Про що можуть розповісти сльози?

Про що можуть розповісти сльози?

Слухати статтю онлайн:

Багато діабетиків вимушені кожен день по кілька разів брати кров з пальця, щоб контролювати рівень цукру в крові. Наскільки приємнішим було б замість цього просто сфотографувати око? Інженер-хімік Алі Єтисен демонструє, що контактні лінзи можуть діяти як сенсори в оці.

Метод базується на тому, що слізна рідина, як і кров, містить велику кількість біомаркерів, тобто таких речовин, як глюкоза або електроліти, концентрація яких надає інформацію про стан здоров’я. «Окрім діабету, вони також вказують, наприклад, на глаукому та інші захворювання очей. Слабкість нирок та печінки також можна розпізнати на ранній стадії», — говорить Єтисен. Але як отримати сльози? Рішення Єтисона: контактні лінзи спеціально формують за допомогою лазера; слізна рідина збирається в крихітних порожнинах через тонкі канали. «Вони розташовані на нижньому краю лінзи поза межами поля зору», — пояснює він. У крихітних структурах рідина проходить своєрідне тестове коло, під час якого певні речовини змінюють колір залежно від вмісту різних біомаркерів. Це працює як тест-смужка, яку використовують для вимірювання якості води. Інтенсивність забарвлення вказує на кількість біомаркерів. Вимірювання відбувається зовсім без електроніки. Лише кольоровий аналіз здійснюється за допомогою застосунку для смартфона. Для цього пацієнт має сфотографувати лінзу в своєму оці.

Те, що цей метод працює, Єтисен вже довів. Втім, до того, як ці контактні лінзи можна буде купити, безумовно потрібно ще декілька років: «Перш ніж їх можна буде використовувати, вони повинні пройти ще кілька етапів перевірки безпеки та клінічних досліджень».

Професор Гарвадського університету (США) Алі Єтисен є науковим співробітником Фонду Александра фон Гумбольдта в Мюнхенському технічному університеті.

Записав Ян Берндорф.

Інтерв’ю раніше було опубліковано в журналі «Kosmos», випуск 109, 2019 рік.

З німецької мови переклала Дар’я Шудренко


Читати також