Які шкільні правила для вивчення англійської мови краще забути

London is a capital of Great Britan

Англійська мова є частиною загальноосвітньої шкільної програми: діти починають вивчати її з 1–2 класу, а іноді ще навіть у садочку. То чому за такої довгої та ранньої підготовки школярі не можуть вільно розмовляти іноземною мовою та відчувають труднощі при перекладі?

Вчителі скаржаться на учнів, у яких «немає потягу до мов», на «складнощі запам’ятовування та вимови англійської», але справжня причина в неправильній підготовці. Немає «бездарних» дітей, є неефективні програми, які даються малій кількості школярів. Не можна використовувати підручники, випущені десятиліття тому й не адаптовані для нового покоління, а вчитися краще недовго, але інтенсивно, отримуючи досвід спілкування з викладачами, які закінчили британський виш і добре знають англійську.

Правила, які є в деяких школах, не допомагають, а шкодять освітньому процесу. Наш мовний центр склав список «великих істин», що не тільки не працюють, а й заважають навчитися говорити англійською.

Шкідливе правило № 1: Головне — це підручник

У школі підручник стає основним джерелом знань, а вчитель забезпечує контроль. Таке правило є актуальним для літератури або інших предметів, але з англійською воно не працює. Книга допоможе навчитися читати, розуміти текст, написаний англійською, але не навчить правильно вимовляти слова та спілкуватися.

Окрім безпосереднього спілкування з учителем іноземною мовою, допомагає вивчення аудіоматеріалів, перегляд фільмів в оригіналі без перекладу. На початковому етапі можна обирати кінострічки із субтитрами. Грамотний вибір підручника теж важливий, тому при виборі його варто порадитись із викладачами та почитати відгуки.

Шкідливе правило № 2: Оцінки відображають рівень знань

На практиці відмінники можуть зазнавати труднощів у спілкуванні англійською, а учні з нижчими балами з легкістю пройти інтенсивний курс англійської та вільно нею розмовляти. Низькі оцінки з англійської в школі — це не показник того, що учень не засвоює предмет: може не підходити вчитель чи спосіб подачі матеріалу.

Індивідуальний підхід та зручний графік вивчення іноземної мови важливий для дітей, підлітків і навіть дорослих. Щоб швидше вивчити мову, потрібно враховувати всі деталі: хтось легше засвоює матеріал вдень, інші ввечері, одним простіше вивчати англійську рік по 3 уроки на тиждень, а іншим потрібне навчання щодня, але 4 місяці.

Шкідливе правило № 3: Говорити англійською потрібно лише правильно

Вивчаючи англійську, важливо не боятися помилок: різниця у вимові призводить до того, що учневі складно з першого разу сказати правильно. В результаті деякі діти замикаються, оскільки бояться критики і видатися невдахою.

Постійний діалог — основа вивчення будь-якої іноземної мови. Помиляйтеся, навчайтеся та доводьте знання до досконалості, а наші педагоги із задоволенням допоможуть і пояснять, що в помилках немає нічого страшного.

Шкідливе правило № 4: Граматика важливіша за правильну вимову

Вчителі багато часу приділяють вивченню правил і всіх тонкощів іноземної мови. У школах часто учні частіше роблять переклади та письмові роботи, ніж тренують усне мовлення.

В житті англійська більше потрібна для того, щоб розуміти її носіїв, мати можливість подорожувати, дивитися фільми в оригіналі, а не лише читати. Важливою є і граматика, і вимова, тому, якщо приділяти увагу лише першому, то отримаємо учня-відмінника, якому складно вести діалог.

Шкідливе правило № 5: Навчання має бути серйозним, а ігри лише на перервах

У невимушеній та доброзичливій обстановці учням легше засвоювати знання, а ігрова форма навчання є чудовим доповненням до загальноосвітньої програми. Це особливо актуально для дітей початкових класів, проте навіть підліткам та дорослим легше та швидше запам’ятати нову інформацію, якщо вона їм цікава та нестандартно подана.

Шкідливе правило № 6: школи достатньо, щоб вивчити англійську

Здається, що вивчення англійської в школі 9–10 років по кілька уроків на тиждень має бути достатньо для того, щоб опанувати іноземну мову досконало. Іноді справді трапляються талановиті педагоги, які дають прекрасну підготовку, але частіше класи занадто великі, щоб зробити навчання ефективним, а обрана програма застаріла.

Для того, щоб опанувати англійську, достатньо кількох місяців інтенсивного навчання, мовну практику необхідно підтримувати постійно, щоб не забувати отримані знання. Школи достатньо, якщо через 2–3 роки навчання дитина розуміє англомовного співрозмовника і вміє будувати речення, а якщо ні, краще використовувати ефективніше навчання.

Переклала Юлія Дорош


Читати також