Чому правильні шкарпетки для військових настільки важливі?

шкарпетки для військових

Що значить бути військовим? Військовослужбовець - це професія для сильних духом чоловіків і жінок. Це постійні екстремальні завдання та навантаження різного ступеня складності - довго стояти, швидко пересуватися, перетинати водні перепони, тижнями перебувати в окопі без змоги помитися, перевзутися. Уже минув час кирзових чобіт, наші військові екіпіровані сучасним першокласним взуттям. Але навіть найкраще взуття без пари функціональних шкарпеток на 100% не захистить ноги і не дасть бажаного результату. 

Саме шкарпетки військові відповідають за комфорт і здоров'я ніг військових. Про що мова? Про те, що ці шкарпетки повинні бути міцними, комфортними, зігрівати або навпаки охолоджувати, підтримувати сухість ніг.  Як розібратися у різноманітті виробів та які краще обрати - спробуємо розібратися у цій статті.

Яким функціоналом повинні володіти військові шкарпетки?

  • Амортизація та запобігання механічним пошкодженням завдяки посиленню п'ятки і носка;
  • термозони - тепловідвідні канали, які ефективно виводять вологу і тепло зі взуття;
  • зручність - висока резинка надійно фіксує на гомілці шкарпетки і не дає їм сповзати;
  • захисні кольори;
  • антибактеріальні технології.

Розбір шкарпеток по частинах - структура носка

Шкарпетки складаються з таких частин:

  1. Борт.
  2. Пагомілок.
  3. Слід.

Верхня частина борта розроблена таким способом, щоб забезпечувати випаровування вологи через систему тепловидільних каналів. Це робиться завдяки збільшенню розміру "вічка" (кільце плетива у в'язанні) вентиляційних сіток і зміні плетіння у частині "розрідження".

Пагомілок забезпечений каналами циркуляції повітря. Завдяки матеріалу та конструкції має компресійні властивості, що допомагає покращувати кровообіг і зменшувати втому.

Середня частина сліду має фіксатор із поперечного бандажа, завдяки чому шкарпетки не будуть збиватися всередині черевиків. Підошва шкарпеток анатомічна, напівмахрова - завдяки цьому подовжується термін служби.

Які тканини застосовуються для виготовлення військових шкарпеток?

Шкарпетки є в двох типів:

  • літні (демісезонні);
  • зимові.

Літні та демісезонні шкарпетки виготовляються в основному з бавовни з додаванням поліаміду та еластану. 

Основним матеріалом є бавовна. Вона тепла, м'яка, добре вбирає вологу. Але сама по собі бавовна не практична - довго сохне, нееластична, швидко зношується. Для довговічності та практичності до бавовни додають синтетичні матеріали, наприклад поліамід та еластан.

Поліамід (нейлон) дає виробам додаткову щільність, зносостійкість, створюючи так званий "каркас". Завдяки поліаміду пришвидшується висихання шкарпеток, що має велике значення для військових.

Еластан додається для еластичності виробу, допомагає утримувати форму і не кошлатитись.

Зимові моделі виробляються на основі натуральної бавовни або синтетичних утеплювачів. Підошва та п'яточне сухожилля додатково захищені махрою. Вони високі та можуть доходити до колін. Носити такі шкарпетки можна як натягнувши до колін, так і скласти вдвічі або втричі до рівня берців.

Зручні та м'які шкарпетки, які підійдуть для екстремально-виснажливих навантажень, можна переглянути та замовити на сайті GPSOCKS.


Читати також