Біографія Джорджа Фаркера

Біографія Джорджа Фаркера

Джордж Фаркер – ірландський та англійський драматург – народився у травні або червні 1677 року в Лондондеррі (Північна Ірландія) у сім'ї священика.

Навчався в Лондондеррі та Трініті-коледжі Дублінського університету, потім став актором. Не зумівши досягти успіху на сценічних підмостках у Дубліні, перебрався до Лондона, де незабаром відкрив у собі талант комедіографа.

Джордж Фаркер помер 29 квітня 1707 року у Лондоні (Англія).

Джордж Фаркер – останній із плеяди найяскравіших комедіографів Реставрації – не уникнув нових моралізаторських тенденцій. Його ранні п'єси – «Любов і пляшка» (Love and Bottle, 1698), «Вірна подружня пара, або Подорож на ювілей» (The Constant Couple, або A Trip to the Jubilee, 1699), що принесли йому гроші і славу, і «Сер Гаррі Вайлдер» (Sir Harry Wildair, 1701) – написані живою і дещо вульгарною манерою. У комедії «Брати-суперники» (The Twin Rivals, 1702) відчутні нотки сентименталізму.

Сьогодні з ім'ям Фаркера пов'язують лише дві його останні п'єси – «Офіцер-вербувальник» (The Recruiting Officer, 1706) і «Дотепний план франтів» (The Beaux Stratagem, 1707). Обидві п'єси вирізнялися тим, що дія в них розгортається у провінції і автор симпатизує своїм героям. «Дотепний план франтів» – більш вдала комедія, ніж «Офіцер-вербувальник», у ній ідеться про пригоди двох лондонських франтів, які приїхали до сільської місцевості у пошуках любовних пригод. Невигадливий гумор Фаркера, динамічна дія його п'єс, сільські типажі, докори совісті героїв, які потрапляють у сумнівні ситуації, забезпечили цій комедії постійний успіх.

Твори:
1698 – Любов і пляшка (Love and Bottle).
1699 – Вірна подружня пара, або Подорож на ювілей (The Constant Couple, або A Trip to the Jubilee).
1701 – Сер Гаррі Вайлдер (Sir Harry Wildair).
1702 – Брати-суперники (The Twin Rivals).
1706 – Офіцер-вербувальник (The Recruiting Officer).
1707 – Дотепний план франтів (The Beaux Stratagem).

Біографія

Твори

Критика


Читати також