15-12-2022 Розваги 395

National Geographic: найкращі тревел-камери

National Geographic: найкращі тревел-камери

Фотографії з подорожі можуть не лише розповісти історію, а й нагадати нам про надзвичайну красу світу. «Як біолог і фотограф дикої природи я завжди дивуюся різноманітності життя планети, — каже Джен Гайтон, фотожурналіст і дослідник National Geographic. — Подорожі, щоб побачити і сфотографувати багатства природи, дозволяють мені дізнаватися про нове і цінувати достаток цієї планети».

Маючи це на увазі, команда National Geographic вкотре вибрала компактні камери (мається на увазі компактність розмірів), які вони готові порекомендувати для подорожей.

Fujifilm X-T5

Fujifilm X-T5

Чому? Загальна продуктивність та простота використання. Завдяки елементам управління професійного рівня та вінтажному стилю камера Fujifilm X-T5 з матрицею APS-C ідеально підходить для широкого кола фотографів від любителів до професіоналів.

Серія XT від Fujifilm цього року зазнала серйозних змін із появою X-T5. Вона може конкурувати з професійними повнокадровими бездзеркальними моделями та цифровими дзеркальними фотокамерами за продуктивністю, автофокусом, якістю зображення та керуванням. Хоча X-T5 стала трохи меншою, ніж X-T4, вона отримала 40-мегапіксельний датчик від X-H2, що робить камеру чемпіоном серед тревел-камер на сьогодні.

Одна з найбільш вражаючих особливостей серії XT полягає в тому, що вона забезпечує задоволення від зйомки як любителям, так і професіоналам, поєднуючи vintage циферблати з сучасними елементами управління професійного рівня, захист від негоди та інтерфейси для відео або фотозйомки.

Ricoh GR III та GR IIIx

Ricoh GR III та GR IIIx

Чому? Портативна та проста у використанні. Ricoh GR III та GR IIIx пропонують професійну продуктивність у компактному корпусі.

Ricoh GR III має серйозні можливості в компактному розмірі. Вона оснащена стабілізованим сенсором APS-C на 24 МП, автофокусом подвійного типу, чутливим сенсорним екраном та зручним меню. Підходить для повсякденної зйомки «наведи та знімай» або більш контрольованої ручної зйомки. Якщо ефективна фокусна відстань 28 мм f/2,8 видасться вам занадто широкою, можна розглянути Ricoh GR IIIx, випущену в 2021 році, ідентичну GR III за винятком об'єктива, еквівалентним 40 мм f/2,8.

Порада. Акумулятор камери не має великої ємності, але вбудований USB-C порт спрощує заряджання акумулятора за допомогою зарядного пристрою для телефону.

Fujifilm X100V

Fujifilm X100V

Чому? Підійде для вуличної фотографії у подорожах. Затвор Fujifilm X100V працює безшумно і може синхронізуватися зі спалахом високої швидкості.

Перша модель X100, випущена в 2011 році, викликала фурор в індустрії цифрових камер, висунувши ретростиль дизайну камер.

Остання X100V отримала кілька суттєвих змін. Об'єктив має такі ж параметри як у попередниці (35 мм f/2 у повнокадровому еквіваленті), але нові розробки дозволили значно покращити різкість від кута до кута як на відкритій, так і закритій діафрагмі.

Камера отримала майже повний захист від негоди, відкидний екран і злегка змінений хват, а також покращення розташування елементів управління (включаючи джойстик). Камери Fujifilm мають режими JPEG із приголомшливими імітаціями плівки. Камери лінійки X100 часто вибирають фотожурналісти. Вбудований фільтр нейтральної щільності (ND) допоможе у боротьбі з яскравим сонячним світлом.

Порада. При фотографуванні на камеру Fujifilm X100 завжди беріть із собою упор для великого пальця у гарячому черевику, бленду та ремінець для зап'ястя. Це дозволяє відмовитися від сумки для камери та кришки об'єктива.

Sony RX100 VII

Sony RX100 VII

Чому? Швидкість та точність у крихітному корпусі. Завдяки новій технології ця модель Sony може знімати зі швидкістю 20 кадрів за секунду практично без спотворення зображень.

Незважаючи на те, що лінійка RX100 сьомого покоління існує вже більше трьох років, вона залишається однією з найуніверсальніших ультракомпактних камер. Ця версія з автофокусом з професійної лінійки Sony, що дає фотографам дуже надійне автофокусування по оку/обличчю, яке тепер працює і з тваринами. Жодна інша камера такого розміру не має автофокусу або швидкостної зйомки, близьких до цього маленького дива.

Sony RX100 VII оснащена зум-об'єктивом з еквівалентною фокусною відстанню 24-200 мм, яка, хоч і не така світла, як хотілося б, охоплює широкий діапазон для мандрівника. Занадто висока ціна (~1300$) для такої маленької камери? Так, але вона забезпечує визначну продуктивність.

Leica Q2 та Q2 Monochrom

Leica Q2 та Q2 Monochrom

Чому? Продуктивність та розкіш. Leica пропонує простоту та першокласну якість зображення.

Хоча і дуже дорогі, камери серії Q виняткові у використанні. Камери Q включають повнокадровий сенсор з фіксованим об'єктивом 28 мм f/1,7, також мають вбудовану стабілізацію. Оскільки Q та Q-P першого покоління були зняті з виробництва, ми рекомендуємо сучасні Leica Q2 та Q2 Monochrom, які мають датчик 47,5 МП, ємну батарею та захист від негоди.

Leica Q2 Monochrom

Q2 Monochrom майже ідентична Q2, за винятком того, що він знімає лише в чорно-білому режимі та має гладке чорне забарвлення. Видалення кольорових фільтрів (або масиву Байєра) дозволяє отримати разючі чорно-білі зображення; це також підвищує різкість та високу продуктивність ISO, оскільки на пікселі потрапляє більше світла. Якщо ви віддаєте перевагу кольору, вам більше сподобається Q2.

OM System OM-1

OM System OM-1

Чому? Ідеальна для дикої природи та творчих пейзажних робіт. Професійний захист від атмосферних впливів OM-1, перемикачі для швидкої зміни налаштувань та невеликий датчик допомагають отримувати унікальні знімки.

Компанія OM System випустила флагманську камеру OM-1, серйозне оновлення улюбленої серії Olympus E-M1.

OM-1 має компонування, аналогічне серії E-M1, але оснащене надшвидким багатошаровим датчиком для високошвидкісної фотозйомки зі швидкістю до 10 кадрів в секунду з механічним затвором і неймовірною – 120 к/с – з електронним. Оновлений датчик забезпечує найкращу продуктивність при слабкому освітленні. Алгоритми автофокусування з виявленням об'єктів (автомобілі, літаки, тварин та людей).

Ця модель також має режим зйомки у високій роздільній здатності (ви можете зробити 50-мегапіксельні зображення з серії 16 кадрів) та фільтр Live-ND, який імітує фільтр нейтральної щільності. Крім того, обчислювальна фотографія для зйомки з рук імітує зйомку з довгою витримкою на штативі (наприклад, розмитий водоспад).

Об'єктиви лінійки Pro мають якісне складання, вбудовані бленди, плавні кільця зуму та фокусування, визначне боке.

Olympus 40-150mm F2.8 PRO ED M.Zuiko та Olympus M.Zuiko Digital ED 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO

Парк оптики для OM-1 роблять його ідеальним для фотографів птахів та спостерігачів за дикою природою. Новий об'єктив 150-400mm F4.5 TC1.25x IS PRO пропонує вам легкий діапазон фокусних відстаней 300-800 мм та вбудований телеконвертер, що забезпечує до 1000 мм під час зйомки з рук. Том протестував цю комбінацію об'єктиву та камери та отримав задоволення, фотографуючи птахів у своєму районі, без втоми від важких об'єктивів.

Порада: до кращих об'єктивів відносяться M.Zuiko Digital 12-100mm F4 IS PRO (24-200 мм 35 мм екв.), 12-40mm F2.8 II PRO (екв. 24-80 мм), 40-150mm F2. 8 PRO (екв. 80–300 мм), 300mm F4 IS PRO (екв. 600 мм F4), 7–14mm F2.8 PRO (ширококутний зум), 150–400mm F4.5 TC1.25x IS PRO (екв. 300 -800 мм).

Fujifilm X-S10

Fujifilm X-S10

Чому? За ціною Fujifilm X-S10 – найкраща для подорожей універсальна камера зі знімною оптикою.

Камера X-S10 з 26-мегапіксельним сенсором APS-C та стабілізацією відрізняється вражаючою ергономікою, незважаючи на невеликі розміри. Вона також має сучасне управління та селектор режимів, на відміну від інших камер Fujifilm у ретростилі.

Від чого ви відмовляєтесь заради доступності та компактних розмірів? У неї менша батарея, один слот для картки пам'яті, видошукач меншої роздільної здатності, немає захисту від атмосферних впливів і трохи менша максимальна швидкість затвора.

Порада. Завдяки ергономічній ручці ця камера добре поєднується з універсальним зум-об'єктивом. Fujinon XF 18-135mm f/3.5-5.6 R LM OIS WR є ідеальним як дорожній комплект з одним об'єктивом.

Nikon Z 30

Nikon Z 30

Чому? Підійде для мандрівників з обмеженим бюджетом, які подорожують без нічого і пред'являють безкомпромісні вимоги до відео.

Нова Nikon Z 30 – це третя версія у лінійці Z-Mount APS-C камер компанії. Компактний розмір виділяє камеру. Почасти це завдяки відсутності електронного видошукача та 30-хвилинного обмеження запису.

Хоча Z 30 вважається камерою початкового рівня, вона здатна записувати 4K 30p без кадрування, чого не можна сказати про її більшу повнокадрову сестру Z 5. Її характеристики в області фотозйомки також вражають: така ж приголомшлива продуктивність при слабкому освітленні, механічний затвор зі швидкістю 11 кадрів за секунду з відстеженням АФ, висока продуктивність АФ.

Що ще важливіше, вона легка, її необтяжливо носити із собою весь день, просто на неї знімати. Вона ідеально поєднується з компактним об'єктивом Nikkor DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR і чудово підходить для документування ваших пригод.

Порада: якщо дальність дії важливіша за розмір камери, розгляньте можливість додавання Nikkor Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR в сумку для камери. Завдяки ефективній фокусній відстані 375 мм на довгому кінці та п'яти сходах стабілізації у вас не виникне проблем зі зйомкою віддалених об'єктів.

Canon EOS R7

Canon EOS R7

Чому? Підходить для зйомки дикої природи та зйомок у русі.

EOS R7 – одна з перших камер Canon формату APS-C з байонетом RF (анонсована у травні 2022 року разом із EOS R10). Найбільша камера в цьому списку виправдовує свій розмір вражаючими характеристиками, у тому числі одним із найкращих сенсорів APS-C на ринку з роздільною здатністю 32 Мп (корона зараз у X-T5).

Додаткові функції включають вбудовану стабілізацію, яка може автоматично вирівнювати горизонт, механічний затвор зі швидкістю 15 к/c електронний 30 к/с, два слоти для карт пам'яті UHS-II та зручну рукоятку, в якій встановлені такі ж батареї LP-E6NH як і повнокадрові камери, що забезпечує дуже гарний час автономної роботи.

Ми також були вражені її автоматичним фокусуванням на об'єктах – з використанням тих самих алгоритмів глибокого навчання, що й у флагманської EOS R3. Її захист від негоди означає, що ви можете почуватися комфортно, беручи практично будь-куди.

Порада: поєднуйте цей потужний корпус із гарним об'єктивом. Ми рекомендуємо придбати адаптер кріплення Canon EF-RF, щоб ви могли скористатися великою кількістю недорогих об'єктивів EF для дзеркальних камер, представлених на ринку.

Sony α7C

Sony α7C

Чому? Компактна повнокадрова камера із змінними об'єктивами для подорожей.

Минулого року Sony a7C програла Canon EOS RP (першій повнокадровій камері зі змінними об'єктивами, що потрапила до нашого списку). Але a7C пропонує деякі чудові особливості. Це напрочуд компактна повнокадрова камера.

Незважаючи на невеликий розмір, камера a7C оснащена швидкою та надійною системою автофокусування Sony. З'єднайте цю камеру з одним з ультракомпактних об'єктивів Sony, наприклад, Sony 24mm f/2.5, 35mm f/2.8, 40mm f/2.5 або 50mm f/2.5. Це дасть вам напрочуд компактну камеру для подорожей з повнокадровим датчиком.


Читати також