Відновлення міст: історії життя та відновлення українських населених пунктів

Відновлення міст: історії життя та відновлення українських населених пунктів

Ukraїner розпочинає новий сезон проєкту “Відновлення міст” з Марком Савицьким

Прем’єра першого випуску нового сезону відбулася 28 березня на YouTube-каналі Ukraїner. Документальний проєкт присвячений відбудові українських населених пунктів, які перебувають під постійними обстрілами РФ або оговтуються після окупації. В цій серії оновленого циклу команда Ukraїner розповідає, як відбудовують на Київщині Бородянську територіальну громаду.

Ведучим проєкту “Відновлення міст” став архітектор і дизайнер Марко Савицький, для якого в архітектурі та дизайні найважливішими є люди. Він розказує, коли з командою Ukraїner обирали для зйомок об'єкти, локації, то звертали увагу насамперед на ті, які асоціюються з людиноцентричністю.

“Я вважаю, що основою будь-якої відбудови є люди. Сучасна архітектура також про них. Я хочу будувати Україну, де люди гуртуються. Тому мені важливо в цьому проєкті стати провідником між героями та глядачами. Ми маємо не просто відбудовувати старе радянське, хочеться, щоб ми будували нове і краще за принципом Build Back Better. Відбудова для мене це не тільки про архітектуру, це про створення нових робочих місць, відновлення життя громади і побудову нової візії міста”, – наголошує Марко Савицький.

За словами продюсерки проєкту Христини Кулаковської, “Відновлення міст” — це не лише про постраждалі чи зруйновані об’єкти, які відновлюються, це про історії людей, волонтерів, мешканців будинків, працівників медичних та освітніх закладів.

“Ми з командою дуже вболіваємо за прозорі та щирі історії відновлення, які намагаємось показувати у наших серіях. У новому сезоні ми вирішили запросити Марка, бо нам хотілось мати провідника, який би міг бути одночасно експертом та щирим співрозмовником. Із ведучим проєкт набув більшого об’єму та глибини, — ділиться Христина Кулаковська.

У цій серії глядачі побачать, як відбудовують Бородянку, яка від початку весни 2022 року пробула в окупації понад 30 днів. Росіяни вбили по-звірячому багато мирних жителів, і майже вщент знищили селище бомбардуваннями. Втім, попри весь жах, який довелося пережити громаді, вона потроху відновлюється.

“Дуже часто чую запитання: “Чи на часі зараз відновлення?”, адже в країні триває війна. Але ж ми продовжуємо жити в Україні під час війни. Тому наші герої власним прикладом показують, як відбудова повертає життя у маленькі містечка, дає змогу мати медичну допомогу, вчитись у школі або мати можливість повертатися додому через новий міст”,каже продюсерка проєкту Христина Кулаковська.

У наступних випусках команда Ukraїner розкаже про відновлення Макарова, Гостомеля, Бучі та Ірпеня.


Читати також