Лінгвістичне трактування детективного дискурсу на прикладі роману А. Крісті «Вбивство на полі для гольфу»

Лінгвістичне трактування детективного дискурсу на прикладі роману А. Крісті «Вбивство на полі для гольфу»

К. О. Кузнецова

Одна з актуальних проблем сучасної лінгвістики — трактування дискурсу і його категорій. Засновником концептуально-дискурсивної теорії в літературознавстві можна вважати французького мовознавця Е. Бенвеніста, який визначив дискурс як «будь-яке висловлення, що зумовлює наявність комунікантів: адресата, адресанта, а також наміри адресанта певним чином впливати на свого співрозмовника».

Феномен дискурсу досліджували Н. Д. Арутюнова, В. І. Карасик, В. В. Богданов, І. А. Бехта, О. С. Кубрякова, М. Л. Макаров, Т. А. ван Дейк тощо.

Детективний дискурс орієнтований на отримання читачем певних позитивних емоцій. Ми можемо розглядати детективний дискурс як процес комунікативної взаємодії автора і читача, процес створення та сприйняття детективного тексту, метою якого є розвага читача з залученням його до процесу розслідування.

Найчастіше детективний дискурс будується згідно випробуваних схем, за своїми стереотипними складовими подій і їх учасників. Основою формування дискурсу є концепти — це когнітивні феномени, що виступають як структури наданім знань. Вони також є засобами зберігання та впорядкування того особистого інформаційного досвіду, який використовує людина при сприйнятті дійсності та довколишнього світу.

І. Карасик визначає концепти як «ментальні утворення, які являють собою збережені в пам’яті людини значущі усвідомлені типізовані фрагменти досвіду», як «фрагмент життєвого досвіду людини».

В. Лесков визначив основні концепти, що формують сприйняття детективної ситуації в творі - «crime / злочин», «inquest / слідство», «detective / детектив», «criminal / злочинець» і «victim / жертва».

Вони формують композиційно-тематичний напрям детективного тексту, пов'язують між собою елементи сюжету та основних дійових осіб. Ці концепти є ознакою та умовою розгляду тексту в співвідношенні до детективного дискурсу.

У мовному просторі концепт може бути реалізований лексичними, фразеологічними, або синтаксичними способами. Найбільш часто вживаним є лексичний. За основу вивчення ключових концептів прийнятним є когнітивно-дискурсивний підхід, згідно якого в кожній мовній формі ми розглядаємо дві найважливіші функції: когнітивну та комунікативну.

Розглянемо, у який спосіб основні концепти детективного дискурсу розкриваються у романі «Вбивство на полі для гольфу» А. Крісті Так, поняттєвий компонент концепту «таємниця» розкривається за допомогою лексеми mystery, яка використовується у таких значеннях:

«щось незрозуміле, невідоме»

Was there any mystery in his past life?

I am in hopes that you may be able to give us just the information we need to clear up this mystery.

There we have the whole mystery. As yet, I cannot explain it.

How cleverly she dealt will the examining magistrate when he asked her if there was any mystery in her husband’s past life;

«дивна, незрозуміла якість»

I told you just now there was a mystery about Renauld.

But for all that, there was a mystery about him.

She never refers to the past, nor to her husband. There is a mystery about her, you comprehend.

Концепт «злочин» розглядається у значенні, пов’язаному з порушенням закону або моральних норм суспільства. Він представлений найчастіше лексемою crime. Так, у тексті «Вбивство на полі для гольфу» знаходимо такі приклади:

Не has just finished examining the scene of the crime and is about to begin his interrogations.

If a man commits a crime, any other crime he commits will resemble it closely.

Remember, it is two crimes we are investigating - for which as I pointed out to you, we have the necessary two bodies.

Your crime was a horrible one - to be held in abhorrence by gods and men!

But what about the crime passionnel? Сan you rule that out?

Розглядаючи особливості концепту «детектив» (detective), можна виділити основну змістову складову — «людина, що розслідує злочин». Це може бути як приватний детектив, так і офіційний представник правоохоронних органів. Наведемо приклади з досліджуваного нами тексту:

значення «приватний детектив»

He's set up as a private detective in London, and he's doing extraordinarily well.

I am in need of the services of a detective and for reasons which I will give you here, do not wish to call in the official police.

Having heard of me as a rather obscure elderly detective, he wrote his appeal for help;

значення «представник правоохороних органів»

The famous detective from the Paris Sûreté was fam iliar to me by name and I was extremely interested to see him in the flesh.

There was evidently going to be no love lost between the examining magistrate and the detective in charge of the case.

Концепт «злочинець» найчастіше представлений у тексті детективу лексемою criminal. Вона поєднує у собі кілька понять, серед яких найбільш загальним є значення «особа, що скоїла злочин». Такі значення лексеми criminal знаходимо в тексті:

Now, to support this theory, the criminal must have been fully cognizant of Monsieur Renauld's plans.

I very much fear our criminal is not a man of method - either that or he was pressed for time.

'Some of the greatest criminals I have known had the faces of angels, I remarked Poirot cheerfully.

If it is necessary for a criminal to be a consummate actress, then by all means assume her to be one.

Концепт «жертва» знаходить вираження у тексті за допомогою слова victim. Значення, яке можна виділити як базове та найбільш загальне для цього концепту, — це «особа, що постраждала / загинула через скоєння злочину». Наведемо приклади з роману:

The victim is a man of middle age.

Then we found a second victim - stabbed with the same dagger.

The chloroform first - then when the victim is unconscious the prick of the needle.

'You do not see? To disfigure the victim's face so that it would be unrecognizable’.

Для концепту «слідство» характерне використання лексеми investigation, що позначає поняття дій детективу або поліцейських, які проводять слідство.

‘I hope you will do us the honour of assisting us in our investigations.’

‘A few hundred yards down the road. It will be handyfor your investigations.’

‘For the moment I prefer not to say. Remember, I am only just beginning my investigations'.

Отже, відображення, інтерпретація і побудова дійсності для читача літературного твору здійснюються в межах відповідної системи концептів, в центрі якої знаходиться мовна особистість. Детективний дискурс твору А. Крісті «Вбивство на полі для гольфу» розкривається концептами «таємниця», «злочин», «детектив», «злочинець», «слідство», «жертва». Вони являються ключовими і формують змістовно-тематичне ядро, об’єднують обов’язкові елементи сюжету і носіїв сюжету.

Л-ра: Філологічні науки. – Дніпро, 2018. – Ч. 3. – С. 98-102.

Біографія

Твори

Критика


Читати також