Виставка «4.5.0.». Арт-центр WhiteBox

Виставка «4.5.0.». Арт-центр WhiteBox

1 червня українська художниця Зінаїда дебютує в Нью-Йорку з персональною виставкою “4.5.0.” в арт-центрі WhiteBox

Арт-центр WhiteBox в Нью-Йорку презентує «4.5.0.» – міждисциплінарну виставку робіт української художниці Зінаїди Кубар, яка з 2017 року працює під іменем Зінаїда. У фокусі її першої персональної виставки в США образи й міфи, що оточують тематику жінки та жіночу ідентичність, які художниця черпає з української культурної спадщини, історичної символіки на противагу сьогоденню.

Художниця обрала назву виставкового проекту «4.5.0.», звернувшись до коду, який спершу використовували українські військові, щоб повідомити, що «все спокійно», а згодом ветерани-атовці адаптували народжений війною код 4.5.0. і трансформували його в побажання щоденного миру й гармонії.

Перша персональна виставка Зінаїди триватиме в арт-центрі WhiteBox з 2 червня по 5 липня 2018 року та пропонує увазі глядача потаємний діалог двох відеоробіт художниці – «Біла труна» й Mute. На відкритті виставки 1 червня також буде показано перформанс «Калина» на основі фрагмента з відео Зінаїди «Трансформація», що було презентоване раніше: 2013 року – в рамках New York Pulse у Metropolitan Pavilion, Нью-Йорк, та 2017 року – під час 20-го щорічного Українського тижня моди.

Бла труна zinaida

Художниця, чиє мистецтво уособлює пошук Україною об’єднавчої ідентичності, присвячує виставку «4.5.0.» своїй країні, що переживає непередбачуваний, неспокійний період трансформації під реальною загрозою існуванню. Вона прагне висвітлити українські автентичні традиції, історію та сучасне життя; продемонструвати красу нації та розкрити її глибокий, сильний дух. Окрім перформансу «Калина», в рамках виставки відбудеться зустріч з художницею та презентація ARTREHUB – проекту, що проводить в Україні арт-реабілітаційні тренінги для атовців та постраждалих від війни.

Калина. У тривалій роботі, що продовжується з 2013 року, Зінаїда висвітлює ряд українських культурних і соціальних ритуалів, які репрезентують використання сакральної символіки на позначення зародження життя й відходу з нього; безкінечну трансформацію матеріального світу й безсмертя душі. Перетворюючи червоні намистини з традиційного українського амулета-оберега в ріку крові, Зінаїда розглядає сприйняття часу, старіння й пам’яті у зв’язку з процесами символічного воскресіння й переродження. Художниця покаже перформанс «Калина» ввечері 1 червня на відкритті виставки.

Біла труна, 2017 (відео). Ця робота, що акцентує увагу на експедиціях Зінаїди, в яких вона досліджує первинну емоційну основу жіночого духу й культури, торкається меж буття й небуття, що трансформуються в піднесених, граничних сферах мистецтва й реальності. Відео, яке можна побачити у Project Space, розташованому на нижньому поверсі WhiteBox, документує похорони в Карпатському регіоні України. Вражена цим чітко визначеним ритуалом, що надає смерті офіційності, Зінаїда цілісно передає поховальний обряд, показуючи похоронну процесію як видовище, яке наголошує на виразному розмежуванні між місцем поховання, людським світом і безмежним небом, куди лине щойно перероджена душа. «Це особливий край, де духовна культура завжди була не містикою чи екзотикою, а основою буття», – пояснює Зінаїда свій вибір для зйомок цього куточка Західної України.

Mute, 2015. Це медитативне відео з шістнадцятьма піднесеними портретами реальних героїнь-волонтерок, які рятували життя протестувальників, що йшли під ворожі кулі під час історичних подій Революції Гідності, які відбувалися в Києві з листопада 2013 по лютий 2014 року. Кожна героїня, відображена в проекті, виражає той же спектр позачасових емоцій, символів й архетипів на фоні моменту збройної боротьби. На противагу шуму й хаосу війни навколо ці жінки дивляться на глядача, застиглі кожна у своїй емоції, крізь які проглядається мовчазний спротив. Концепція проекту виникла з глибокого дослідження та проникнення в емоційний світ кожної героїні. Художниця рефлексує на тему героїзму й приділяє значну увагу гідній пошани ролі жінок у конфлікті. Прем’єра проекту Mute у США відбудеться у вигляді серії фотопортретів волонтерок у головному виставковому просторі арт-центру WhiteBox. Кожне фото супроводжуватиме особиста історія.

Виставка «4.5.0.»

White Box, 329 Broome Street, New York, NY 10002, USA (Нью-Йорк, США)

Відкриття: 1 червня 2018 року, о 18:00, з виконаним наживо перформансом Зінаїди «Калина».

Виставка триватиме з 2 червня по 5 липня 2018 року.

Час зустрічі з художницею та тренінгу ARTREHUB буде повідомлено додатково.

Контактні дані для міжнародної преси: з питань інтерв’ю, додаткової інформації та фото звертайтеся до Тари Девіс (Tara Theune Davis) за номером +1 917.318.5577 або за електронною поштою: tara@bespokebytara.com

Для медіа-запитів в Україні, будь ласка, звертайтеся до студії художниці за телефоном: +38-099-669-00-37 чи електронною поштою: info@zinaida.studio

Зінаїда

Зінаїда народилася в Києві в 1975 році. Мистецтвом почала займатися ще в дитинстві. Вивчала мистецтво й архітектуру. Розпад Радянського Союзу 1991 року дав поштовх становленню незалежної України й глибоким економічним трансформаціям. Бурхливі події, які Зінаїда спостерігала й пережила безпосередньо, зокрема дві революції, задали напрямок її творчості. «Всі ті, хто втратив щось цінне внаслідок насилля, зміни суспільної думки, беззаконня чи хвороб, стали для мене викликом. Я переконана, що мистецтво – це мова, якою я відповідаю на цей виклик, сприяю змінам, які б полегшили біль». Маніфест художниці, детальна біографія та резюме робіт доступні на сайті www.zinaida.studio

Зінаїда брала участь у І Міжнародній київській бієнале сучасного мистецтва (2012), Міжнародному форумі сучасного мистецтва Art Kyiv Contemporary (2010, 2012, 2013), Міждисциплінарному міжнародному фестивалі «ГОГОЛЬФЕСТ» (2013), паралельній програмі Венеційської бієнале (2015) і часто демонструвала свої роботи в Україні. Твори Зінаїди перебувають у приватних колекціях в Україні, Великій Британії, Іспанії, США та у відкритих експозиціях Fondacion Caja de Burgos (Іспанія) та Музею космонавтики імені С. Корольова в Житомирі.

WhiteBox

WhiteBox – це мистецький центр, який 20 років поспіль підтримує творчість, що сприяє розвитку. Платформа дає змогу художникам, які працюють у напрямку сучасного мистецтва, створювати й експонувати нові роботи. А ще це лабораторія для спецзамовлень, виставок, тематичних подій, круглих столів, мистецьких освітніх програм, яка стимулює мистецтво з осмисленим підходом і соціальною складовою, не обмежене ринком.

WhiteBox експонує роботи митців поза визначеними мистецькими течіями, створюючи ідеальне середовище для глибокої взаємодії як мистецтвознавців, так і широкої аудиторії з мистецькими практиками. Галерея досягає своєї мети, запрошуючи відомих митців та молодих талантів зі США й з-за кордону поділитися у виставковому просторі своїм баченням, перформансами, а також розвиваючи довготривалі програми з розвитку проектів і взаємодії з аудиторією для художників. Митці, які презентують роботи у WhiteBox, не схильні до простої категоризації.

ARTREHUB

ARTREHUB – це волонтерська ініціатива, спрямована на психологічну реабілітацію в рамках групових занять тих, хто опинився у складних життєвих обставинах, насамперед у зв’язку з війною в Україні. В основі арт-терапевтичних практик в ARTREHUB – «Техніка червоної нитки», створена засновницею проекту Зінаїдою Кубар. Зінаїда переконана, що сьогодні митець повинен бути соціально орієнтованим. Події останніх років у Східній Україні посилили це переконання та спонукали її заснувати ARTREHUB як відповідь на нагальну потребу.


Читати також