18.07.2024
Навчання. Освіта
eye 122

Новини науки та високих технологій. 18.07.2024

Новини науки та високих технологій. 18.07.2024

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Міжнародна Ookla назвала країни з найкращим мобільним інтернетом

Загалом у світі швидкість збільшилася з 43,14 Мбіт/с до 56,43 Мбіт/с. Топ-10 країн виглядає так:

Катар, 334,6 Мбіт/с
ОАЕ, 323,6 Мбіт/с
Кувейт, 226,6 Мбіт/с
Норвегія, 145,19 Мбіт/с
Данія, 144,93 Мбіт/с
Південна Корея, 139,04 Мбіт/с
Китай, 135,7 Мбіт/с
Саудівська Аравія, 128,03 Мбіт/с
Нідерланди, 120,96 Мбіт/с
Бахрейн, 113,87 Мбіт/с

США знаходиться на 11 місці зі швидкістю 113,1 Мбіт/с.

Самое велике оновлення Windows 11 тепер доступне для всіх користувачів

Функціональне оновлення Windows 11 23H2, також відоме як Windows 11 2023 Update, почало поширюватися серед користувачів восени 2023 року, але процес був довгим і поетапним. Для тих, хто досі не отримав оновлення, Microsoft оголосила про широку доступність апдейта 23H2 – для всіх користувачів.

Windows 11 23H2 також називають найбільшим оновленням Windows 11 для історії ОС. Щоб отримати апдейт, тепер достатньо відкрити налаштування програми та перейти в Windows Update (Центр оновлень Windows) і знайти пункт «Перевірити наявність оновлень».

Також Microsoft попередила про примусове оновлення ПК з Windows 11 22H2, у якому підтримка припиниться всього через кілька місяців (8 жовтня 2024 року), після чого система перестане отримувати щомісячні виправлення безпеки від Microsoft. Тому ПК з Windows 11 Home і Pro версії 22H2 автоматично оновлюються до версії 23H2, чия підтримка не припиняється до 11 листопада 2025 року.

У WhatsApp тестують перекладач чатів

 WhatsApp

Команда популярного мессенджера WhatsApp випустила свіже тестове оновлення WhatsApp для Android у рамках програми Google Play Beta. Серед усього цього апдейт приніс цікаву новинку. У месенджері стає доступною функція перекладу чатів на кількох мовах. Користувачі зможуть перевести обране повідомлення, а також автоматизувати цей процес для всіх нових повідомлень. Після вибору бажаної мови перекладу WhatsApp запропонує користувачеві завантажити потрібний мовний пакет. Перекладені повідомлення отримують спеціальну мітку, щоб уникнути можливих недорозумінь.

Starlink вже забезпечує швидкість понад 8 Гбіт/с

Starlink

Ілон Маск продемонстрував, що сервіс супутникового інтернету Starlink з новими тарифами Community Gateways вже забезпечує швидкість скачування даних більше 8 Гбіт/с. Він додав, що незабаром швидкість вивантаження також досягне цього значення.

Даний пакет дозволяє забезпечити високошвидкісним інтернетом провайдерів у віддалених локаціях. Початкові вкладення на наземну установку становлять 1,25 мільйона доларів, а щомісячний пакет коштує 75 000 доларів.

Starlink раніше повідомила, що перший подібний шлюз був збудований на віддаленому острові Уналашка, Аляска, у місті з населенням близько 4000 осіб.

У сузір'ї Ворона відкрито маломасивну галактику з унікальною структурою та молодими зірками

Галактика Ворон А

Астрономи оголосили про відкриття нової галактики у сузір'ї Ворона (Corvus), що одержала позначення Ворон А (Corvus A). Ця відносно невелика за масою галактика багата на газ і знаходиться в ізоляції від інших масивних об'єктів.

Відкриття стало можливим завдяки проекту SEAMLESS (SEmi-Automated Machine Learning Search for Semi-resolved galaxies), який спрямований на пошук кандидатів на роль галактик із малою масою. Проект заснований на маскуванні випромінювання високої поверхневої яскравості від зірок та яскравих галактик, а потім на фільтрації зображень у різних масштабах для виявлення тьмяних джерел.

Спостереження показали, що Ворон А має неправильну форму, а випромінювання домінує у сфері молодих блакитних зірок. Астрономи підкреслили, що його форма нагадує Leo P - невелику зіркоутворюючу галактику в сузір'ї Лева, одну з найменш масивних у місцевій групі галактик, - її зіркова маса оцінюється приблизно в 560 000 сонячних мас.

Згідно зі статтею, Ворон А, з радіусом 834 світлових років, всього в кілька разів масивніший за Leo P і містить багато молодих зірок, вік яких не перевищує 200 мільйонів років. Дослідження показало, що Ворон А – це багата на газ галактика без областей іонізованого міжзоряного атомарного водню.

Вдалося також виміряти відстань до Ворона А, вона становить близько 11,3 мільйона світлових років. Також виявилося, що в радіусі приблизно 3,3 мільйонів світлових років від цієї галактики немає інших галактик, що робить її ізольованою галактикою.

Астрономи зазначили, що близькість Ворона А робить його чудовою метою для подальших спостережень з більш високим дозволом як у радіо, так і в оптичному діапазоні, які могли б пролити більше світла на кінематику цієї нещодавно виявленої маломасивної галактики.

ChatGPT "імплантували" прямо в мозок людини. Synchron використовувала розробку OpenAI для свого інтерфейсу мозок-комп'ютер

Чат-боти на основі штучного інтелекту дісталися людського мозку. Компанія Synchron, що займається розробкою інтерфейсів мозок-комп'ютер, оголосила про інтеграцію генеративного ШІ на базі розробок OpenAI у свою платформу інтерфейсу мозок-комп'ютер.

У подібних системах і так використовувався штучний інтелект, який і був відповідальний за визначення відповідності тих чи інших сигналів мозку тим чи іншим намірам людини. У цьому випадку ШІ OpenAI робить роботу інтерфейсу ще простішою і зручною для його носія. Генеративний ШІ може генерувати автоматичні підказки для текстових повідомлень, класифіковані за контекстними даними, включаючи емоції користувача. Як це працює, розробники показали у відео.

В Україні запрацював цифровий реєстр для документування воєнних злочинів росії

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України запустило новий цифровий реєстр для фіксації порушень міжнародного гуманітарного права, спричинених збройною агресією росії.

Про це повідомляє Мінреінтеграції на своєму Telegram-каналі.

Цей реєстр створений з метою документування злочинів російської федерації, щоб згодом притягнути винних до відповідальності.

Адміністрування реєстру здійснює Національне інформаційне бюро при Мінреінтеграції.

Нагадаємо, уряд планує створити Єдиний соціальний реєстр в рамках Єдиної інформаційної системи соціальної сфери. Це дозволить об’єднати інформацію про всіх отримувачів соціальної допомоги від держави.

Читати також


up