Біографія Дітера Нолля

Біографія Дітера Нолля

Дітер Нолль – німецький письменник та журналіст – народився 31 грудня 1927 року в місті Різа (Німеччина) у родині фармацевта. Оскільки його мати була напівєврейкою («Halbjüdin»), її репресували відповідно до Нюрнберзьких расових законів Третього рейху.

У 1944 був призваний до армії, служив у військах протиповітряної оборони. Наприкінці війни потрапив у полон до американців. Після звільнення отримав атестат зрілості, навчався в Єнському університеті, вивчав філологію, філософію та історію мистецтв. У 1946 вступив до Комуністичної партії Німеччини.

З 1950 Дітер Нолль жив у Берліні і був редактором журналу «Aufbau» («Відродження»), а також співробітником газети «Neues Deutschland» («Нова Німеччина»). Багато їздив НДР, писав нариси про виробництво і людей праці. З 1956 був позаштатним співробітником та займався літературною творчістю.

У 1960 був опублікований перший том роману «Пригоди Вернера Гольта», в якому відбилися особисті враження автора 1944-1945 років. Письменнику вдалося створити життєвий і привабливий образ німецького юнака, вихованого на кшталт нацистської пропаганди, але котрий поступово звільняється від її впливу під впливом суворих реалій війни.

Роман мав грандіозний успіх і в НДР, і за кордоном: у короткий час його було видано загальним тиражем понад два мільйони екземплярів і перекладено п'ятнадцятьма мовами. У НДР він був включений до шкільної програми з літератури.

У 1963 був опублікований другий том роману – «Повернення». Тут Вернер Гольт довго і болісно шукає своє місце у новій, післявоєнній Німеччині. Критично оцінюючи те, що відбувається у східній зоні, він перебирається в західну, але незабаром розчаровується у капіталізмі та повертається назад.

Продовження, що мало чималі літературні переваги, не мало того суспільного резонансу, який отримала перша частина.

У 1965 роман «Пригоди Вернера Гольта» був екранізований.

Надалі письменник розробляв ще кілька проєктів, включаючи третю частину «Гольта», але залишився незадоволеним усім написаним.

Тільки у 1979 вийшов друком новий роман Нолля — «Кіппенберг», що розповідає про творчу кризу талановитого вченого, котрий досяг значної адміністративної посади у науково-дослідному інституті. Роман мав читацький успіх, хоч і несумісний із тріумфом першого тому «Гольта».

Дітер Нолль був також автором низки кіносценаріїв.

Дітер Нолль помер 6 лютого 2008 року у Цойтені (Німеччина).

Біографія

Твори

Критика


Читати також