Вийшло сьоме видання книги «Нові Темні Віки. Колонія» Макса Кідрука: людство отримує шанс зупинити старіння

Вийшло сьоме видання книги «Нові Темні Віки. Колонія» Макса Кідрука: людство отримує шанс зупинити старіння

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

Днями вийшло сьоме видання книги «Нові Темні Віки. Колонія» українського письменника, видавця і популяризатора науки Макса Кідрука. Загальний тираж книги складає 48 тис. примірників

«Колонія» – наукова фантастика, в якій автор майстерно поєднав соціально-політичні проблеми на Землі та Марсі, міжетнічні конфлікти, пандемії, можливий кліматичний колапс, альтернативне майбутнє. Читання нелегке, бо маємо чимало сюжетних ліній, інформації, яку потрібно осягнути та необнадійливий фінал. Але, як зазначає сам Макс Кідрук, «це максимально реалістична картинка близького майбутнього».

Із невтішного – у 2141 році росія досі існує, і її наміри щодо України незмінні. Із помірно втішного – люди мають змогу продовжити тривалість життя. Чому помірно втішного?

За книжкою компанія Biogen розробила теломід, який відновлює довжину теломер. Теломери – це особливі структури на кінцях хромосом, або ковпачки, які захищають хромосоми від пошкоджень під час копіювання. З кожним наступним поділом клітини теломери коротшають, а в разі пошкоджень довго відновлюються. Первинно теломід мав вберігати колоністів від космічного випромінювання під час марсіанських місій, а отже, й від раку. Але з’ясувалося, що він має цікаву побічну дію – уповільнює старіння. 

«Про це заговорили, коли перші колоністи стали повертатися на Землю з вигляду молодшими, ніж вирушали у політ. Певна річ, безсмертя теломід не забезпечував. Він не вберігав від інфекцій, із невідомих причин не запобігав хворобі Альцгеймера й низці інших нейродегенеративних захворювань, але старечі хвороби здебільшого все ж відвертав».

Звучить фантастично, але дослідники зі Школи медицини Стенфордського університету розробили метод подовження теломер на 1000 нуклеотидів за допомогою модифікованої РНК, яка кодує білок теломерази. 1000 нуклеотидів – це декілька років людського життя. 

За книжкою багатьох, звісно ж, приваблює можливість не старіти, вони переселяються на Марс, де теломід можна отримати безоплатно… Було. Деякий час. Бо люди, що на Землі, що в космосі – люди, які думають лише про себе і прагнуть з усього отримати максимальну вигоду. 

«Колонія» – це можливість подивитися на людство під різними кутами й на різних рівнях у майбутньому, перестати ідеалізувати владу, світ, самих себе та позбавитися ілюзії, що колись буде краще. А ще поміркувати, чи справді нам потрібна «вічна» молодість? І якщо в майбутньому ми зупинятимемо старіння, то заради чого? 

Читати також


up