29-04-2023 Розваги 350

«Про життє» Рене Магрітта

«Про життє» Рене Магрітта

Рене Франсуа Гіслен Магрітт (21 листопада 1898, Лессін - 15 серпня 1967, Брюссель) - бельгійський художник. Відомий як автор дотепних і водночас поетично загадкових картин.
У цій статті ми зібрали для вас найцікавіші думки «Про життє» від геніального сюрреаліста.

Про символи

Те, що я пишу, не має нічого спільного із символікою. Я цікавлюся не символами, а лише речами, які можуть бути символізовані…

Про живопис

Я представляю мистецтво живопису як науку з'єднання фарб таким чином, щоб їхня власна присутність розчинилася і виник поетичний образ… У моєму живописі немає «об'єктів» та «тем». Суть її у поданні образів, чия поетика повертає відомому те, що невідомо та незбагненно.
Мистецтво живопису - це мистецтво роздумів, наскільки важливу роль у житті людини грає зір.

Про таємниці

Мистецтво пробуджує таємницю, без якої світ не існуватиме.
Мій живопис — це видимі образи, які нічого не приховують... вони пробуджують таємницю. І коли люди бачать одну з моїх картин, вони ставлять собі просте запитання: що це означає? Це нічого не означає, тому що таємниця теж нічого не означає, це не пізнається.
Я нічого не висловлюю! Я просто шукаю образи, і вигадую, вигадую… тільки образ має значення, незрозумілий і таємничий образ, тому що все в нашому житті таємниче.
Відчуття, яке ми відчуваємо, коли дивимося на картину, не повинно відрізняти від самої картини чи нас самих. Відчуття, картина і ми поєднані в одну таємницю.

Про ігри розуму

Розум любить невідоме. Він любить образи, чиї значення невідомі, оскільки значення розуму невідоме.
Ніщо так не збиває з пантелику, як розум.

Про віроломство образів

Знаменита трубка. Як тільки мені не дорікали за неї! І все-таки, ви могли б набити мою трубку? Ні, це просто зображення, чи не так? Тому, якби я написав на картині „Це трубка“, то збрехав би!

Про предмети

Одні видимі речі завжди ховають інші видимі речі.
Предмет не настільки прив'язаний до своєї назви, щоб ми не могли підібрати іншу, яка підходить йому краще.
Ми оточені завісами. Ми сприймаємо світ лише за завісою подібності. У той самий час предмет має бути прихований, щоб його взагалі розпізнали.

Про художників

Бути сюрреалістом означає виключити зі свого розуму всі спогади про те, що ви бачили, і постійно знаходитись у пошуку того, чого ніколи не було.
Гумор поп-арту скоріше „ортодоксальний“, так може будь-який оформлювач вітрин. Намалювати великий американський прапор з однією зіркою більше чи менше не вимагає ніякої особливої свободи розуму і не становить жодних технічних труднощів.

Про себе

Життя зобов'язує мене чимось займатися, тому малюю.
Я можу залишитись вдома, коли світ пропонує мені можливості.
Я все ще будую повітряні замки, незважаючи на те, що мені 50. Я живу в тій же квартирі, що й 20 років тому. Я сумлінний орендар.

Про навколишній світ

Ми не повинні боятися денного світла лише тому, що воно майже завжди висвітлює жалюгідний світ.
Справжнє смердить пересічністю та атомною бомбою.
Люди, які шукають символічний зміст, упускають суть поезії та таємниці образів.
Я думаю, що ми несемо відповідальність за Всесвіт. Але це не означає, що ми щось вирішуємо.


Читати також