Палка Соломія. Вчитель, який змінив моє життя

Палка Соломія

 Хто осягає нове, плекаючи старе, той може бути вчителем .

  • Конфуцій

  Вчитель… Таке звичайне і вже буденне слово. Це може бути як і людина за професією вчителя, яка першою постає у нас в уяві, коли ми чуємо це слово, так і, власне, життя та життєвий досвід. Погодьтесь! Або ж це може бути звичайна людина з вашого життя, яка навіть не є тим пересічним вчителем, та все ж якимось чином вона дала вам певний життєвий урок або навіть декілька. Зазвичай, я є тим самим «вчителем» для багатьох моїх друзів та знайомих, проте все ж є людина, яка є і «вчителем» для мене –  моя подруга Яна. Якщо довелось би описати Яну кількома словами, я б сказала: креатив, життєва енциклопедія,  натхнення та затишок. Не дуже пам’ятаю обставин, за яких ми зустрілись уперше, але впевнена в тому, що нас познайомив мій брат. Ми спілкуємось з нею близько трьох років, і вона відкрила для мене чимало нового .
  До знайомства з Яною я була іншою, оточеною рамками стереотипів та буденних речей, креативу в моєму житті було доволі мало. Я не оцінювала ситуації під різними кутами, аби краще їх зрозуміти. Не цікавилась великою кількістю речей, які на сьогодні вже є моїм стилем життя або ж просто доволі приваблюють мене. Якщо порівнювати мене колишню, до знайомства з Яною, та вже зараз, гадаю, я помітно змінилась. Звісно, на це вплинула не лише Яна, а також і підлітковий вік, сьогоднішня ситуація в країні, зрозуміло, що й інше оточення також та й решта «подразників». Проте саме вона, думаю, залишила неабиякий слід у теперішній мені. Отже, як саме Яна вплинула на моє життя?

  Уже раніше я згадувала, що зазвичай я та людина, хто є своєрідним «вчителем» для мого оточення. Але, мабуть, якби не Яна, я б не була такою. Завдяки її життєвому досвіду, з яким вона зі мною ділилась ( а він у неї доволі різноманітний та цікавий) , зараз я можу давати поради іншим своїм друзям та знайомим, у яких схожі ситуації, або ж просто надихатись її цікавим досвідом та створювати власний. Те ж саме і з обізнаністю. Яна відкрила для мене чимало нових речей: як матеріальних, так і моральних. Про існування деяких з них я б навіть і не знала, мабуть, якби не Яна. Завдяки цим знанням я стала більш креативною, розширила свій світогляд і розуміння деяких речей. З Яною я дізналась про більшість цікавих заходів, що відбуваються як у моєму місті, так і по всьому світі. А цікаві заходи – це, як на мене, унікальна можливість краще знайти та зрозуміти себе, та й взагалі пізнати світ. Також, я вважаю, івенти - це цікава можливість проявити себе або ж культурно провести час і відпочити, тут все залежить від самого заходу, на що він спрямований. Я досі люблю відвідувати заходи різного типу та запрошувати туди моїх друзів. Адже це круто! Якщо говорити про якісь життєві уроки або ж складні моменти нашого життя – усі ми вчимось на помилках, і про це варто пам’ятати. Яна, гадаю, та, хто може завжди підтримати тебе у складний момент. А якщо ж ти зайшов у глухий кут та безвихідь – вона наштовхне тебе на правильний шлях.

  Я рада, що у моєму житті є такий вчитель, як Яна. Навіть попри те, що я стала більш свідомою та креативною людиною, я досі звертаюсь до Яни час від часу за якимись життєвими порадами навіть банально: де краще придбати якусь річ. Отже, бажаю кожному знайти такого своєрідного вчителя для себе. Думаю, це важливо, мати таку людину у своєму житті. Адже це і досвід, і життєві поради, і підтримка, у моєму випадку -  й інспірація. І невеличка порада від мене: якщо у вас таки немає такого наставника, подивіться на це зі сторони. У вас є цей вчитель – це життя, пам’ятайте про це.

            

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»


Читати також