Останні новини у світі високих технологій. 05.02.2023

Останні новини у світі високих технологій. 05.02.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Microsoft представила технологію підвищення роздільної здатності відео в браузері Edge, вона працює як з відеокартами Nvidia, так і AMD

Video Super Resolution

У браузері Microsoft Edge з'явилася технологія VSR (Video Super Resolution), яка за допомогою ШІ може підвищувати роздільну здатність відеороликів.

Розробники відзначають, що VSR працює тільки з роликами, роздільна здатність яких нижче 720p, але не менше 192 пікселів за шириною або висотою. Технологія не працює з контентом, який має захист DRM (PlayReady або Widevine). І, нарешті, ще одне важливе обмеження: щоб VSR працювала, пристрій (ноутбук) повинен отримувати живлення від мережі, а не від акумулятора.

Загалом, обмежень вистачає, але є й одна важлива перевага: технологія працює з усіма актуальними відеокартами Nvidia (GeForce RTX 20, 30 та 40) та AMD (від Radeon RX 5700 та свіжіше). Компанія також працює над можливістю використання VSR графічними процесорами, вбудованими у CPU.

Разом з підвищенням роздільної здатності VSR усуває артефакти стиснення та підвищує чіткість тексту. За замовчуванням VSR активована приблизно у 50% користувачів браузера, але її можна включити самостійно за допомогою цього прапора: edge://flags/#edge-video-super-resolution (може бути доступно не у всіх).

ChatGPT додали в смарт-годинник: це зробила компанія Amazfit

Amazfit

Amazfit, відомий глобальний бренд розумних носимих пристроїв, що належить Zepp Health, повідомив про випуск нової версії операційної системи Zepp OS для розумного годинника. Основним нововведенням стала інтеграція мовної моделі ChatGPT, створеної OpenAI.

Для роботи з нейромережею використовується окремий циферблат із чатом, де можна спілкуватися з ChatGPT. Система відповідає на запитання та виконує дії по команді. Якщо користувач запитує, як пройшов день, то чат-бот дає кратну «вижимку» даних за цей період.

Схожим чином користувач може отримувати відповіді на питання про погоду, пробки, дату та час у різних містах, дізнаватися дані з інтернету і так далі.

Зазначимо, що жодна компанія на даний момент не пропонує подібного, тобто Amazfit вдалося створити щось нове. Хоча, напевно, найближчим часом з'явиться безліч наслідувачів, проте поки що ні Samsung, ні Apple нічого схожого не запропонували.

Redmi готує "вогняний" телевізор - першу модель під керуванням Amazon Fire OS 7

Amazon Fire OS 7

У Мережі опубліковано перший тизер перспективного телевізора Redmi, який отримає абсолютно нову для бренду програмну платформу: замість Android TV буде використовуватися Amazon Fire OS 7. Само собою, в ТБ будуть інтегровані різні сервіси від Amazon, включаючи фірмовий голосовий помічник Alexa.

ТБ представлять в Індії 14 лютого, але дещо про нього вже відомо. Пристрій отримає тонку металеву рамку, діагональ екрану становитиме 32 дюйми. Будуть стереодинаміки, підтримка AirPlay/Miracast, дводіапазонний адаптер Wi-Fi 802.11ac та Bluetooth 5.0.

Amazon випустила свій процесорний кулер. Він вдвічі дешевше за аналог Cooler Master

Amazon Basics

Amazon вийшла на ринок процесорних охолоджувачів, і одна з перших моделей стала охолоджувачем для процесорів - він вийшов під брендом Amazon Basics.

Габарити кулера становлять 102 х 83,4 х 126 мм, вага – 405 грамів. Пристрій наділений підсвічуванням RGB і сумісний з усіма актуальними платформами Intel (LGA1700, LGA1200, LGA1151, LGA1150, LGA1155, LGA1156) і AMD (AM5 і AM4).

Конструкція досить проста - чотири мідні теплові трубки, що безпосередньо контактують з кришкою CPU, пронизують алюмінієвий радіатор, що обдувається вентилятором діаметром 92 мм (частота обертання регулюється в діапазоні від 600 до 2000 об/хв за допомогою ШІМ).

Один цікавий момент: якщо придивитися, то в цьому охолоджувачі можна розпізнати кулер Cooler Master Hyper H410 R RGB. Зважаючи на все, Cooler Master допомагала Amazon вийти на ринок охолоджувачів. Щоправда, є суттєва різниця у ціні: якщо охолоджувач Amazon оцінений у 27 доларів, то вартість охолоджувача Cooler Master у США становить 55 доларів.

Планшети Xiaomi Pad 6 та Pad 6 Pro отримають нову клавіатуру – з NFC та тачпадом

Xiaomi Pad 6

За чутками, Xiaomi представить нові планшети Pad 6 та Pad 6 Pro вже у березні чи квітні (вони можуть вийти разом із Xiaomi 13 Ultra), але разом із ними дебютують також і нові аксесуари. Зокрема клавіатура.

Зображення цієї клавіатури продемонстрував інформатор, відомий у Weibo під ніком Digital Chat Station. Пристрій запропонують у білому та чорному кольорах (очевидно, такі ж кольори будуть і у планшетів).

Особливістю аксесуара є вбудований чіп NFC та наявність сенсорної панелі керування курсором із підтримкою керування жестами. Інсайдер повідомив, що крім клавіатури для Pad 6 та Pad 6 Pro вийдуть й інші нові аксесуари.

Нагадаємо, Xiaomi Pad 6 і Pad 6 Pro приписують екрани з роздільною здатністю 2880 х 1800 пікселів і кадровою частотою 120 і 144 Гц, SoC Qualcomm Snapdragon 870 (у молодшій моделі) і Snapdragon 8 Plus Gen 1 (у старшій), до 512 ГБ флеш-пам'яті, а також підтримку заряджання потужністю 67 Вт. Також пристроям приписують підтримку USB 3.2.

Microsoft представила новий ШІ Kosmos-1. Він розуміє текст із картинок, вміє вирішувати головоломки і може стати основою для повноцінного ШІ

Kosmos-1

Днями дослідники з Microsoft представили Kosmos-1, ШІ-модель, яка вміє аналізувати зображення, знаходить на них текст і розпізнавати його, вирішувати візуальні головоломки, проходити візуальні тести IQ та сприймати команди природною мовою. Ця система, як стверджується, зможе поєднати різні режими введення: текст, зображення, відео, звук тощо. Це дозволить створити «загальний штучний інтелект» (AGI), який зможе вирішувати низку завдань не гірше за людину.

Цей ШІ називається мультимодальним (точніше, це мультимодальна велика мовна модель або MLLM) і, як вважають деякі фахівці, може стати основою для «загального штучного інтелекту» — технології, яка дозволить ШІ замінити людей у вирішенні інтелектуальних завдань. Таким чином, це буде альтернативою чат-ботам та великим мовним моделям (LLM), які стали популярними останнім часом. Зазначимо, що компанія OpenAI, яка є одним із ключових партнерів Microsoft у галузі ШІ, вже заявила, що хоче створити AGI і навіть розробила заходи безпеки для нього.

Щодо Kosmos-1, то ця система, схоже, створена без участі OpenAI. Вона працює насамперед із текстом, а зображення сприймає як серію спеціальних токенів.

Microsoft навчила Kosmos-1 з використанням даних з Інтернету – йдеться про більш ніж 800 ГБ тексту англійською мовою. Як стверджується, нова система випередила сучасні мовні моделі. Однак поки що залишається вірити Microsoft на слово - першоджерела компанія ще не опублікувала.

Концепція відхилення астероїдів як стратегії планетарного захисту життєздатна. Вчені краще оцінили удар апарату DART по астероїду Діморф

 DART

Нові дані, отримані від місії NASA DART, доводять життєздатність концепції відхилення астероїдів як стратегію планетарного захисту.

Чотири нових дослідження, опубліковані в журналі Nature, докладно описують зіткнення, що відбулося, а також аналізують причини, з яких траєкторія руху астероїда Діморф, в який вдарив зонд DART, змінилася значно сильніше початкових прогнозів.

Зокрема, через дуже пухку структуру астероїда зонд при ударі вибив дуже велику кількість породи, яка, у свою чергу, надала об'єкту додаткове прискорення. Загалом саме кількість та фізичні властивості викинутої речовини мали найбільший вплив на зміну орбіти.

Нагадаємо, спочатку вчені розраховували на скорочення часу обертання астероїда Діморф навколо більшого Дідім приблизно на 10 хвилин, але в результаті виявилося, що орбіта скоротилася більш ніж на 30 хвилин.

На даний момент у процесі ще десятки інших досліджень першого в історії подібного зіткнення, але вчені вже зараз роблять висновок про те, що концепція такого впливу на космічні тіла виявилася життєздатною.

Найфункціональніша пляшка Ringo одночасно служить і підставкою для телефону

пляшка Ringo

Тих, хто бере на тренування мобільний телефон та пляшку з водою, може зацікавити наступний гаджет під назвою Ringo. Це пляшка з магнітним кріпленням для смартфона.

Проект стартував на Kickstarter і вже у кілька разів перевищив необхідну планку (зібрано 172 тис. доларів із необхідних 20 тис.), а до закінчення кампанії залишається ще три тижні. Пляшки доступні за ціною від 59 доларів. Розробники називають Ringo найфункціональнішою пляшкою.

Завдяки регульованому позиціонуванню як для портретної, так і для альбомної орієнтації, Ringo гарантує, що пристрій завжди знаходиться під ідеальним кутом і на ідеальній висоті для селфі, дзвінка або групової фотографії по таймеру. Це легко – просто зафіксуйте його та відрегулюйте під ідеальним кутом для будь-яких ваших дій. Ringo завжди з вами, так що ви завжди готові сфотографувати момент, насолодитися улюбленим контентом і підключитися без допомоги рук з ідеально розташованими відеодзвінками або використовувати його як хочете!

Розробники Ringo

Ringo поєднує пляшку для води преміум-класу з подвійними стінками з нержавіючої сталі з надміцним кріпленням для телефону MagSafe.

Доставка по всьому світу розпочнеться у липні 2023 року.


Читати також