Як працюють благодійні організації?

Як працюють благодійні організації

Для багатьох людей благодійність у широкому розумінні цього слова, волонтерство чи просто підтримка різних кампаній та фондів є принципом, який назавжди вписаний у їх життя.

Благодійні організації діляться на 3 типи:

  • благодійні товариства;
  • благодійні установи;
  • благодійні фонди.

Усі вони надають допомогу, наприклад людям з обмеженими можливостями, ветеранам війни, дітям-сиротам та іншим соціально незахищеним групам населення. Завдяки їм усі охочі можуть обрати форму підтримки (наприклад пожертвування або відсоток від суми покупки того чи іншого товару). Отримати допомогу у реєстрації благодійної організації можна за посиланням https://www.legalact.com.ua/reyestracziya-blagodijnoyi-organizacziyi/.

З чого складається дохід благодійних організацій?

За визначенням, благодійні організації не займаються прибутковою діяльністю, їх метою є благодійність (наприклад фінансування потреб дітей з інвалідністю). Але все ж таки вони мають потребу у капіталі, який дозволить реалізувати статутні цілі, оскільки (як неважко здогадатися) початковий капітал, як правило, не покриває всіх потреб. Нижче ми розглянемо, як благодійні організації збирають кошти на свою діяльність.

  • Пожертвування – фінансові або в натуральній формі – це речі або кошти, які надаються добровільно без будь-якої вигоди. Згідно з визначенням, це форма договору, за яким дарувальник зобов'язується надати безоплатну користь одержувачу коштом свого майна.
  • Дарунки в натуральній формі – це специфічний вид дарування, предметом якого є речі, передані фонду дарувальником (безоплатно). Дарувальником може бути як фізична, так і юридична особа.
  • Субсидії з державних і приватних фондів – т. зв. гранти можуть надаватися органами місцевого самоврядування, державною адміністрацією та приватними джерелами (організаціями, що спеціалізуються на наданні грантів). Це безповоротна фінансова допомога, яку благодійна організація може отримати від донора (спонсора) на певну мету, пов’язану зі своєю статутною діяльністю, або для організаційної підтримки.
  • Фандрейзинг – ефективний процес залучення коштів від окремих осіб, компаній, організацій, установ і т. д. Кошти збираються на соціальні та благодійні цілі. Використовуються такі методи, як збір коштів, лотереї, аукціони, публічні заходи в поєднанні зі збором коштів та навіть клікабельні банери на сайтах.

Читати також