тему привидів, зомбі та чорної магії. А до третьої теми відносяться історії про вампірів.

Враховуючи цю характеристику готичних текстів, можна з упевненістю стверджувати, що роман Агати Крісті «The Pale Horse» належить саме до готичних текстів, адже у цьому романі висвітлюється друга тема готичної лігератури, а саме — тема чорної магії. Сюжет цього роману розвивається навколо будівлі колишнього готелю, в якому проживають три жінки, котрі займаються чорною магією. Навіть самі вони натякають головному героєві на свої можливості позбавити людину життя на відстані. Перша з них займається окультними науками, друга - медіум, а третя - відьма. Саме вони, як здається на перший погляд, спричинили смерть декількох донедавна абсолютно здорових людей за допомогою магії.

У своїй роботі Ю. В. Локшина згадує про такі обов’язкові для готичного роману елементи:

сюжет будується навколо таємниці (чиєсь зникнення, таємниче походження, нерозкритий злочин, фатальне переслідування). Нерідко в одному романі комбінуються декілька таємниць;

розповідь нагнітає атмосферу страху та жаху й розвертається в послідовності епізодів, що загрожують життю та щастю героїв;

найбільш популярне місце дії — віддалений, загадковий дім, замок, монастир з таємничим минулим. У ньому присутні темні кімнати та простори під забороною входу, навколо нього – безлюдна місцевість, пустка, ліси, болота;

у центрі дії - демонічний злодій, котрому відведена роль ката, а героям-добродіям - роль його невинних жертв;

роман містить елементи фантастики та містики.

У романі «The Pale Horse» сюжет будується навколо таємниці вбивства отця Гормана та списку прізвищ, через який, вірогідніше за все, його й було вбито. Атмосфера нагнітається починаючи від початку роману до його кульмінації. Для того, щоб розгадати таємницю вбивства, головні герої самі вирішують звернутися за послугами до трьох жінок, але вже скоро жалкують про це, тому що їхньому життю вже починає загрожувати небезпека. У центрі подій роману – будівля колишнього готелю, подейкують, що в ньому раніше зупинялися розбійники та навіть заможні мандрівники, які потім зникали безвісті. Отже, як ми бачимо, містика всього роману розвивається навколо трьох осіб та їхніх надзвичайних можливостей.

Таким чином, «The Pale Horse» охоплює всі обов’язкові елементи готичного роману.

Для всіх романів А. Крісті, в тому числі й для досліджуваного нами, властива велика кількість таємниць і недомовок. Ця традиція сягає корінням в готичний роман, де таємниче сприймається як містичне. Тим не менше, у творах А. Крісті таємниче, як правило, є містичним лише на перший погляд, насправді кожен містицизм легко пояснюється логічно, а це вже є рисою детективного жанру.

Готичний роман та детектив пов’язані між собою головною рисою - існуванням таємниці, саме таємниця є основою сюжету як готичного роману, так і детективу, без таємниці створити готичний роман або детектив неможливо. Для романів А. Крісті характерним є раціональне, розумне обґрунтування тих речей, які в готиці пояснювалися містичними силами.

Не менш важливу роль у романі відіграє його назва («The Pale Horse»), що була запозичена із тексту книги «Одкровення Іоанна Богослова», саме вершником «блідого» коня є останній з вершників апокаліпсису - Смерть.

Метою нашого дослідження також є стилістичний аналіз тексту роману «The Pale Horse»: дослідження стилістичних фігур і прийомів, які допомогли письменниці створити готичну атмосферу тексту.

З найперших рядків свого твору А. Крісті починає створювати готичну похмуру атмосферу за допомогою епітетів і порівнянь. Так, найпершим рядком у творі є такий: «The Espresso machine behind my shoulder hissed like an angry snake». He випадково авторка згадує саме змію для порівняння, адже майже кожному змія здається чимось страшним, небезпечним.

«The noise it made had a sinister, not to say devilish, suggestion about it». Епітети в цьому рядку також підтримують готичну атмосферу тексту, насторожуючи читача. Таким самим є і використання епітета у такому рядку: «it was the matter-of-fact way she said it, that was so spine-chilling».

«The intimidating angry scream ofjet planes as they flash across the sky, the slow menacing rumble of a tube train approaching through its tunnel». Як бачимо, А. Крісті описує буденні, звичайні звуки міського життя, які, тим не менше, насторожують і лякають головного героя та інтригують читача, вселяючи інтерес до подальших дій у романі.

«А dangerous world-that was it, a dangerous world». Як бачимо, для цієї ж мети автор використовує повторення або, так званий, фреймінг.

«Peace came into the room. The agony went out of the tortured eyes». У цьому випадку письменниця описує умиротворення, але все ж додає до опису образності та містичності за допомогою метафор та, знову ж таки, епітетів.

Зустрічається в тексті також багато випадків використання оксюморону. «A doctor and an ambulance arrived simultaneously a little later. Mrs Coppins received them with gloomy triumph. «Too late as usual!» she said. «She’sgone». Оксюморон поєднує в собі зазвичай непоєднувані поняття задля того, аби звернути увагу читача та змусити його замислитися над написаним.

Тим не менше, письменниця робить все, аби не занадто дистанціювати події в романі від реального життя читача. А. Крісті робить події більш схожими на реальність завдяки живим діалогам, ідіомам та опису манер розмови окремих персонажів як, наприклад, у такому рядку: «Nah then - break it up - break it up - You have the whole street in in a minute. You have the coppers here. Stop it, I say». Це змушує читача вірити у події роману, їх реальність.

Завдяки проведеному дослідженню ми виявили риси готичного роману та його невід’ємні компоненти у романі Агати Крісті «The Pale Horse», з’ясували риси детективу, які були успадковані ним від готичного роману та в певній мірі розглянули та дослідили стилістичні засоби та прийоми, якими найчастіше користувалася авторка для створення особливої готичної атмосфери у тексті свого роману.

Л-ра: Філологічні науки. – Дніпро, 2018. – Ч. 3. – С. 172-175.

Біографія

Твори

Критика


Читати також