Біографія Данте Ґабрієля Россетті

Біографія Данте Ґабрієля Россетті

Данте Ґабрієль Россетті – англійський поет, художник, перекладач італійського походження, один із засновників «Братства прерафаелітів» (1848-1853) – народився 12 травня 1828 року в Лондоні.

Його батько, Ґабрієле Россетті, був італійцем, який з політичних причин емігрував до Англії. Він викладав у Королівському коледжі італійську мову та літературу. Батько прищепив синові любов до італійського мистецтва, зокрема до творінь Данте Аліг'єрі, що відбилося не тільки в імені хлопчика, але й в інтересах і прагненнях, які він пронесе через усе життя.

Мати Россетті – Френсіс Мері Лавінія Полідорі – походила з родини Гаетано Полідорі, науковця та емігранта з Італії. З дитинства Данте Ґабрієль ріс в атмосфері мистецтва і рано перейнявся батьківським захопленням творами великого поета і богослова, на честь якого і отримав ім'я. Літературний талант мали і його сестри, а також брат. Марія Франческа стала автором книги «Тінь Данте». Молодша сестра, Христина, прославилася як поетеса. А брат Вільям став співзасновником товариства прерафаелітів і літературним критиком.

Данте Ґабрієль Россетті, твори якого почали видаватися, коли йому було 15, навчався в лондонському Кінгз-коледжі з 9 років. Перші творчі кроки молодого автора були зроблені в літературі. У 5 років Россетті створив драму, у 13 – повість. Художня ж освіта хлопчика була уривчастою. Почалася вона з малювальної школи, куди Россетті вступив у 16 років і де навчався під керівництвом Д. С. Котмена. Потім, з 1841, була Академія живопису Генрі Сасса. Ще через п 'ять років він став студентом класу античного живопису, який функціонував при Королівській академії.

Пізніше якийсь час вчителем Данте є Медокс Браун, художник-романтик, не менше Россетті захоплений літературою. У 1848 він знайомиться з Холменом Хантом, який допоможе йому відточити техніку роботи з масляними фарбами під час створення перших полотен прерафаелітів.

Таємне товариство, що породило новий напрямок у поезії та живопису, було утворене в 1850–х. Россетті тоді було 18 років. Але завдяки темпераменту і тому, що сформувався погляду на мистецтво, він зміг стати лідером «Братства прерафаелітів». Разом з Холменом Хантом і юним Джоном Евереттом Міллесом вони доходять висновку, що академізм, який головував у живописі того періоду, сповнений умовностей і сліпого наслідування. Він душить мистецтво, відкидаючи практично будь–які нововведення. На думку учасників братства, реанімувати англійський живопис могло тільки повернення до традицій італійського мистецтва Раннього Відродження.

Ідеалом для прерафаелітів була манера письма великих художників, які творили до Рафаеля: Перуджіно, Фра Анжеліко, Джованні Белліні. Англійців захоплювала простота і щирість полотен італійських майстрів Раннього Відродження. Чистота і правда, шанування минулого та романтизм, неприйняття сьогодення і неприязнь до академізму поєднувалися у творіннях прерафаелітів зі сміливим прочитанням усталених сюжетів, новаторством у техніці живопису. Вони орієнтувалися на майстрів колишніх епох, але самі породили течію, що призвела згодом до розвитку модерну і дала початок символізму. Маніфест «Братства прерафаелітів» був надрукований у журналі «Росток», що видавався з січня по квітень 1850 членами товариства.

Вперше літери P. R. B., що означали Pre-Raphaelite Brotherhood («Братство прерафаелітів»), з'являються на картині Россетті «Юність Діви Марії» (1848–1849). Моделями для полотна стали мати і сестра художника. І в цьому одна з відмінностей прерафаелітів від академізму: члени братства у прагненні до природності навмисно відмовлялися від послуг професійних натурниць, віддаючи перевагу друзям і родичам.

У творчості прерафаеліти нерідко зверталися до біблійних сюжетів. Однак, їхнє прочитання суттєво відрізнялося від усталених у мистецтві образів. Приклад цього – одна з картин, яку написав Данте Ґабрієль Россетті, – «Благовіщення». В академічному живописі Діва Марія завжди зображувалася неземною істотою, яка приймає з повагою божий дар і пов'язану з ним відповідальність. На картині Россетті ми бачимо звичайну дівчину, налякану ангелом і принесеною ним звісткою. Таке трактування відповідало прагненню прерафаелітів до правдивості і, природно, викликало бурю обурення.

Кращі твори Данте Ґабрієль Россетті створив у період з 1850–х по 1860 роки. Його стиль добре пізнаваний: зовні статичні герої, на обличчі яких відображається бурхлива внутрішня робота, композиція з кількома великими фігурами на першому плані і найдрібніше опрацювання елементів фону. Його картини сповнені символів, що народжуються із поєднання реальних деталей і фантастичних образів. Россетті не застосовував темних тонів, зводив до мінімуму світлотінь – його полотна ніби світяться, фарби чисті та яскраві. Художник майстерно використовував лінію у своїх роботах, надаючи експресивність або ніжність образам за допомогою чітких або тремтячих контурів.

Мистецтвознавці визначають живопис Россетті одночасно декоративним і монументальним. Остання властивість найкраще проявилася у процесі роботи над розписом стін, розташованих в одній з будівель Оксфордського університету. Обраний сюжет – ілюстрації до роману Томаса Мелорі «Смерть короля Артура».

Данте Ґабрієль Россетті, вірші якого за значимістю нерідко ставляться в один ряд з творами Шекспіра, часто використовував одні і ті ж сюжети для сонетів і полотен. Живопис і поезія в його творчості нерозлучні. Він черпав теми для картин у віршах і наповнював особливою образотворчістю поеми і сонети. Ідеалів прерафаелітів Россетті дотримувався і в поетичних творах. Він практично ніколи не висловлювався на злободенні теми, наповнюючи вірші середньовічним колоритом. Сонети і поеми Данте Ґабрієля сповнені символів і вирізняються тонким опрацюванням деталей, подібно до його полотен. Він використовував архаїчні звороти, навмисно переставляв наголоси в словах, поміщав звичні вирази в несподіваний контекст і тим самим домагався особливої виразності.

Головний поетичний твір, який створив Данте Ґабрієль Россетті, – «Будинок життя». Це збірка, що включає 101 сонет. Кожен із них описує якийсь момент життя поета: певний час або швидкоплинний настрій, побачену чи написану картину. Нерідко Россетті звертався і до балад. Він вміло використовував старовинні сюжети і прийоми, поєднуючи їх із сучасними йому техніками та створюючи вражаючі за виразністю твори.

Майбутню дружину Россетті зустрів 1850 року. Елізабет Сіддол втілювала ідеал краси прерафаелітів і позувала багатьом художникам братства. Одна з найбільш вражаючих картин, яка увічнила її образ, належить пензлю Россетті. «Беатріче благословенна» зображує кохану Данте Аліг'єрі в сонному стані в той момент, коли птах, що символізує близьку смерть, кладе їй у долоні квітку маку. Елізабет, хвора на туберкульоз, померла через два роки після весілля, в 1862, від передозування опію (за однією з версій, це було самогубство). Невтішний вдівець поклав у труну коханої свій «Будинок життя». Однак через кілька років Россетті погодився на ексгумацію тіла і подальше видання віршів.

Ще однією музою художника була Фанні Корнфорт, втілена на картині «Леді Ліліт» (Lady Lilith). Данте Ґабрієль Россетті познайомився з красивою, але неосвіченою дівчиною в 1858, їхні стосунки тривали майже все життя, незважаючи на одруження художника і його зв'язок з Джейн Морріс. Фанні часто позувала Россетті. Її легко впізнати на картинах «Після поцілунку», «Лукреція Борджіа» і вже названої «Леді Ліліт». Данте Ґабрієль Россетті розлучився з Фанні в 1877, коли фізичне та психічне здоров'я художника стало зовсім слабким.

Після смерті Елізабет Россетті став відлюдником. У цей час поряд з Фанні першорядне значення для нього набуває Джейн Морріс, дружина його друга Вільяма. Її образ з'являється на картинах «Прозерпіна», «Маріана», «Вероніка Веронезе» і багатьох інших. Здоров'я художника починає слабшати. Він відмовляється від участі у виставках, збільшується його залежність від хлоралгідрату. Джейн довгий час жила з Россетті з мовчазної згоди чоловіка, який виїхав до Ісландії в 1871. Однак, помічаючи погіршення психічного стану коханого і його наркотичну залежність, вона віддаляється від Россетті, і їхні стосунки зводяться до листування.

Данте Ґабрієль Россетті помер 9 квітня 1882 року. А через два місяці відбулася виставка всіх його робіт, що мала великий успіх в Англії.

Біографія

Твори

Критика


Читати також