Біографія Френка Норріса

Біографія Френка Норріса

Френк Норріс – американський письменник і журналіст періоду «прогресивної ери», одним із перших приніс французький натуралізм в американську літературу – народився 5 березня 1870 року в Чикаго (штат Іллінойс, США) в родині приватного підприємця Бенжаміна Норріса і Гертруд Норріс.

У 1884 сім'я Норріса переїхала в Сан-Франциско, де Бенжамін Норріс зайнявся нерухомістю. У 1887, після смерті брата і короткої невдалої поїздки до Лондона, сімнадцятирічний Норріс поступив в престижну Академію Жюліана в Парижі, де протягом двох років навчався живопису. Сім'я перебувала разом з ним близько року, після чого батьки Норріса повернулися в Америку. Молодий Френк залишився один доти, доки батько не виявив, що замість занять живописом Френк пише казки про середньовічних лицарів, і не наполіг на поверненні сина додому.

У 1890 Френк Норріс перевівся в Каліфорнійський університет в Берклі, де вчився до 1894. У ці роки Норріс захоплюється теорією еволюції Дарвіна, що проявилося пізніше в його творах. На початку 1892 він опублікував романтичну поему «Івернель, старофранцузькі повість» (Yvernell, A Tale of Feudal France). За роки навчання Норріс надрукував кілька оповідань у студентському виданні в Берклі і в журналі «Хвиля» (The Wave) у Сан-Франциско, почав писати перші розділи роману «McTeague».

Після розлучення батьків, не відчуваючи себе більш зобов'язаним продовжувати справу батька і не отримавши вченого ступеня, Френк залишає Каліфорнійський університет, і в 1895 вступає до Гарварду, щоб вчитися письменницької майстерності. Найбільший вплив у Гарвардському університеті на нього зробив Люїс Едвард Гейтс, який викладав на відділенні англійської літератури. Саме в ці роки під впливом свого викладача Норріс читає твори французьких письменників, зокрема Золя та Флобера. У Гарварді він пише роман у дусі Золя «Вандовер і звір» (Vandover and the Brute) про духовне збідніння людини і продовжує роботу над «McTeague», завершеним пізніше в Каліфорнії.

У 1894-1896 Норріс був кореспондентом газети «Кронікл» (Сан-Франциско) у Південній Африці, а в 1896-1897 працював асистентом редактора і вів щотижневу колонку «Маленькі вуличні драми» у журналі «Хвиля Сан-Франциско» (The San Francisco Wave). У 1909 ці нариси й оповідання були видані окремою книгою під назвою «Третє коло» (The Third Circle). Повість «Moran of the Lady Letty» друкувалася в 1898, а Норріса запросили на роботу в нью-йоркське відділення. У 1898 Норріс працював на Кубі як репортер McClure's Magazine, висвітлюючи іспано-американську війну. У 1899 опублікував романи «McTeague» і «Blix». Працюючи видавничим консультантом, рекомендував до видання роман «Сестра Керрі» Т. Драйзера.

У 1899 Норріс оголосив задум епічної трилогії про сучасний етап історії американської цивілізації, де центральним «персонажем» стане пшениця, що втілює сили природи. У 1900 Френк Норріс одружився на Жанет Блек. У 1901 у них народилася дитина. Норріс публікує серію романів про спекуляції на чиказькій торговій біржі, як-от «Спрут» (The Octopus, 1901), «Вир: Історія Чикаго» (The Pit : A Story of Chicago, 1903).

Френк Норріс помер 25 жовтня 1902 року від апендициту в Сан-Франциско.

Біографія

Твори

Критика


Читати також