Взаємодія дітей та собак: користь для обох сторін

Взаємодія дітей та собак: користь для обох сторін

Дружба на користь: як час разом з собаками знижує рівень стресу – дослідження Mars Petcare

Щороку все більше досліджень доводять користь від взаємодії дітей та собак. Так, низка досліджень попередніх років демонструє, що домашні улюбленці можуть сприяти розвитку соціальних та когнітивних навичок, а деякі з інших вказують на те, що у стресових ситуаціях діти знаходять емоційну підтримку саме у чотирилапих друзів. Проте нові дані, отримані у науковому центрі Mars Petcare, доводять, що собаки також корисні для дітей, навіть якщо вони не відчувають стресу.

Вивчаючи фізіологічні ефекти щоденної взаємодії між дітьми та собаками, вчені вимірювали рівень кортизолу (гормон стресу) у 55 дітей віком від 8 до 10 років та 54 собак. Вимірювання проводили до, під час та після невимушеного повсякденного спілкування протягом трьох окремих візитів.

Виявилось, що користь від такої взаємодії отримають обидві сторони, адже після спільно проведеного часу, вчені зафіксували зменшення рівня кортизолу як у дітей, так і у собак.

Отримані результати підтверджують наявність так званої моделі «буферизації» стресу  не лише у людей, але й у тварин. Вона припускає, що ефект соціальної підтримки відчувається переважно в умовах активного стресу, під час якого наявність соціального партнера зменшує патогенні ефекти стресу. Виявляється, що соціальна буферизація працює однаково для людей та собак, а дружні контакти та підтримка потрібні обом.

Крім того, результати підкріплюють наявні дослідження взаємодії людини і тварини (HAI). Зокрема те, що собаки можуть допомагати дітям справлятися зі стресом, надавати емоційну підтримку, розвивати впевненість та почуття відповідальності.

Отримані дані не лише підкреслюють важливу роль, яку відіграють домашні улюбленці в нашому житті, але й те, що вони також потребують нашої уваги та дбайливого ставлення.


Читати також