Молочний шоколад – інгредієнти, властивості та вплив на організм

Молочний шоколад

На ринку солодощів існує велика різноманітність шоколаду. На жаль, на прилавках магазинів можна зустріти й шоколадоподібні продукти, які за смаком і властивостями не відповідають справжнім.

Молочний шоколад

Шоколад – це продукт, виготовлений із тертого какао, масла какао та підсолоджувачів. Залежно від виду до складу шоколаду можуть входити додаткові інгредієнти. Крім какао, в молочному шоколаді основним інгредієнтом є молоко або сухе молоко, при цьому вміст какао зазвичай не перевищує 50%. Молочний шоколад Мілленіум є одним з улюблених видів шоколаду для більшості людей. Він не лише придатний для вживання як ласощі, а й використовується як основа або прикраса в кондитерських виробах тощо.

Інгредієнти

Молочний шоколад – висококалорійний продукт, що містить велику кількість жирів і вуглеводів. Його загальна жирність складає близько 25%, в тому числі 3,5% молочного жиру. У 100 г продукту близько 540 ккал. Основою молочного шоколаду є:

  • цукор,
  • терте какао,
  • какао-масло,
  • велика кількість молока.

Крім того, в такому шоколаді можуть бути підсилювачі смаку і всілякі добавки. Чим більше в шоколаді какао, тим він корисніший і, на думку багатьох знавців, смачніший.

Шоколад містить багато корисних, біологічно активних інгредієнтів, які позитивно впливають на здоров'я людини. Флавоноїди, мінерали та вітаміни в поєднанні зі смаком, який дарує шоколад, впливають не тільки на самопочуття, а й збагачують наш організм корисними сполуками. Важливу роль у системі захисту від вільних радикалів відіграють флавоноїди з дуже високим антиоксидантним потенціалом. Основними вітамінами та мінералами в шоколаді є: В1, В2, В5, В6, В12 і фолієва кислота, а також залізо, кальцій, магній, фосфор і калій.

Корисні властивості

Завдяки вмісту антиоксидантів шоколад позитивно впливає на стан всього організму, зокрема на роботу серця, а також пригнічує окислення ліпопротеїнів і перешкоджає агрегації тромбоцитів. Антиоксиданти знижують ризик багатьох захворювань.

Шоколад – це продукт, багатий кофеїном і теоброміном, які стимулюють нервову систему, покращують і посилюють концентрацію, знімають наслідки втоми. Завдяки вмісту какао шоколад є одним із продуктів, що підтримують правильну роботу мозку. У періоди стресу та підвищених зусиль, особливо розумових, шоколад зменшує несприятливі наслідки, а вміст магнію та калію позитивно впливає на скорочувальну здатність м’язів. Крім того, молочний шоколад містить біогенні аміни – тирамін і фенілетиламін, які беруть участь у правильній передачі нервових синапсів. Шоколад є простим і доступним джерелом енергії з високим глікемічним індексом.


Читати також