Чому не працює Facebook та Instagram сьогодні 4 жовтня 2021? Глобальний збій у WhatsApp (Інформація оновлюється)

Чому не працює Facebook та Instagram сьогодні 4 жовтня 2021? Глобальний збій у WhatsApp

Оновлено 5 жовтня, 11:10

Основна і докладна інформація про наймасштабнішы збої в роботі соцмереж за останні роки.

Вчора ввечері інженери Facebook не могли потрапити в каліфорнійський дата-центр за своїми перепустками. Інші співробітники були позбавлені доступу до деяких приміщень в комплексі будівель компанії, наприклад, до переговорних кімнат. Крім того, працівники Facebook не могли зв'язатися один з одним через корпоративну версію месенджера, де зазвичай обговорюються робочі питання (їм довелося тимчасово перейти на листування по електронній пошті).

До збою привели зміни конфігурації магістральних маршрутизаторів, оголосили в Facebook. Саме вони відповідають за координацію трафіку між центрами обробки даних компанії. Це означає, що дата-центри Facebook не могли передавати один одному інформацію.

На сторінці Марка Цукерберга можна ознайомитися з постом-вибаченням за збій в мережі:

Facebook, Instagram, WhatsApp and Messenger are coming back online now. Sorry for the disruption today - I know how much you rely on our services to stay connected with the people you care about.

Також вибачення в Твіттері приніс техдиректор Facebook Майк Шропфер:

Facebook services coming back online now - may take some time to get to 100%. To every small and large business, family, and individual who depends on us, I'm sorry.

В Інтернеті активно поширювалася інформація про наймасштабныший витік даних в історії людства. Однак у Фейсбуку немає ніяких підстав вважати, що глобальний збій міг привести до витоку або втрати даних користувачів.

Як це було 4 жовтня

Сьогодні, 4 жовтня 2021 р, користувачі відомих соцмереж скаржаться на проблеми з доступом як до додатків, так і веб-версій Facebook та Instagram. За даними сервісу збій носить глобальний характер.

Масштабний збій стався в роботі сервісів Facebook. Згідно з даними порталу Downdetector, що відслідковує роботу інтрнет-ресурсів, ввечері (за київським часом) користувачі повідомляли про збої в роботі Instagram і WhatsApp.

Крім того, користувачі відзначили проблеми зі входом на сторінки в соцмережі Facebook. Серед найчастіших скарг - збій в роботі веб-сайту (75%), неможливість авторизуватися (15%) і проблеми із завантаженням даних (10%).

Користувачі WhatsApp поскаржилися на збої в роботі додатка (45%), на труднощі з підключенням до сервера (28%) і збої при відправці повідомлень (26%).

Збій відзначається і в роботі додатка Instagram (52%), веб-сайту соцмережі (29%). Також, згідно з даними Downdetector, існує проблема з підключенням до сервера (19% скарг).

Ось, що зараз можуть бачити користувачі Фейсбуку:

Чому не працює Фейсбук


Оновлена інформація 4.10.2021 о 22:15

Всесвітній інтернет Блекаут зростає і шириться. Стало відомо, що слідом за Facebook + Instagram + Whatsapp, впав сервіс Tik-tok, і сповільнилася робота месенджера Telegram. Причини подібного збою поки невідомі.

Причини збою. Коли вирішать проблему?

«Нам відомо, що деякі користувачі відчувають проблеми з доступом до наших додатків і продуктів. Ми працюємо над тим, щоб все виправити якомога швидше, і ми приносимо вибачення за незручності», - повідомляється на сторінці Facebook в Twitter. Аналогічну заяву розміщено на сторінках WhatsApp і Instagram (вони також належать компанії Facebook Inc.).

Експерти вже з'ясували причину таких перебоїв.

Як з'ясувалося, записи DNS, які повідомляють системам, як точно визначити адресу сервера, де розміщені соціальні мережі Facebook і Instagram, вранці були видалені з таблиць глобальної маршрутизації. У зв'язку з цим при відкритті соціальних мереж користувачі стикаються з помилкою DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN. При цьому завантаження і оновлення стрічки періодично проходить успішно.

Репортер New York Times Райан Мак написав в "Твіттері", що з ладу вийшли не тільки сервіси компанії Facebook, але і її внутрішні комунікаційні платформи. "Ніхто працювати не може. Кілька людей, з якими я поспілкувався, кажуть, що це схоже на "сніжний день" [тобто коли ніхто з працівників не може дістатися до офісу через сильний снігопад]", - пише журналіст.

Подібні неполадки зазвичай вдається усунути досить швидко, проте цього разу проблеми на сервісах, що належать Facebook, тривають вже більше трьох годин.

Реакція конкурентів

Інші компанії, у роботі яких зараз є проблеми, не робили заяв з приводу власного збою, однак встигли "потролити" Facebook, Instagram і WhatsApp. Зокрема, TikTok запросив користувачів ресурсів Facebook завантажувати китайський додаток. Через годину після цього зламався і сам TikTok.

Онлайн-кінотеатр Netflix після збою в Facebook виклав публікацію з висміюванням соцмереж компанії.

Інші компанії поки ніяк не реагували на збій. Крім того, поки невідомо, що насправді стало причиною збою в роботі світових ресурсів.

Збої інших сайтів

Сервіси Netflix, Steam і PlayStation також стали недоступні для користувачів. Тисячі користувачів по всьому світу повідомляють про проблеми з роботою сервісів. Про це свідчать дані сайту Downdetector.

Причини збою поки не відомі.

  • 42% користувачів Netflix повідомляють про проблеми із завантаженням відео,
  • 33% - про припинення роботи сайту,
  • 25% - що перестав працювати додаток сервісу.

У той же час більше 50% користувачів Steam повідомляють, що неможливо підключитися до сервера, при цьому майже у чверті всіх клієнтів виникають проблеми з авторизацією, а ще у 21% - виникають проблеми на самому сайті сервісу.

Також клієнти скаржаться на роботу PlayStation Network:

  • у 58% користувачів виникає проблема з підключенням до сервісу,
  • 23% - повідомляють про неможливість залогінитися,
  • 19% - не можуть грати в ігри через збій.

Альтернативні версії збою

За даними американського агентства Reuters, глобальний збій в Facebook міг бути спровокований помилкою в конфігурації, але можливий і саботаж з боку співробітників. Версію з втручанням ззовні експерти вважають малоймовірною.

Економічні наслідки

Проблеми в Facebook привели до падіння фондових ринків. Індекс високотехнологічних компаній Nasdaq Composite за кілька годин впав на 2,2%, Dow Jones і S & P 500 втратили більше відсотка. Акції ж самого Фейсбуку впали більш ніж на 5%. Марк Цукерберг, за даними Forbes, втратив в реальному часі близько 6 мільярдів доларів і опустився з п'ятого на шосте місце в списку найбагатших людей світу. Разом з Facebook дешевшають й інші IT-компанії: акції Twitter втратили в ціні 6,7%, Google - 3%, Amazon - 2,8%.


Читати також