Останні новини зі світу високих технологій. 19.08.2023

Останні новини зі світу високих технологій. 19.08.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Samsung показала зображення смартфона з нульовою рамкою екрану

Компанія Samsung Display недавно продемонструвала технологію екрану наступного покоління All Around full screen. Такий екран не матиме рамки по периметру, а дисплей плавно загинатиметься на корпус смартфона. Цікаво, що на фотографії показаний концепт смартфона з вирізами для мікрофона та динаміка, але без зарядного роз'єму.

Фотографію з презентації опублікував відомий мережевий інформатор Ice Universe, який стверджує, що відсутність рамки дисплея стане новим трендом, який підтримає багато розробників смартфонів.

На зображенні написано, що на наступному етапі Samsung ще більше покращить технологію камери під екраном та випустить смартфони з нульовою рамкою дисплея. При цьому бічні частини екрана можуть використовуватись для керування рівнем яскравості та гучності.

Ice Universe першим точно розповів про новий тренд на смартфони з екранами-водоспадами, про чубчик в iPhone X, про новий дизайн iPhone 14 з вирізом Dynamic Island і про різні 200-мегапіксельні датчики зображення.

Екран AMOLED 1,5K 144 Гц, 5000 мАг, 120 Вт та здвоєна 50-мегапіксельна камера. Характеристики Xiaomi 13T Pro

На початку тижня Xiaomi представила флагмани Redmi K60 Ultra та Xiaomi Mix Fold 3, але це моделі виключно для китайського ринку. Xiaomi Mix Fold 3 не продаватиметься ніде, крім Китаю, а ось Redmi K60 Ultra вийде на зовнішні ринки, але вже як Xiaomi 13T Pro. Коли відбудеться прем'єр Xiaomi 13T Pro – невідомо, але вже зараз можна оцінити виконання цієї глобальної моделі.

У зовнішньому виконанні – жодної інтриги: Xiaomi 13T Pro виглядає так само, як Redmi K60 Ultra. Але одне звертає на себе увагу: у блоці камери є напис Leica, чого у моделі Redmi не має. Більш того, за чутками ці моделі будуть відрізнятися основними датчиками: у Redmi K60 Ultra це Sony IMX800, Xiaomi 13T Pro - Sony IMX707. У Sony IMX800 трохи вище роздільна здатність – 54 Мп, зате у Sony IMX707 при трохи меншій роздільній здатності (50 Мп) більше пікселі, і тому він повинен забезпечувати більш якісну зйомку в умовах нестачі освітлення. Що стосується додаткових сенсорів Xiaomi 13T Pro, то це будуть 50-мегапіксельний OmniVision OV50D з телеоб'єктивом та 13-мегапіксельний Omnivision OV13B із надширококутним об'єктивом.

Загалом у камері будуть ключові (якщо не всі) відмінності китайської та глобальної моделей.

Xiaomi 13T Pro також приписаний екран AMOLED з роздільною здатністю 1,5К та кадровою частотою 144 Гц, топова SoC MediaTek Dimensity 9200+, акумулятор ємністю 5000 мА · год з підтримкою швидкої зарядки потужністю 120 Вт.

PlayStation 5 Pro буде більш ніж удвічі потужнішою, ніж PS5. Новій приставці приписують безліч покращень

У полку нових чуток про приставку PlayStation 5 Pro прибуло. Згідно з новими даними, нова приставка отримає гібридний процесор, що містить GPU з 60 обчислювальними блоками CU, тобто 3840 потоковими процесорами. Про це раніше говорив і журналіст, і інсайдер Том Гендерсон (Tom Henderson).

Продуктивність нової приставки нібито становитиме близько 23 TFLOPS, тобто більш ніж удвічі вище, ніж у звичайної PlayStation 5. Крім підвищення кількості обчислювальних блоків, підвищиться і частота GPU: до 2,7 ГГц.

При цьому поки всі дані говорять про те, що GPU нової консолі спиратиметься на архітектуру RDNA 3.5, тобто приріст реальної продуктивності може бути навіть більш ніж дворазовим.

Частота процесорної частини становитиме 3,6 ГГц. Також консоль отримає 16 ГБ загальної оперативної пам'яті. SSD у новій приставці також буде покращено, але поки що неясно, як саме. Цілком можливо, він стане набагато швидшим, ніж у PS5.

Нагадаємо, Гендерсон говорив, що PS5 Pro поки що заплановано на кінець наступного року.

Представлений лімітований Asus Vivobook S 15 OLED BAPE Edition з незвичайним комплектом

Компанія Asus представила дуже незвичайний ноутбук, який не так просто купити і який точно дозволить виділитися. Модель називається Vivobook S 15 OLED BAPE Edition та створена у співпраці з відомим японським брендом вуличної моди A BATHING APE (BAPE).

Основний акцент зроблено на комплекті поставки, до якого входить сумка, наклейки на корпус, наклейки на клавіатуру, мишка зі змінною кришкою та навіть м'яка іграшка. Все це виконано в єдиному стилі та доступно у двох колірних варіантах. Сам ноутбук отримав гравіювання на кришці та малюнок на тачпаді.

Технічно це звичайний Vivobook S 15 OLED, який, втім, і сам собою дуже цікавий. Зокрема, завдяки 120-герцевому екрану OLED діагоналлю 15,6 дюйми з роздільною здатністю 2880 х 1620 пікселів.

Серцем служить Core i9-13900H, є 16 ГБ ОЗУ та SSD об'ємом 1 ТБ. Також варто виділити акумулятор ємністю 75 Вт • год, порти Thunderbolt 4, USB-C 3.2, USB 2.0 та HDMI. Ноутбук важить 16 кг при товщині 179 мм. Ціна стартує із 1300 доларів.

Спати з iPhone смертельно небезпечно: Apple випустила попередження для користувачів

Незважаючи на численні попередження, користувачі залишають свої смартфони на зарядці поряд з собою під час сну. Тепер і Apple визнала існуючу небезпеку.

Компанія закликає користувачів iPhone переосмислити спосіб заряджання під час сну, пояснюючи, що збій мобільного телефону може виявитися смертельним або спричинити травму.

У розділі підтримки наголошується:

Розумно користуйтеся пристроєм і уникайте ситуацій, коли ваша шкіра тривалий час стикається з пристроєм, адаптером живлення або бездротовим зарядним пристроєм, коли вони працюють або підключені до джерела живлення. Наприклад, коли пристрій, адаптер живлення або бездротовий зарядний пристрій підключені до джерела живлення, не потрібно спати на них, класти їх під ковдру, подушку або закривати тілом. Під час використання або заряджання iPhone, адаптер живлення та бездротові зарядні пристрої повинні знаходитися в добре провітрюваному місці. Слід проявити особливу обережність у тому випадку, якщо ваш фізичний стан не дозволяє відчувати температуру нагрівання пристроїв.

Також у Apple радять:

Уникайте ситуацій, коли ви можете сісти на роз'єм або кабель для заряджання або заснути на них.

Ілон Маск показав незвичайний тест найновішого двигуна для Starship

Ілон Маск опублікував відеоролик, де демонструються нові випробування двигуна Raptor. При цьому двигун нахилений під кутом 15 градусів до горизонту та спрямований вниз.

Ролик триває близько 20 секунд, проте насправді випробування тривало близько 2 хвилин, і двигун його добре пройшов.

Останнім часом SpaceX рідко ділиться кадрами випробувань ракетних двигунів. На початку минулого року показали відео коли камера згоряння двигуна Raptor 2 розплавилася під час пробного запуску на ранніх стадіях розробки Raptor 2.

Нове випробування було унікальним. Більшість тестів проходять на горизонтальному стенді. Під час цього двигун зазвичай розташований паралельно до землі. Додавання кута нахилу дозволяє додатково перевірити на міцність різні компоненти.

Двигун Raptor був створений спеціально для Starship. SpaceX ще треба успішно запустити на орбіту Starship, але розробники вже двічі модернізували Raptor. Raptor 3 - новий варіант.

У WhatsApp тепер можна обмінюватися HD-фото

Команда популярного месенджера WhatsApp оголосила про запуск оновлення, яке дозволить користувачам обмінюватися фотографіями HD-якості.

Функція дозволяє зберігати високу роздільну здатність фотографій під час відправки через WhatsApp. Раніше вона знаходилася в стадії бета-тестування за участю обмеженої кількості користувачів у WhatsApp для Android та iOS.

Щоб отримати доступ до нової функції, необхідно оновити WhatsApp до найсвіжішої версії. Після цього ви побачите нову кнопку HD у верхній частині екрана обміну фотографіями поряд з іншими інструментами редагування зображень.

Якщо натиснути кнопку HD, з'явиться нове спливаюче вікно, що дозволяє вибрати якість фотографії. За замовчуванням вибрано стандартну. Отримувач побачить фотографію з попереджувальною позначкою HD в лівому нижньому кутку.

За словами компанії, функція відправки HD-фотографій поступово стане доступною користувачам по всьому світу. А за деякий час з'явиться і підтримка HD-відео.

Без "Фотографій", "Людей" та віддаленого робочого столу: Microsoft дозволила видалення стандартних програм у Windows 11

Збірка Windows 11 25931, в даний час доступна для публічного тестування на Canary Channel, містить невелику, але довгоочікувану новацію: операційна система дозволяє видаляти більше встановлених стандартних програм.

Користувачі можуть просто натиснути на значок програми правою кнопкою миші і вибрати "Видалити", щоб звільнити кілька мегабайт і зробити меню "Пуск" чистішим.

Згідно з примітками до збірки 25931, Windows 11 тепер дозволяє видаляти програму Photos (Фотографії), програму People (Люди) та клієнт віддаленого робочого столу (MSTSC).

У меню «Пуск» доступна лише програма «Фотографії». Її, як і віддалений робочий стіл, можна видалити через програму «Параметри».

Раніше Microsoft дозволяла видаляти програму Camera (Камера) та Cortana без використання складних нестандартних методів, таких як winget або сторонні рішення.

Сонце у вогні: протуберанці та спалахи вирують в епічному відео

Фото-амбасадор Європейської південної обсерваторії та офіційний астрофотограф заповідника Dark Sky Alqueva Reserve Мігель Кларо спеціалізується на астрономічних «небесних пейзажах», що поєднують Землю та нічне небо. У липні він провів свою першу зйомку всього сонячного диска, об'єднавши в ролику timelapse безліч цікавих особливостей руху протуберанців та спалахів.

Покадрова зйомка була зроблена з території Dark Sky Alqueva в Португалії за допомогою SQR-камери Player One Saturn-M та телескопа Lunt LS100. Усього було знято 3 ТБ даних.

Підсумковий ролик містить 213 оброблених стоп-кадрів, кожен з яких є підсумком об'єднання 200 найкращих кадрів початкового необробленого відео. Кінцевим результатом став інтервальний відеоролик з високою роздільною здатністю 5K, що містить близько 3 годин 20 хвилин зображень.

Важливо: ніколи не дивіться і не спрямовуйте телескоп або будь-яке інше оптичне обладнання прямо на Сонце без відповідних спеціальних захисних фільтрів. Це може призвести до пошкодження зору або навіть осліпити вас назавжди.

New Horizons вирушає спостерігати за крижаними гігантами Ураном та Нептуном

Хоча New Horizons знаходиться далеко від Урана і Нептуна, весь вересень апарат розгортатиме свою мультиспектральну відеокамеру (MVIC), щоб розглянути обидві планети. Щоб забезпечити широке спостережливе покриття обох планет під різними кутами, у цьому проекті New Horizons поєднається з телескопом Хаббл і з астрономами-аматорами з усього світу, на внесок яких у спостереження великі очікування.

З усіх планет Сонячної системи Уран та Нептун вивчені найменше. Їх відвідала лише одна місія — Voyager 2 у 1986 та 1989 роках, і через величезну відстань від Землі ми бачимо їх із недостатньою деталізацією. Вчені мають безліч відкритих питань про ці планети. Саме це стало стимулом до вересневої кампанії спостережень New Horizons.

Основною метою спостережень стане вивчення того, як атмосфери цих планет поглинають та випромінюють теплову енергію, а також як теплова енергія передається від ядер планет до їх атмосфер. У цьому контексті особливо цікавим є Уран, оскільки здається, що він майже не випромінює тепло в космос. Нептун, незважаючи на схожі з Ураном характеристики, випромінює в космос більш ніж удвічі більше енергії.

Існує кілька можливих пояснень, чому Уран випромінює так мало тепла. Одне з них у тому, що мільярди років тому зіткнення, через яке вісь Урана значно нахилилася, спричинило також і втрату тепла ядра планети. Інша гіпотеза у тому, що вихід тепла блокується глибоко у атмосфері. Спостереження New Horizons повинні допомогти наблизитись до відповіді на це запитання.

«Комбінуючи інформацію, зібрану спостереженнями New Horizons, з даними телескопів на Землі, ми зможемо доповнити наші моделі для розкриття таємниць, що ховаються в атмосферах Урана та Нептуна. Додаткові дані навіть аматорських телескопів можуть бути надзвичайно корисними», - сказав Алан Штерн, головний дослідник програми New Horizons.

Телескопи з апертурами 16 дюймів технічно вже вважаються досить великими. За допомогою таких телескопів спостерігачі зможуть відстежувати та відображати активність в атмосферах обох планет. Майбутнє покриття New Horizons, телескопом «Хаббл» та сотнями астрономів по всьому світу стане найповнішим оглядом Урана та Нептуна.

У США починають будувати першу офшорну вітрову електростанцію комунального масштабу

Поки в деяких частинах світу вітроенергетика розвивається семимильними кроками, а один вітряк за добу вже може генерувати понад 360 МВт•год електроенергії, у США лише розпочали будівництво першої вітряної електростанції комунального масштабу.

Електростанція South Fork Wind буде розташована приблизно за 55 км на схід від Монток-Пойнт, і зараз до порту Нью-Лондон доставили компоненти першої турбіни: лопаті та гондолу.

South Fork Wind складатиметься з 12 вітряків сумарною потужністю 132 МВт. Фундамент для першої турбіни було закладено наприкінці червня, а установку планують розпочати до кінця місяця.

На даний момент у США є лише дві офшорні вітряні електростанції, але їхня потужність дуже скромна: 12 і 30 МВт. Але зараз ведуться роботи відразу над п'ятьма проектами комунального масштабу сумарною потужністю 4300 МВт.


Читати також