Про користь неробства

Про користь неробства

Про користь неробства. Аудіоверсія статті

Текст читав Назарій Боденко

Час від часу намагайтеся не тягнутись за смартфоном, наприклад під час очікування автобусу. Замість цього просто сідайте та дозвольте думкам вільно текти. Така форма зайнятості, або радше незайнятості, на сьогодні абсолютно недооцінена, говорить психолог Коу Мураяма.

Більшість людей навіть боїться занудьгувати, коли у них зʼявляється вільний час. Мураяма досліджує неробство у своїх експерементах. Наприклад, він попросив учасників посидіти протягом двадцяти хвилин у темній порожній кімнаті, нічим не займаючись. Перед експерементом учасників запитали про їх очікування, а потім вони мали оцінити результат. «Більшість людей боялись, що це буде досить неприємно, але виявилось навпаки, і вони навіть були здивовані, що все було не так уже й погано», — розповідає дослідник. Так вони мали час подумати про те, що їм ще належить зробити цього дня. 

В іншому експеременті, психолог запропонував учасникам вибір, чи хочуть вони провести період відпочинку нічого не роблячи, чи все ж у смартфоні. Більшість людей обрали смартфон. Однак відмінностей в оцінках між двома групами потім не було. Мураяма висновує: ми недооцінюємо, яку радість ми можемо отримати від неробства, і тому уникаємо його. Як результат, ми втрачаємо такі переваги, як пошук більш креативних рішень для завдань шляхом роздумів або ефективного відпочинку. «Ті, хто дозволяють думкам вільно текти, зазвичай ухвалюють кращі рішення в житті», — зауважує Мураяма.

Японський психолог професор Коу Мураяма досліджує людську мотивацію. У квітні 2021 року він перейшов з Рединґського університету до Тюбінґенського університету, здобувши премію від Фонду Алєксандра фон Гумбольдта.

Записав Ян Берндорф.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Herr Murayama, warum sollten wir öfter mal dem Nichtstun frönen?» в часописі Фонду Алєксандра фон Гумбольдта «Kosmos» 3 травня 2023 року.

Переклав Євгеній Білашко.


Читати також