Останні новини у світі високих технологій. 21.04.2023

Останні новини у світі високих технологій. 21.04.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Передова камера Leica із дюймовим датчиком, чотири рази по 50 Мп, запис відео 8К. Xiaomi 13 Ultra надійшов у продаж у Китаї

Xiaomi 13 Ultra

Представлений 18 квітня камерофон Xiaomi 13 Ultra сьогодні надійшов у роздрібний продаж у Китаї. Судячи з того ажіотажу, який супроводжував попереднє замовлення, першу партію буде розпродано дуже швидко, а нову доведеться почекати. Найдоступніша версія Xiaomi 13 Ultra з 12 ГБ ОЗУ та 256 ГБ флеш-пам'яті оцінюється в 875 доларів. Інші варіанти - 16/512 ГБ за 945 доларів та 16 ГБ/1 ТБ за 1065 доларів.

Xiaomi 13 Ultra, нагадаємо, виділяється своєю камерою Leica, в якій, крім дюймового 50-мегапіксельного сенсора Sony IMX989, ще три 50-мегапіксельні Sony IMX858. ЕФР чотирьох об'єктивів - 12, 23, 75 та 120 мм. Смартфон підтримує запис відео 8К.

Xiaomi 13 Ultra побудований на SoC Snapdragon 8 Gen 2, оснащений одним з найкращих у світі OLED-екранів (діагональ 6,73 дюйма, роздільна здатність 3200 х 1440 пікселів, кадрова частота 120 Гц, максимальна яскравість 2600 кд/кв.м). 5000 мА·ч з підтримкою провідної зарядки потужністю 90 Вт та бездротовою потужністю 50 Вт, захистом IP68.

Xiaomi пообіцяла, що цей смартфон вийде і за межами Піднебісної, але поки що незрозуміло, коли саме це станеться.

Google задіяє ШІ для створення реклами - систему запустять найближчими місяцями

Google задіяє ШІ

Компанія Google має намір впровадити штучний інтелект у системи та інструменти для створення реклами. Це дозволить, як очікується, створювати комплексні рекламні кампанії з урахуванням матеріалів, створюваних маркетологами. Запуск планується вже найближчими місяцями. Про ці плани йдеться у внутрішній презентації для рекламодавців.

Google вже використовує ШІ у своєму рекламному бізнесі, щоб створювати прості підказки, які спонукають користувачів купувати продукти. Однак інтеграція новітнього генеративного ШІ дозволить продукувати більш креативну рекламу.

Нова система, яка буде вбудована в Performance Max, програму Google, яка доступна з 2020 року. З її допомогою визначається, як і де повинні працювати оголошення, як краще витрачати бюджет на рекламу тощо.

Нова система оброблятиме тексти, зображення та відео. При цьому деякі з тих, хто був на презентації, говорять про побоювання Google, що ШІ може поширювати дезінформацію, оскільки такий ШІ «поняття не має, що таке правда». У самій компанії кажуть, що введуть обмеження для своїх нових ШІ-систем, щоб уникнути такого.

Раніше New York Times повідомила, що Google розглядає можливість додавання цілої низки нових функцій штучного інтелекту до своєї пошукової системи. Також компанія вже представила чат-бот Bard, проте він отримав неоднозначні оцінки від користувачів, які помітили у його відповідях брехню та конспірологічні теорії.

Незабаром у WhatsApp уріжуть підтримку старих версій Android

WhatsApp

Команда WhatsApp готується до запуску ще кількох нововведень у популярному месенджері. Всі вони були помічені у новій бета-версії WhatsApp для Android.
На нововведення звернув увагутематичний ресурс WABetaInfo. Розробники готують перероблену клавіатуру. Серед іншого засіб вибору клавіатури перемістився з нижньої частини екрана у верхню. Також зникла верхня панель, яка пропонує легкий доступ до різних категорій смайликів.
Ще одна новація стосується списку підтримуваних пристроїв. Судячи з інформації, даної до бета-версії WhatsApp для Android 2.23.6.17, програма перестане підтримувати пристрої із встановленою Android 4.4 KitKat (версія ОС 2013) і почне вимагати як мінімум Android 5.0 (версія ОС 2014).

Поточна стабільна версія WhatsApp вимагає пристрою з операційною системою Android 4.1 Jelly Bean (версія ОС 2012 року) та новішою.

Нові MacBook Air таки будуть потужнішими, ніж очікувалося. Новинки отримають нову SoC M3

M3 MacBook Air Pro

Нові MacBook Air, включаючи велику 15-дюймову модель, все ж таки можуть отримати нову SoC Apple M3.

Згідно з новими даними Bloomberg і 9to5mac, нові ноутбуки, ймовірно, будуть представлені на WWDC 2023, як і стверджували останні чутки. Проте раніше новинкам приписували SoC M2, а тепер говорять про M3. При цьому нова платформа повинна проводитися за техпроцесом 3 нм на потужностях TSMC, причому останні дані вказували на те, що саме M3, на відміну від Apple A17 Bionic, випускатиметься за покращеним тринанометровим техпроцесом. І поки що неясно, чи готова TSMC вже зараз масово виробляти таку продукцію. Якщо ні, то між анонсом нових MacBook Air та стартом продажів може пройти кілька місяців.

Також повідомляється, що Apple готує і новий MacBook Pro 13, який теж отримає SoC M3, тобто не буде особливо потужнішим за нові Air, хіба що система охолодження дозволить отримати від платформи більше. Що цікаво, джерела кажуть, що Apple збиралася відмовитися від назви MacBook Pro для молодшої 13-дюймової моделі, але все ж таки не зважилася на такий крок.

Ручка для зйомки, яку Xiaomi представила для 13 Ultra, підходить і для інших смартфонів

Ручка для фотозйомки

Виявилося, що ту незвичайну ручку для зйомки, яку Xiaomi представила разом з Xiaomi 13 Ultra, можна використовувати не лише з новим флагманом компанії. І взагалі не лише з апаратами Xiaomi.

Ресурс My Drivers стверджує, що аксесуар підійде для багатьох інших смартфонів. Зокрема, перераховуються Huawei Mate 50 Pro, Oppo Find X6 Pro, Vivo X90 Pro+ та Meizu 20 Pro. Зважаючи на все, питання лише у відповідній ширині корпусу, тобто потрібно, щоб показник становив приблизно 74,6 мм.

Нагадаємо, ручка служить для зручнішого хвату смартфона і для зручнішого процесу зйомки завдяки наявності кнопки спуску затвора. З смартфоном вона сполучається за допомогою Bluetooth, а заряджається через USB-C. Правда, купити її окремо не вийде: вона продається у складі комплекту, що включає також чохол для Xiaomi 13 Ultra. Чохол уже навряд чи нормально підійде до інших апаратів.

MouthPad дозволить керувати смартфоном або комп'ютером за допомогою мови

MouthPad

Augmental, дочірня компанія Массачусетського технологічного інституту (MIT), представила незвичайний пристрій під назвою MouthPad. Воно дозволить керувати смартфоном або комп'ютером за допомогою рухів мови та розташовуватиметься безпосередньо у роті власника. Це свого роду аналог комп'ютерної миші, тільки руки для його використання не знадобляться: він працюватиме, визначаючи положення та рівень тиску мови користувача. Саме ці дані штучний інтелект і перетворює на команди для підключеного по Bluetooth електронного пристрою (смартфону, ноутбука тощо). За заявою творців, MouthPad дозволить власнику надсилати та отримувати електронні листи, грати у відеоігри та робити практично все, що дозволяє звичайна комп'ютерна миша.

MouthPad укладено в корпус із водонепроникної стоматологічної смоли та надруковано на 3D-принтері, всередині якого знаходиться процесор, акумулятор, модуль бездротового зв'язку Bluetooth та гнучка друкована плата із вбудованими датчиками тиску. Кожен пристрій виготовлятиметься на замовлення під конкретного користувача за допомогою 3D-сканування внутрішньої частини рота. Передбачається, що MouthPad при встановленні доторкатиметься верхніх зубів та піднебіння. Пристрій важить близько 7,5 г, а його товщина не перевищує 0,7 мм; виробник обіцяє, що на чіткість мови власника MouthPad ніяк не вплине.

Модель сумісна з операційними системами iOS, Android, Windows, Mac OS та Linux. Заявлено, що однієї двогодинної зарядки акумулятора вистачає більш ніж п'ять годин використання такої «миші». Компанія зазначає, що MouthPad, насамперед, розрахований на людей з обмеженими можливостями (які не можуть керувати електронікою руками). Однак він може стати у нагоді і тим, хто збирається досягти максимальної багатозадачності, керуючи комп'ютером без допомоги рук, залишивши їх вільними для інших справ. Поки не повідомляється, коли MouthPad надійде у продаж і скільки він коштуватиме. Для потенційних покупців доступний лист очікування на сайті компанії.

У YouTube оголосили війну роликам, пов'язаним із розладами харчової поведінки

розлад харчової поведінки

Компанія Google повідомила, що на платформі YouTube посилилися правила щодо роликів, тим чи іншим чином пов'язаних із розладами харчової поведінки. У рамках впровадження нових правил почнуть видаляти відео, які раніше не підпадали під обмеження.

Відео, які пропагують розлади харчової поведінки, вже заборонено на YouTube. Свіже оновлення політики включає контент, що демонструє або описує розлади харчової поведінки, які глядачі можуть імітувати. Серед іншого, забороняються ролики, які показують або описують «гноблення на основі ваги в контексті розладів харчової поведінки».

Команда YouTube також почне обмежувати доступ молодих глядачів до контенту, пов'язаного з розладами харчової поведінки, включаючи ролики, в яких обговорюється одужання. Для роликів про одужання, у яких автор обговорює минулі розлади харчової поведінки, можуть бути потрібні вікові обмеження (старше 18 років). Додатково може виникнути вимога авторизуватися на сервісі, якщо глядач цього ще не зробив.

Крім того, під відповідними відеороликами у США, Великій Британії, Індії, Канаді, Японії, Кореї, Мексиці, Франції та Німеччині з'являться рекомендації ресурсів щодо розладів харчової поведінки. У майбутньому такі рекомендації з'являться у інших регіонах.


Читати також