29.09.2024
Мистецтво
eye 475

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 29.09.2024

Топові відео про мистецтво. Добірка за тиждень. 29.09.2024

Вероніка Рупенталь зібрала для вас найцікавіші відео про культуру та мистецтво за тиждень. Корисний і розважальний контент для вашого відпочинку. Приємного перегляду!

Наша мандрівна шхуна сьогодні пришвартувалася у столиці на Книжковій країні, щоб говорити про те, як українські військовослужбовці представлені у літературі. У гості чекаємо, зокрема, на Євгена Ліра, письменника, військового, співзасновника проєкту «Недописані». Євген Лір разом з письменницею, парамедикинею Оленою Герасим’юк укладають список літераторів і літераторок, що загинули внаслідок російської агресії проти України. У переліку — понад 100 імен. А ще разом з літературознавцем, військовослужбовцем Остапом Українцем та перекладачкою Катериною Дудкою, у 2020 році заснували науково-популярний канал на YouTube «Твоя підпільна гуманітарка». Остап Українець — теж буде на нашій піратській шхуні. Долучиться до розмови і Андрій Овчарук, військовослужбовець, координатор проєкту «Книга на фронт» . Мета цієї ініціативи — забезпечувати наших бійців хорошою літературою. На фронт було відправлено вже понад 25 тисяч книжок.

Я підготував добірку найкращих прем'єр нових серіалів та фільмів вересень 2024 року. Ви дізнаєтесь про психологічний трилер від Альфонсо Куарона, сатиру на набридлі супергеройські франшизи, божевільне кохання Джокера, чергову адпатацію Стівена Кінга, оптимістичний сеанс Терапії та багато іншого. Всім приємного перегляду! 

Чому Сергій Жадан – це клітина епітелію внутрішньої сторони рота? Хто така Генрієтта Лакс? У чому відмінності між науковим та романтично-гуманітарним поглядом? Наскільки можливо оцифрувати людину? У новому випуску «Єстетів» літературознавці Ростислав Семків і Богдана Романцова разом з художницею, поеткою Оленою Павловою за ромовим чаюванням з гостею – популяризаторкою науки і кандидаткою біологічних наук Ольгою Масловою – говорять про книгу «Пригоди клітин».

Slayer повертаються на сцену з першим виступом за 5 років. Тим часом Guns N' Roses інтригують і явно готуються випустити нову музику... цього разу дійсно нову. Primal Fear відкривають нову главу в історії гурту і анонсують свій новий альбом Domination, який вийде у 2025 році, тоді як The Halo Effect обіцяють порадувати нас новинками ще раніше з їхнім другим альбомом March of the Unheard. Я запрошую The Raven Age на інтерв'ю, щоб поговорити про те, як на них вплинули тури з Iron Maiden, в рамках святкування анонсу туру Iron Maiden Run For Your Lives, адже наступного року The Raven Age знову підтримають Iron Maiden на їхніх виступах. А тим часом Marilyn Manson, The Black Dahlia Murder, Richie Kotzen, Linkin Park і Brothers of Metal випускають новий матеріал. Mетал живий і почувається прекрасно, тож давайте подивимось, що дає йому життя сьогодні! Погнали!

Так званий документальний фільм «Росіяни на війні» крокує відомими фестивалями А-класу. Його вже показали у Венеції та Торонто (TIFF), а також планують показ у Цюриху. Це фільм колишньої працівниці каналу Russia Today Анастасії Трофімової, який вона позиціювала як антивоєнну історію про долю російських солдатів. Українці протестують проти показу цієї стрічки, МЗС України намагається домогтися скасування показів та називає цей фільм відбілюванням Росії. У новому випуску поговоримо як кінофестивалі у Венеції, Каннах та Берліні реагували на повномасштабну війну Росії проти України? Як організатори ставляться до російських і українських фільмів у своїх програмах, і які сигнали вони відправляють світовій спільноті? Як з моменту повномасштабного вторгнення змінилося сприйняття російського кіно, а також росіян в ньому, – на одних з найбільших іноземних майданчиках Європи? Про це – у відео кінооглядачки Суспільне Культура Альони Шилової.

Виставка «Намалюй мені вірш Ліни Костенко» — це можливість побачити, як слово перетворюється на живий образ, а картини стають голосами віршів. Авторка ідеї та реалізації: Ванда Орлова — українська художниця та засновниця Art Fine Nation. Співкуратори виставки: Ірина Дробот (директорка Музею Театрального, музичного та кіномистецтва України), Ванда Орлова (засновниця Art Fine Nation, авторка художнього змагання та виставки «Намалюй мені вірш»).

Книжкові блогери — професія чи хобі? Яку силу вони мають у книжковому світі? А також про аудиторії, платформи, критику та співпрацю з видавництвами поговорили з топовими книжковими блогерками — Тетяною Гонченко (телеграм-канал «Непозбувний книгочитун»), Анею Полегенько (інстаграм @anyta_books), Марі Ініч (тікток @mari.inich) та Юлією Типусяк (youtube-канал «ПРОЛІТ»). Модераторка: Анна Шиманська.

Цьогорічний Фестиваль для дітей та підлітків «Різні разом» у Мистецькому арсеналі став майданчиком не лише для творчих активностей, але й для обговорення важливих життєвих тем. Лекції та дискусії об’єднали фахівців з різних сфер — освіти, мистецтва, психології. До вашої уваги — лекція «Як спілкуватися з військовими й ветеранами» від оборонця Маріуполя й координатора Veteran Hub у Києві Гліба Стрижка. 

Олена Стаднік - контент-менеджерка web-платформи проєкту. _________ Завідувачка відділу обліку та зберігання музейних цінностей Музей театрального, музичного та кіномистецтва України. _________ УКРАЇНСЬКИЙ ТЕАТРАЛЬНИЙ КОСТЮМ ХХ-ХХІ ст. ІДЕНТИЧНІСТЬ, КОНТЕКСТ, ЛАНДШАФТ. – це міжнародний проєкт, який громадська організація «Галерея сценографії» реалізує в партнерстві з Музеєм театрального, музичного та кіномистецтва України, Фондом розвитку територіального маркетингу "PLACE ID" (Польща), в співпраці з Мистецьким центром «Дзиґа» (Львів) та Центром міжкультурних творчих ініціатив «Rozdroża» (Люблін), за підтримки Українського Культурного Фонду та Українського Інституту. _________ Цей багатошаровий міжнародний проєкт охоплює різні напрямки роботи. Його важливою складовою є організація професійної фотофіксації мистецьких творів. Вагому частину напрацьованих фотоматеріалів ви зможете знайти на цьому сайті, створеному в рамках проєкту. Вони також опубліковані у друкованому виданні реалізованому в рамках проєкту й передані науковцям Музею театрального, музичного та кіномистецтва України. Збереження нашої культурної спадщини є актуальною і дійсно важливою для подальших досліджень та популяризації, особливо коли ми говоримо про це в час повномасштабної загарбницької війни яку веде РФ проти України, знищуючи або викрадаючи величезну кількість об’єктів нашої культури й мистецтва.

Цим відео я хочу скоротити відстань між візуальним мистецтвом та візуальним дизайном, показати, що сучасна візуальна комунікація не зʼявилась сама по собі на рівному місці — вона зверталась і звертається до мистецтва в боротьбі за увагу глядача.

Лекція Гліба Вишеславського (Київ). "Я Галерея" (Київ), 2024 рік. 

У межах Мистецької платформи Українсько-данського молодіжного дому проводяться освітні події й зустрічі, покликані дати молодим митцям і мисткиням простір для обміну досвідом і здобуття нових знань. Стеж за оновленнями, аби не проґавити анонси. Й ділися темами, що важливі в коментарях

Читати також


up