Біографія Натанаеля Веста

Біографія Натанаеля Веста

Натанаель Вест (псевдонім Натана Вайнстайна, Weinstein) – американський письменник – народився 17 жовтня 1903 року в Нью-Йорку (США) у сім'ї єврейських емігрантів з Ковно (Каунас).

Навчався з перервами, але багато читав, захоплювався французькими сюрреалістами. У 1920-х фінансове становище батьків Веста погіршилося, він перебивався дрібними заробітками. Не закінчивши середньої школи, з підробленим атестатом Вест вступив до Університету Тафтса і майже відразу перевівся до Університету Брауна – також із підробленим свідоцтвом, що дозволило йому достроково завершити освіту у 1924.

Провівши рік у Парижі, повернувся до Нью-Йорка і став працювати адміністратором готелю, одночасно співпрацюючи з У. К. Вільямсом у журналі «Контакт». У 1935 переїхав до Каліфорнії, де провів останні роки життя, працюючи кіносценаристом. У квітні 1940 одружився з Ейлін Маккенні.

22 грудня 1940 року Натанаель Вест та його дружина розбилися в автомобільній катастрофі в Ель-Сентро (Каліфорнія), повертаючись до Лос-Анджелеса з Мехіко.

Не оцінений за життя ні в літературі, ні у світі кіно, Вест став широко відомий після публікації повних збірок його прози в 1957 році. Гарольд Блум відніс повість Веста «Подруга скорботних» до найвищих досягнень американського мистецтва у XX ст.

Біографія

Твори

Критика


Читати також