Страх змін: чому він виникає і як його подолати

Страх змін: чому він виникає і як його подолати

Страх змін. Що це і як не дати йому вплинути на ваше життя?

У вас є цілий записник мрій, але ви боїтеся їх втілювати, бо «раптом не вийде», «це нікому не цікаво», «в мене недостатньо сил». Після таких думок ви вирішуєте залишатися стояти на місці й не змінювати неулюблену роботу чи стосунки, які приносять біль та сльози. Можливо, ви зіштовхнулися зі страхом змін. Що це і чи можна з ним впоратися, пояснює психологиня Центру «Незламна» від «Фонду Маша» Ірина Лябах.

Страх — це емоція, яка говорить, щоб ми подбали про власну безпеку. А от страх змін або неофобія — стан, коли ми боїмося чогось нового, що потребує певної адаптації та пристосування. Люди, які переживають страх змін, можуть в останній момент скасувати зустріч, поїздку.

— У такому випадку зміни сприймаються людиною як щось невідоме, а невідомість завжди лякає та сигналізує нам про небезпеку. Так звана «стабільність» сприймається як щось зрозуміле й безпечне. Вона дає відчуття контролю і передбачуваності. Але це все ілюзія. Насправді люди, які переживають страх змін, часто починають витрачати власні ресурси не на розвитокпотенціалу чи можливостей, а на придушення в собі бажання щось змінити або досягнути, — зазначає психологиня Ірина Лябах.

Експертка виокремлює такі прояви страху змін:

  • Людина може залишатись у нещасливих, нездорових стосунках.
  • Працює на роботі, з якої тривалий час планує звільнитись.
  • Не помічає нових можливостей або ж відразу від них відмовляється.
  • Боїться знаходити нові знайомства та нових друзів.
  • Ретельно дотримується повсякденної рутини й дуже дратується, коли щось йде не так.
  • Відчуває постійну тривогу про те, як буде далі.
  • Самоізолюється.
  • Людина боїться втратити те, що має, та залишити власну зону комфорту.

Страх змін може мати вплив на різні сфери життя. Зокрема, людина може ставати більш замкненою, а її життя ізольованим. Страждає самореалізація і саморозвиток: потенціал людини та її можливості можуть бути так і не розкритими. Існує вплив і на емоційний стан: можуть виникнути тривожно-депресивні розлади, суїцидальні думки, потяг до шкідливих звичок.  Страждає інтелектуальна сфера людини та її тіло.

Чому ж цей стан виникає? Ірина Лябах пояснює, що страх перед чимось новим та невизначеним еволюційно з’явився ще в наших предків та слугував для самозбереження. Проте причина появи цього страху в сучасних людей дещо відрізняються.

Ось кілька причин, чому може виникнути неофобія:

  • Пережитий травматичний досвід у дитячому чи дорослому віці.
  • Зростання у деструктивних сім’ях (наприклад, життя з алкозалежними батьками).
  • Внаслідок довготривалого перебування в аб'юзивних стосунках.
  • Через гіперопіку батьків, які говорили, що їхня дитина самостійно нічого не може, а світ дуже небезпечний.

Хороша новина в тому, що подолати страх змін можливо! Психологиня «Фонду Маша» Ірина Лябах рекомендує насамперед назвати свої страхи, чого конкретно ви боїтеся: відмови, поразки, що не впораєтесь. Далі визначте, наскільки цей страх є реальним.

— З'ясуйте, які думки лежать в основі страху. Від них залежить наш емоційний стан, тому саме їх ми й можемо змінити. Наприклад, якщо у вас виникає думка «У мене нічого не вийде», перевірте її на реалістичність, запитавши себе: «Звідки я знаю, що нічого не вийде?» Потім замініть негативні думки на більш позитивні та реалістичні, наприклад: «Якщо я докладу певних зусиль, то зможу отримати той результат, якого прагну», — пояснює психологиня.

Підкріпіть віру в себе та впевненість, згадавши про минулий позитивний досвід, коли вам вдавалося впоратися зі страхом змін. Можливо, ви влаштувалися на роботу в компанію мрії? Які ваші сильні сторони та позитивні якості допомогли тоді? А що ви помічаєте в собі зараз? Пригадайте свої успіхи та досягнення — вони можуть стати вашою опорою в моменти прояву страху змін.

Важко відпустити старе? В цьому випадку зрозумійте, що цінного було інвестовано, які емоції з цим пов’язані та яким іншим способом можна їх отримати. Спробуйте сфокусуватися не на тому, що втрачаєте, а на тому, що здобудете, якщо скористаєтеся можливістю.

— Робіть щодня певні кроки, які допоможуть впоратися зі страхами. Наприклад, підіть туди, куди раніше боялися. Якщо ваша задача здається глобальною та непосильною, розбийте її на менші цілі та пропишіть кроки до них. І пам’ятайте, що успіх відразу не прийде — це певний шлях, який складається з труднощів та невдач. Тому якщо у вас не вийшло подолати свій страх вперше, не опускайте руки, проаналізуйте причину і йдіть далі, — радить Ірина Лябах.


Читати також