Останні новини у світі високих технологій. 3.10.2022

Останні новини у світі високих технологій. 3.10.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

4K-відео в YouTube може стати доступним лише за підпискою Premium

4K у Ютуб

Зараз без підписки YouTube Premium користувачі сервісу змушені дивитися все більше реклами, а нещодавні витоки говорять про те, що найближчим часом її може стати ще більше. Але, можливо, використання YouTube без підписки стане ще менш привабливим.
На просторах Reddit зараз обговорюють скріншот мобільної версії YouTube, на якому видно, що перегляд відео в 4K доступний лише за підпискою Premium! І про такі зміни повідомляють одразу кілька користувачів.

Сама Google про це поки що нічого не говорила. Схоже, що зараз компанія тестує таке рішення, щоб побачити реакцію користувачів. На смартфонах відео в 4K не особливо важливо, враховуючи моджливості більшості екранів, а ось у настільній версії це вже набагато критичніше.

У Китаї відключили Google Translate

Google Translate

Компанія Google закрила доступ до сервісу машинного перекладу Google Translate користувачам на території Китаю. Про це повідомило агентство Bloomberg.

"Ми припинили роботу Google Translate на території материкового Китаю через низькі показники використання", - сказав представник компанії. Як зазначає Bloomberg, сторінка сервісу направляє китайських користувачів на сайт Google Translate, зареєстрований у Гонконгу, який, однак, не працює у КНР.

Агентство зазначає, що до закриття Google Translate був «одним з небагатьох сервісів американського гіганта, що залишилися, на найбільшій у світі інтернет-арені».

На росії заблоковано сайт SoundCloud

soundcloud на росії

 Роскомнагляд обмежив доступ на вимогу генпрокуратури. Доступ до сайту аудіо-стрімінгової платформи SoundCloud на росії обмежений на вимогу генпрокуратури рф, це випливає з даних сервісу роскомнагляду для перевірки обмеження доступу до сайтів. Доступ до сторінки soundcloud.com заблокований сьогодні відповідно до регламенту блокування сайтів, які містять заклики до масових заворушень, екстремізму, участі у незаконних масових акціях. Мобільний додаток сервісу ще працює.

Представлено суперкомп'ютер Tesla Dojo

Tesla Dojo

Tesla представила свою останню версію суперкомп'ютера Dojo, який виявився настільки потужним, що відключив енергосистему в Пало-Альто.

Dojo - це власна спеціалізована суперкомп'ютерна платформа Tesla, створена з нуля для машинного навчання ШІ і, зокрема, для відеонавчання з використанням відео, що надходять від електромобілів Tesla.

Автовиробник вже має великий суперкомп'ютер на базі графічних процесорів Nvidia, який є одним з найпотужніших у світі, але в новому комп'ютері Dojo, виготовленому за індивідуальним замовленням, використовуються чіпи і вся інфраструктура, розроблені Tesla.

Новий суперкомп'ютер підвищить можливості Tesla навчання нейронних мереж з використанням відеоданих, що має вирішальне значення для технології комп'ютерного зору, що забезпечує безпілотне водіння. Рік тому компанія вперше повідомила про створення Dojo. Тепер вона розповіла про досягнутий прогрес за рік.

Tesla стверджує, що може замінити 6 блоків графічних процесорів однією плиткою (Dojo tile), яка, за твердженням компанії, коштує менше ніж один блок графічних процесорів. На лотку (system tray) 6 таких плиток.

В даний час планується побудувати сім Dojo ExaPOD у Пало-Альто.

Фізики створили іонний процесор, що працює подібно до мозку

іонний процесор

Фізики з Гарвардської школи інженерії та прикладних наук імені Джона А. Полсона розробили іонний процесор, що працює подібно до мозку — за рахунок руху іонів у водному розчині, а не на електронах, як тверді напівпровідники. Дослідження опубліковано в Advanced Materials.
Головна умова передачі сигналів у мозку — це рух заряджених молекул, іонів, у розчині. Хоча неймовірну обчислювальну потужність мозку надзвичайно складно відтворити, вчені припустили, що аналогічна система все ж таки може бути використана для обчислень.

Автори створили транзистор з дископодібним електродом у центрі та двома кільцевими електродами навколо нього. Цю структуру вони помістили у водний розчин молекул хінону. Під час подачі напруги на центральний диск у розчині створювався потік іонів водню. Два кільцеві електроди дозволяли збільшувати або зменшувати силу струму, таким чином регулюючи pH розчину.

Використовуючи різні показники системи, у тому числі pH розчину та напругу на транзисторі, можна проводити арифметичне множення. А якщо поєднати кілька транзисторів — можна здійснити матричне множення, необхідне для роботи нейронних мереж. Вчені змогли продемонструвати це для матриць розміром 16 на 16.

У технології є суттєві обмеження. 16 потоків не можуть існувати одночасно, тобто всі операції потрібно виконувати послідовно, а не одночасно, що значно уповільнювало і без того повільну технологію. Проте вчені показали, що їхній підхід життєздатний, і тепер планують ввести в систему більше типів молекул, які дозволять виконувати більш складні обчислення.

Астрономи за допомогою телескопа «Джеймс Вебб» виявили найстаріше зоряне скупчення у Всесвіті

Sparkler

Використовуючи космічний телескоп «Джеймс Вебб», астрономи з Університету Торонто ідентифікували найвіддаленіші кульові скупчення, що були коли-небудь виявлені. Вони можуть містити найстаріші зірки у Всесвіті. Відповідну роботу було опубліковано в Astrophysical Journal Letters.

Йдеться про галактику Sparkler, яка знаходиться на відстані 9 млрд світлових років. На першому деталізованому знімку «Джеймс Вебб» дослідники помітили, що галактика оточена маленькими жовто-червоними крапками. За словами вчених, ці іскорки можуть бути або молодими скупченнями, що активно формують зірки, або старими кульовими скупченнями (давнє скупчення зірок, тісно пов'язане гравітацією і обертається навколо галактичного центру супутником).

Приватна космічна компанія Firefly Aerospace успішно запустила ракету та вивела на орбіту кілька міні-супутників

Компанія Firefly Aerospace успішно здійснила запуск ракети Alpha та вивела на орбіту сім дослідницьких міні-супутників. Частина з них запущені на користь NASA, також є супутники, створені в Іспанії та Греції. Запуск провели з бази Космічних сил США Ваденберг.

Ракета Alpha відноситься до класу легких, тобто вона може запускати приблизно 1,2 тонн корисного навантаження. Це вже другий запуск ракети, перший відбувся у вересні минулого року, проте ракета вибухнула після старту через відмову одного з двигунів. На цей раз все пройшло штатно. Сама місія називається Alpha Flight 2: To The Black.

Штучний інтелект допоможе смартфонам перемогти камери?

смартфон та об'єктив фотоапарата

Штучний інтелект стає все більш поширеним у фотографії, від програмного забезпечення на основі ШІ до автофокусу на основі ШІ. На ресурсі DPReview з'явилася досить цікава стаття з цієї теми.

Представники Android Authority поспілкувалися з віце-президентом Qualcomm з управління продуктами Джаддом Гіпом (Judd Heape), і він багато розповів про ШІ, в тому числі про те, що ШІ коли-небудь допоможе смартфонам перевершити спеціалізовані камери.

Гіп розповів, як зараз штучний інтелект використовується у камерах. Машинне навчання допомогло покращити шумозаглушення, зменшити тремтіння відео, видаляти об'єкти під час редагування та багато іншого. ШІ використовується для різних завдань і може допомогти смартфону розрізняти об'єкт та фон, шкіру, волосся та інше. Залежно від того, як ваш смартфон сприймає частини зображення, він може обробляти зображення.

Гіп вважає, що у фотографії є ​​чотири етапи роботи ШІ. По-перше, це базове розпізнавання сцен, наприклад, ідентифікація певного об'єкта у кадрі. На другому етапі ШІ керує такими функціями, як автофокус, автоматичний баланс білого та автоматична експозиція. Керівник Qualcomm вважає, що сучасна технологія ШІ для смартфонів зараз знаходиться на третьому етапі, який є визнанням у просунутому сегменті. Це не просто бачення певного об'єкта в кадрі, а можливість визначити майже все у сцені та відповідним чином налаштувати параметри. Телефони тепер можуть визначати, чи викривлений обрій, чи потрібне коригування експозиції для певної особи на фотографії. Цей етап розвитку ШІ також включає передові технології автофокусування/автоекспозиції, такі як розпізнавання облич та очей.

Четвертий етап, до якого, на думку Гіпа, індустрія дійде приблизно через три-п'ять років, — коли ШІ оброблятиме зображення цілком. Гіп каже: «Уявіть собі світ з майбутнього, де ви сказали б: «Я хочу, щоб картинка виглядала як ця сцена National Geographic», а ШІ відповів би: «Добре, я збираюся налаштувати кольори і текстуру, баланс білого, і все, щоб все виглядало і відчувалося як на зображенні, яке ви мені щойно показали».

Це передова технологія штучного інтелекту, але чи достатньо цього, щоб допомогти смартфонам затьмарити спеціалізовані системи камер? Раніше цього року президент і головний виконавчий директор Sony Semiconductor Solutions Теруші Сімідзу (Terushi Shimizu) сказав, що прориви в області смартфонів можуть допомогти мобільним камерам перевершити дзеркальні та бездзеркальні камери (ILC) вже у 2024 році. Гіп погоджується, але зазначає, що фізичні обмеження для смартфонів існують.

І датчики зображення у смартфонах значно менші, і оптичні компоненти в об'єктивах. Тим не менш, Гіп вважає, що обчислювальна потужність смартфонів вища, ніж у сучасних фотокамер, це допоможе скоротити розрив та подолати фізичні проблеми, пов'язані з розмірами сенсорів та об'єктивів. Правильно також і те, що деякі великі гравці на ринку смартфонів вкладають значні кошти та інженерну міць у розробку смартфонів. Так, системні камери стають все більш досконалими, але різниця у розмірах ринків фотокамер та смартфонів величезна.


Читати також