11-11-2022 Розваги 14277

7 малобюджетних трилерів, які виявилися талановитішими від багатьох блокбастерів

7 малобюджетних трилерів, які виявилися талановитішими багатьох блокбастерів

Розповідаємо про фільми, яким не потрібні великі бюджети, аби тримати глядача на краю сидіння: від маловідомого дебюту Крістофера Нолана до скрінлайф-трилера Тимура Бекмамбетова.

Над безоднею (2022) / Fall

Грейс Фултон у ролі Беккі на кадрі з фільму «Вишка»

Грейс Фултон у ролі Беккі на кадрі з фільму «Над безоднею»

Дві подруги-екстремалки забираються на верх старої величезної радіовежі. Там вони збираються розвіяти порох бойфренда однієї з них — він теж колись захоплювався небезпечними хобі і загинув під час підйому по стрімкій скелі. Ось тільки нагорі трапляється страшне: іржаві сходи, якими героїні залізли, ламаються. Дороги назад немає. Зв'язок нагорі не ловить. Потрібно вигадати спосіб врятуватися.

"Над безоднею" діє на полі компактних трилерів. Ось тільки замість замкнутого простору тут тісна платформа на жахливій висоті, жах для будь-якого глядача зі страхом висоти. Втім, фільм умудряється лякати не лише ефектними кадрами з радіовежі, а й хитрим сюжетом із несподіваним твістом.

Детонатор (2004) / Primer

Шєйн Каррут у ролі Аарона у кадрі з фільму «Детонатор»

Шєйн Каррут у ролі Аарона у кадрі з фільму «Детонатор»

Якщо ви думали, що в «Тенеті» складно стежити за таймлайном подій, то низькобюджетний фантастичний трилер Шєйна Каррута поспішає вас переконати. Головні герої тут двоє вчених, які випадково винаходять справжню машину часу. Вона, як і у фільмі Нолана, не відправляє користувача на мільйони років назад чи вперед, а змушує час ненадовго йти назад. За допомогою свого відкриття герої починають заробляти на біржі — ось тільки дуже швидко їх нескінченні копії та різні версії починають плутатися під ногами. Сюжет «Детонатора» непросто зрозуміти з першого разу, але на те й розрахунок. Запасіться ручками та папером: знятий за справжні копійки фільм заплутає вас так, як ніякому навіть найрозумнішому блокбастеру і близько не снилося.

Список смертників (2011) / Kill List

Кадр з фільму «Список смертників»

Кадр з фільму «Список смертників»

Колишньому солдату, а тепер найманцю з ПТСР Джею (Ніл Мескелл із серіалу «Утопія») та його напарнику Гелу (Майкл Смайлі) пропонують роботу: треба ходити за списком та вбивати людей у ​​ньому. Хто їх найняв і навіщо роблять те, що роблять, герої не знають — але на свою голову спробують дізнатися. Режисер Бен Вітлі («Висотка», «Поле в Англії») любить знімати похмуре, сюрреалістичне кіно. І «Список смертників» — мабуть, його найстрашніша робота. Фільм, який тримає і глядача, і героїв у жахливому незнанні: до певного часу ніхто не розуміє, навіщо на екрані проливається кров, і від цього натуралістичне насильство лише страшніше. Фінал у якомусь сенсі ставить усе на свої місця. І передбачити його дуже важко.

Переслідування (1998) / Following

Кадр з фільму «Переслідування»

Кадр з фільму «Переслідування»

Молодий письменник у пошуках натхнення бродить Лондоном і стежить за випадковими людьми. Одного разу таким об'єктом стеження стає харизматичний грабіжник — той помічає героя і пропонує скласти йому компанію під час наступних злочинів. Письменник погоджується і все глибше опускається у вир кримінального світу. «Переслідування» Крістофер Нолан зняв за кумедні гроші на дешеву чорно-білу плівку, сам виступивши сценаристом, оператором та продюсером. Але вже навіть у такому напіваматорському кіно добре видно його почерк: любов до гострих сюжетів та хвацьку драматургію з хитрими поворотами. Щоб здивувати глядача, Нолану не потрібний бюджет Warner Bros. та Universal.

Запрошення (2015) / The Invitation

Логан Маршалл-Грін у ролі Вілла на кадрі з фільму «Запрошення»

Логан Маршалл-Грін у ролі Уїлла на кадрі з фільму «Запрошення»

Головний герой Уїлл приїжджає з дівчиною в будинок до колишньої дружини Іден та її нового чоловіка. Уїлл та Іден розлучилися після смерті їхнього сина і з того часу не спілкувалися — чоловік не розуміє, чому його раптом покликали на вечерю. Незабаром у будинку збираються ще кілька людей, які розповідають, що вступили до дивного культу під назвою «Запрошення». Уїлл все більше розуміє, що ця зустріч навряд чи закінчиться добре.

Трилер Карін Кусами з перших хвилин починає перевіряти нерви глядачів на міцність. Як і Уїлл, ми відразу ж розуміємо, що щось у цій ситуації не так, і кожну секунду чекаємо підступу. Але навіть при цьому фільм ближче до фіналу примудряється перевернути всі очікування – розповівши історію масштабної змови, не виходячи із чотирьох стін одного будинку.

Ублюдок (2014) / Creep

Марк Дюпласс у ролі Йозефа у кадрі з фільму «Ублюдок»

Марк Дюпласс у ролі Йозефа у кадрі з фільму «Ублюдок»

Фрілансер-відеограф Аарон (Патрік Брайс) відгукується на незвичайну пропозицію про роботу — чоловік Джозеф (Марк Дюпласс), який вмирає, просить допомогти йому записати послання ненародженому синові. Щоправда, клієнт майже відразу починає поводитись дуже дивно: то заведе якусь жахливу розмову, то раптом з'явиться серед ночі в кімнаті в масці вовка. «Ублюдок» дивує не так якимось диким сюжетним твістом (те, що з Джозефом не все гаразд, зрозуміло приблизно відразу), скільки тим, як саме розвивається фільм. У цьому мокументарі-хоррорі є місце і комедії, і навіть дивній мелодрамі. "Ублюдок" - переважно розмовне кіно, яке своїми імпровізаційними розмовами примудряється захопити так, як вдається далеко не кожному гостросюжетному трилеру.

Пошук (2018) / Searching

Джон Чо в ролі Девіда Кіма у кадрі з фільму «Пошук»

Джон Чо в ролі Девіда Кіма у кадрі з фільму «Пошук»

 «Пошук», мабуть, найвдаліший представник скрінлайфу. Історія самотнього батька Девіда Кіма (Джон Чо), який самотужки намагається знайти зниклу дочку за допомогою нових технологій та простої кмітливості. Це дуже якісний детектив, якому зовсім не заважає сама по собі досить обмежена форма скрінлайфу. А ще тут є додатковий сюжет, який розвивається в заголовках новин і різних статтях, що з'являються на екрані у героя. Слідкуйте уважніше, і фільм відкриється зовсім з іншого боку.

Сподіваємося, вам сподобалася наша добірка, приємного перегляду!


Читати також