Останні новини у світі високих технологій. 3.11.2023

Останні новини у світі високих технологій. 3.11.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Apple запустила Tap to Pay на iPhone в Україні – смартфон можна використовувати як платіжний термінал

Tap to Pay для iPhone в Україні

Компанія Apple розширила географічне охоплення сервісу Tap to Pay, який перетворює iPhone на платіжний термінал. Тепер використовувати iPhone у такий спосіб можна ще й в Україні.

Таким чином, Україна стає сьомим регіоном, який підтримує Tap to Pay, після запуску у Великій Британії, Австралії, Тайвані, Бразилії та Нідерландах раніше у 2023 році.

Спочатку функцію представили у США у лютому 2022 року. Вона дозволяє сумісним з iPhone приймати платежі через Apple Pay, безконтактні кредитні та дебетові картки, а також інші цифрові гаманці, наприклад, приклавши інший смартфон — жодного додаткового обладнання при цьому не потрібно. Першим українським партнером Apple став ПриватБанк. Для роботи Tap to Pay потрібна модель ‌‌‌‌iPhone‌‌‌‌ XS або новіша.

У Telegram почали поширювати мод WhatsApp з невідомим раніше трояном-шпигуном

Експерти "Лабораторії Касперського" виявили модифікацію популярного месенджера WhatsApp, яка містить раніше невідоме шкідливе ПЗ - троян-шпигун для Android, що отримав назву CanesSpy. Як зазначають у прес-службі, мод уже деякий час поширюється в Telegram-каналах арабською та азербайджанською мовами.

З 5 по 31 жовтня захисні рішення компанії запобігли понад 340 тисячам атак з його використанням більш ніж у ста країнах світу. Найбільша кількість зафіксована в Азербайджані, Саудівській Аравії, Ємені, Туреччині та Єгипті.

Нова програма-троян може красти дані із зараженого смартфона: список контактів, інформацію про облікові записи на пристрої, документи. Також по команді вона починає вести запис із мікрофона пристрою. Шпигунський модуль починає працювати при включенні або постановці телефону на заряджання.

Основне джерело заражених файлів - Telegram-канали переважно арабською та азербайджанською мовами, причому сумарна кількість передплатників тільки в найпопулярніших з них досягає майже двох мільйонів користувачів.

YouTube почне частіше пропонувати підліткам зробити перерву

Команда відеоплатформи YouTube розширила можливості своєї функції Take a Break для неповнолітніх користувачів. Вона багато в чому працює так само, як функція обмеження часу на iPhone, плюс пропонує кілька додаткових налаштувань для користувачів.

Функція дебютувала кілька років тому. Тепер нагадування YouTube «Зроби перерву» відображатимуться за замовчуванням кожні 60 хвилин.

Вони будуть з'являтися в повноекранному режимі як для коротких, так і для довгих відео у неповнолітніх користувачів молодше 18 років. При цьому члени сім'ї мають право голосу під час зміни налаштувань.

Як пояснює команда YouTube, для глядачів 13–17 років нагадування про те, що настав час відпочити від перегляду, за замовчуванням увімкнені, а для користувачів 18 років і старше – вимкнені. Змінити цей параметр можна у будь-який момент у налаштуваннях.

Samsung представить смартфон із власним генеративним ШІ

Днями Samsung Electronics оголосила результати третього кварталу 2023 фінансового року. А тепер стало відомо, що на конференції, присвяченій квартальному звіту компанія розкрила свої плани щодо використання генеративного штучного інтелекту в смартфонах. За заявою Samsung, зараз вона розробляє власну версію генеративного ШІ, який зможе створювати контент за ключовими словами.

Особливістю розробки південнокорейської компанії стане те, що для використання цього ШІ не потрібно буде підключатися до Інтернету. Тобто користувач зможе отримувати доступ до різних сервісів за допомогою простих команд навіть без виходу в інтернет. Компанія планує впровадити таку технологію у свої смартфони вже наступного року.

Про те, який смартфон першим отримає "локальний" генеративний ШІ від Samsung, компанія офіційно не оголошувала. Проте, низка інсайдерів стверджують, що нова технологія буде доступна вже на флагманському смартфоні Samsung Galaxy S24, який має вийти на початку наступного року. Або, можливо, її буде реалізовано у складних смартфонах серії Galaxy Z6, випуск яких запланований на другу половину 2024 року. Джерела також вважають, що таким чином Samsung хоче випередити Apple, яка наступного року має представити iPhone 16 із вбудованим ШІ.

Великобританія отримає один із найпотужніших суперкомп'ютерів у світі. Система Isambard-AI спиратиметься на модулі Nvidia Grace Hopper Superchip

Уряд Великобританії представив суперкомп'ютер Isambard-AI, який стане найпотужнішим у країні і заразом одним із найпродуктивніших у світі.

Систему побудує компанія HPE на основі 5448 обчислювальних модулів Nvidia Grace Hopper Superchip, що містять як процесор, так і GPU. Підсумкова продуктивність при обчисленнях з подвійною точністю досягне 200 PFLOPS, а продуктивність у завданнях ШІ заявлена вище 21 ExaFLOPS.

Суперкомп'ютер також використовуватиме технологію прямого рідинного охолодження, а тепло, що виділяється, буде використовуватися для обігріву будівлі.

Коли система буде введена в експлуатацію наступного року вона має увійти до десятки найпотужніших у світі.

Система обійдеться Великобританії у 225 млн фунтів стерлінгів і буде встановлена в Брістольському університеті.

Подарунок для фанатів космосу загалом та NASA зокрема. Управління запустить потоковий сервіс NASA+ без реклами та повністю безкоштовно

Управління NASA анонсувало запуск свого потокового сервісу під назвою NASA+. Його буде запущено вже 8 листопада і він буде абсолютно безкоштовним.

Крім того, що сервіс буде безкоштовним, він ще й буде позбавлений реклами. Жодних умов для підписки на сервіс також не буде.

Сервіс буде доступний через додаток NASA на Android та iOS, у медіапрогравачах Roku, Apple TV та Fire TV, а також просто на сайті.

Поки що немає особливих подробиць про контент, але там точно будуть прямі трансляції різних запусків, відео випробувань, документальні фільми та інше. Крім того, обіцяють якісь нові серіали, але, певне, виключно документальні.

Галактика NGC 1566: космічна танцівниця з нескінченними спіральними рукавами (астрофото)

ESA/Hubble & NASA, D. Calzetti and the LEGUS team, R. Chandar

«Габбл» зробив нове фото галактики NGC 1566, розташованої приблизно за 60 мільйонів світлових років від Землі. Галактика має витончені спіральні рукави, що нагадують рухи танцівниці, з яскравими зоряними скупченнями та зонами зіркоутворення.

NGC 1566, також відома як галактика «Іспанська танцівниця», знаходиться приблизно за 60 мільйонів світлових років від Землі в південному сузір'ї Дорадо. Нове фото, зроблене телескопом «Габбл», дає змогу побачити диск галактики у подробицях.

NGC 1566 є галактикою з двома яскраво вираженими спіральними рукавами, що простягаються на більш ніж 100 000 світлових років кожен. Форма рукавів нагадує астрономам рух в танці, через що галактика і отримала таке прізвисько. Спіральні рукави утворені яскравими синіми зоряними скупченнями, рожевими зонами зіркоутворення та міжзоряною пиловою речовиною.

Спостереження дозволяють припустити, що NGC 1566 є спіральною галактикою зі слабко вираженим баром в ядрі, незважаючи на його яскравість. NGC 1566 відноситься до групи галактик Дорадо, які є зосередженням спіральних і еліптичних галактик, гравітаційно пов'язаних між собою. Група Дорадо включає приблизно 70 галактик, що робить її значно більшою за Місцеву Групу галактик, до якої входить Чумацький Шлях. Місцева група містить близько 30 галактик.

Експерти Європейського космічного агентства (ESA) пояснюють, що групи галактик відрізняються від галактичних кластерів своїми розмірами та масою, вони можуть містити сотні галактик. Група Дорадо за розмірами наближається до класифікації галактичного кластера. Однак існують різні точки зору щодо поділу між групою галактик та кластером.

Склад групи Дорадо протягом часу змінювався — досконаліша техніка дозволяє уточнювати відносні розміри та близькість галактик на одній площині.

Представники ESA відзначають, що при визначенні членів групи галактик астрономи часто не можуть точно визначити розміри окремих галактик, це вимагає ретельного аналізу, щоб встановити, чи дійсно галактики знаходяться досить близько одна до одної в космічному просторі або деякі з них насправді знаходяться набагато ближче чи далі одна від одної.

Tesla запустила потенційно найбільшу у світі віртуальну електростанцію

Компанія Tesla запустила віртуальну електростанцію в Пуерто-Ріко, яка може стати найбільшою подібною системою у світі.

Віртуальна електростанція є системою агрегування розподілених енергетичних активів. Зокрема, домогосподарств із сонячними панелями, домашніх накопичувачів Tesla Powerwall тощо. За бажанням власник такого активу може підключитися до загальної системи, яка за потреби може забирати електроенергію для спільних потреб. Зрозуміло, користувач при цьому отримує грошову компенсацію.

Така система дозволяє без додаткових витрат створити віртуальне резервне сховище енергії, яке до того ж завдяки своїй розподіленості може бути більш стабільним у разі різних непередбачених ситуацій.

Tesla вже має подібну систему у Каліфорнії, і така електростанція довела свою ефективність. У Пуерто-Ріко налічується близько 75 000 власників накопичувачів Powerwall, що може дозволити зробити цю систему найбільшою у світі. Звісно, не кожен користувач захоче підключатися до системи.


Читати також