Останні новини у світі високих технологій. 18.10.2022

Останні новини у світі високих технологій. 18.10.2022

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Apple представила нові планшети iPad Pro, які стали ще потужнішими, отримавши SoC M2 і Wi-Fi 6E

iPad Pro

Компанія Apple без зайвого галасу представила нові планшети iPad. У тому числі нові iPad Pro з SoC M2.

На що здатна ця платформа загалом, ми вже знаємо завдяки ноутбукам Apple, але в даному випадку компанія говорить про приріст продуктивності щодо минулих iPad Pro на 15% для CPU та 35% для GPU. У будь-якому випадку, це дуже потужні планшети, які за продуктивністю перевершують багато ноутбуків.

Також новий iPad Pro пропонує, як каже Apple, новий рівень роботи з Apple Pencil при наведенні та надшвидке бездротове підключення, а також найдосконаліший у світі мобільний дисплей, професійні камери, Face ID, Thunderbolt та аудіосистему з чотирма динаміками.

У новому планшеті стилус розпізнається на відстані до 12 мм від екрану, що дозволяє користувачам попередньо переглянути свою позначку до того, як її буде зроблено. Це також дозволяє користувачам робити нариси та ілюстрації з ще більшою точністю та робити все, що користувачі роблять за допомогою Apple Pencil, ще легше. Наприклад, у Scribble текстові поля автоматично розширюються, коли олівець наближається до екрану, а рукописний текст ще швидше перетворюється на текст. Сторонні програми також можуть скористатися цією новою функцією, щоб забезпечити нові можливості маркування та малювання

В іншому ж це ті ж iPad Pro, що й були в минулому поколінні. Тобто йдеться про дві версії з екранами діагоналлю 11 і 12,9 дюйма, флеш-пам'яттю об'ємом від 128 ГБ до 2 ТБ, 20-ватною зарядкою за допомогою USB-C і основною 12-мегапіксельною камерою.

Передзамовлення вже стартували, а продажі розпочнуться 26 жовтня. Мінімальна ціна молодшої моделі становить 800 доларів, а старша стартує із 1100 доларів.

У Google передумали надавати доступ до 4K-відео лише передплатникам YouTube Premium

YouTube Premium

Експеримент офіційно закрито. Тестування проводилося лише на мобільних пристроях.
Згідно з повідомленнями команди TeamYouTube у Twitter та інших соціальних мереж, сервіс YouTube припинив експеримент, в рамках якого відео в роздільній здатності 4K було доступне лише передплатникам YouTube Premium.

Ми повністю закрили цей експеримент. Глядачі тепер повинні мати доступ до відео 4K без передплати

Таким чином, це справді був експеримент Google, який, нагадаємо, розпочався на початку цього місяця. Тоді деякі користувачі YouTube несподівано виявили, що на мобільних пристроях відео в 4K доступне лише за передплатою. Чи то Google зіткнулася з хвилею критики, чи просто зрозуміла, що це не найкраща ідея, але в будь-якому випадку експеримент закінчено, тепер всі і далі зможуть дивитися 4K без жодних обмежень.

Netflix запустив нову функцію передачі профілю

Netflix

Netflix оголосив про нову функцію в однойменному сервісі - це можливість перенесення профілю з усіма рекомендаціями та іншими налаштуваннями.

Це стане в нагоді у різних життєвих ситуаціях, наприклад при розлученні з партнером, переїзді дітей тощо.

У процесі використання система рекомендацій Netflix підлаштовується під уподобання користувачів. Якщо ж перенести свій профіль в інший обліковий запис, можна зберегти персональні рекомендації, історію переглядів, свій список, збережені ігри та інші налаштування.

Netflix підтвердила, що функція перенесення профілю стала доступною у всьому світі з 17 жовтня, а користувачі отримають повідомлення про це електронною поштою. Щоб скористатися цією функцією, потрібно навести курсор миші на значок профілю на головній сторінці, а потім вибрати «Перенести профіль».

Південна Корея перейде на цифрові паспорти на базі блокчейну

Південна Корея перейде на цифрові паспорти

Жителі Південної Кореї вже у 2024 році почнуть використовувати цифрову ідентифікацію (ID) на основі блокчейну замість фізичних паспортів та розраховують, що протягом двох років їх отримають 45 млн. громадян.

План корейського уряду передбачає, що в майбутньому цифрові посвідчення особи будуть вбудовані в мобільні пристрої у вигляді програми, що працює аналогічно фізичним реєстраційним карткам резидента. При цьому заявляється, що уряд не матиме доступу до інформації, яка зберігається на окремих телефонах, оскільки система повністю покладається на децентралізовану ідентифікацію.

Генеральний директор Бюро цифрового уряду Су Бо Рам зазначив, що за допомогою цієї ініціативи всі служби зможуть повністю перейти до онлайн формату роботи. За його словами, за підсумками десятиліття економічна вигода від реалізації проекту становитиме 60 трлн (42 млрд доларів), або 3% ВВП.

Економіст з Корейського інституту науки і техніки Хван Сеогвон (Hwang Seogwon) зазначив:

Цифрові ідентифікатори здатні принести величезні економічні вигоди у фінансах, охороні здоров'я, податках, транспорті та інших сферах та можуть швидко прижитися серед корейського населення. Але необхідно провести ретельнішу оцінку ризиків з технологічної точки зору, щоб переконатися, що небезпека не переважить переваги.

Хакери атакували армійські інтернет-магазини на расії.

Хакери

На болотах знову неспокійно.

Раніше атак на армійські онлайн-магазини не фіксувалося, але це тільки початок.
Представники москальської компанії із запобігання кібератакам наприкінці вересня 2022 року зафіксували сплеск DDos-атак на інтернет-магазини з продажу військового обмундирування.

Усього було атаковано понад 70 інтернет-магазинів у десяти регіонах Мордора, серед яких москва, санкт-петербург, казань, воронеж, мурманськ та інші міста. Були атаковані такі кацапські інтернет-магазини, як Gorsing, Voenrus, Rusarmyshop та багато інших.

Максимальна потужність DDoS-атак на військові інтернет-магазини становила 100 тис. запитів на секунду. Це атака середньої потужності, але більшість магазинів не використовували професійний захист від DDoS-атак, тому цієї потужності виявилося достатньо, щоб вивести з ладу сайти цих дурників.

Стандартну функцію Telegram зробили платною: повідомлення від імені каналів лише за Premium-підпискою

Telegram

Павло Дуров обіцяв, що всі існуючі функції залишаться безкоштовними.
Як повідомляє Telegram Info, у месенджері Telegram зробили платною стандартну функцію, яка у минулому була доступна без підписки. Тепер публікувати повідомлення від імені каналів у чатах можна лише за умови передплати Premium.

В даний час всі облікові записи без активованої підписки Premium не можуть писати в коментарях та групах від імені каналу — тільки від імені свого особистого облікового запису. Хоча раніше функція була доступна без передплати.

Розумні окуляри TCL Nxtwear S дебютували на Kickstarter

 TCL Nxtwear S

Еквівалент 140-дюймового дисплея, що переглядається з відстані 4 м.
Китайська компанія TCL запустила на платформі колективного фінансування Kickstarter кампанію зі збору коштів на свої розумні окуляри — Nxtwear S.
Перші учасники кампанії можуть отримати Nxtwear S за ціною 330 доларів. Згодом рекомендована роздрібна ціна становитиме 449 доларів. Постачання планується розпочати у грудні 2022 року.

Як зазначає TCL, Nxtwear S забезпечать користувачам еквівалент 140-дюймового дисплея, що переглядається з відстані 4 м.
Окуляри оснащуються екранами micro OLED роздільною здатністю 1920 x 1080 пікселів з кадровою частотою 60 Гц і охопленням 90% колірного простору DCI-P3. Також є вбудовані стереодинаміки, але можна підключити власні навушники через Bluetooth. Можливе встановлення лінз для корекції короткозорості або астигматизму.
Заявлено сумісність з численними пристроями з підтримкою DisplayPort через USB Type-C — смартфонами, планшетами, ПК та ігровими консолями Xbox, Switch і Playstation. Для підключення до iPhone передбачено додатковий адаптер. Важить пристрій 93 грами.

Астрономи з'ясували, що Земля може здатися безлюдною для інопланетян

інопланетянин

Важливими є не тільки спектри спостереження за іншими планетами, але й сезонність.
Дослідники зі Швейцарської вищої технічної школи Цюріха з'ясували, що виявлення свідчень життя на Землі може залежати від сезону та кута огляду, які інопланетні астрономи обрали для спостереження. Робота опублікована в електронному каталозі препринтів Arxiv.
Для визначення умов на планетах поза Сонячною системою астрономи використовують ультрафіолетове та інфрачервоне випромінювання. Такі апарати дозволяють визначити властивості поверхні та атмосфери планети та оцінити можливість існування життя. Використовуючи спектри, отримані за допомогою інфрачервоного зонда на борту супутника NASA Aqua, астрономи зі Швейцарії показали, що на результати спостережень сильно впливає сезон.

Теплове випромінювання Землі може відповідати як оптимальним для життя умовам, так і несприятливим. Крім того, теплове випромінювання дуже різниться залежно від регіону. Зокрема, вид з полюса у північній півкулі та вид з екватора з центром в Африці показали річну мінливість у 33% та 22%.

Це дослідження показало, що планети — це живі, динамічні системи, які можуть бути охарактеризовані одним спектром теплового випромінювання. Потрібна подальша робота, щоб дослідити вплив хмар на спектри планети. Але в цілому стало ясно, що пошук потенційно населених планет повинен бути багатоетапним, що враховує навіть сезонні зміни.


Читати також