Чому варто їсти броколі?

Чому варто їсти броколі?

Броколі (лат. Brassica oleracea) – це різновид овочевої капусти. Дехто вважає її родичкою цвітної капусти, оскільки вона характеризується схожою будовою, але це два окремих види овочів. Броколі родом із Середземномор’я. Імовірно, саме звідти до нас прийшла така популярна страва, як запіканка із броколі.

Харчова цінність броколі

Броколі є овочем з низькою енергетичною цінністю – 100 г продукту забезпечують лише 33 ккал, тому це ідеальний овоч для людей, які піклуються про свою вагу. Цей овоч також має низький глікемічний індекс (GI 15) та глікемічне навантаження (близько 0,6), що робить його ідеальними продуктом для діабетиків і людей, котрі борються з резистентністю до інсуліну.

У 100 грамах броколі міститься близько 3 грамів білка, незначна кількість жиру, трохи більше як 5 грамів вуглеводів та майже 2,5 г харчових волокон. Броколі є багатим джерелом мінералів (калію, фосфору, кальцію, магнію) і вітамінів (A, C, вітаміни групи B), а також фолієвої кислоти (119 мг на 100 г) і численних речовин з потенційною антиоксидантною дією.

Корисні речовини у броколі

  • Глюкозинолати мають протиракову, протизапальну й антиоксидантну дію на організм людини. Ці сполуки природним чином містяться в рослинах родини Капустяних. Таким чином, споживання броколі може бути елементом широкомасштабної профілактики раку, включаючи рак грудей, простати, легенів і товстої кишки.
  • Сульфорафан, який утворюється в результаті розпаду глюкозинолату, сприяє виведенню токсинів з організму та має бактеріостатичну дію, також проти бактерії Helicobacter pylori. Саме остання є частою причиною хронічного запалення слизової оболонки шлунка та розвитку таких захворювань, як виразка шлунка та дванадцятипалої кишки, MALT-лімфоми і навіть раку шлунка.
  • Кверцетин, який міститься у броколі, сприятливо впливає на роботу серцево-судинної системи.
  • Вітаміни A і C. Перший допомагає підтримувати здоровий зір і здоровий стан шкіри, тоді як вітамін С бере участь, між іншим, у синтезі колагену. Обидва вітаміни мають сильну антиоксидантну дію, захищаючи організм від вільних радикалів, які є одним із факторів розвитку хвороб цивілізації - гіпертонії, атеросклерозу, діабету, метаболічного синдрому, нейродегенеративних захворювань).

Броколі має низьку калорійність і містить багато харчових волокон, тому її споживання підтримує правильне функціонування травної системи та формування корисної мікробіоти кишківника. Високий вміст калію у броколі повинен спонукати пацієнтів, які страждають на гіпертонію, споживати більше цього овочу. Про включення броколі в щоденний раціон варто задуматися жінкам, які планують вагітність або вагітні, адже їм необхідно стежити за тим, щоб у їхньому раціоні була присутня фолієва кислота. 


Читати також