Випічка: види та секрети приготування

Випічка: види та секрети приготування

Кулінарія та випічка завжди були тісно пов’язані, адже жодне свято не обходиться без солоденьких тістечок, вишуканого торта або традиційного святкового хліба. Випічка завжди була популярною, навіть попри свою надмірну калорійність.

Будь-яка країна світу може похвалитися своїми традиційними хлібобулочними виробами та солодощами з тіста, тож рецептів існує безліч. Прості та дуже смачні покрокові рецепти випічки чекають на вас за посиланням https://www.ua.yabpoela.com/recipes/vypichka/.

Різновиди випічки

В кулінарії до категорії випічка входить велика кількість різних виробів із тіста. Існують два основних види:

  • Солодка – печиво, млинці, оладки, вафлі, кекси, торти, рулети, пампухи, солодкі пироги тощо.
  • Несолодка – хліб, піца, слойки, пиріжки та пироги з солоною начинкою.

Страви з першої групи подаються як десерт та вживаються з кавою, чаєм, молоком, компотом, а ось несолодкі вироби виступають як основна страва або закуска.

Яке буває тісто

Існує декілька видів тіста для приготування випічки.

  • Дріжджове. Таке тісто вважається одним із найсмачніших, але воно непросте в приготуванні. Важливо дотримуватися чіткої рецептури, мати достатньо часу, навичок та досвіду.
  • Листкове. Сама назва говорить про те, що це тісто має багато шарів. Поділяється на дріжджове, бездріжджове та приготоване з додаванням соди. У склад входить багато маргарину або олії.
  • Пісочне. Має розсипчасту структуру, готується з великої кількості вершкового масла, а також з борошна, яєць та цукру.
  • Заварне. Одне з найпростіших і швидких, а назву це тісто отримало за свій спосіб приготування. Його використовують для профітролей, еклерів та інших тістечок з начинкою.
  • Бісквіт. Класичне легке тісто з дрібною пористою фактурою, яке ідеально підходить для пухких тортів і тістечок.

Для випікання продукції може використовуватися декілька різних видів тіста. До того ж випічка буває різна за розміром та формами (кругла, овальна, квадратна, у вигляді трикутника).

віпічка смаколики

Рекомендації від пекарів

Для того щоб домашня випічка тішила приємним результатом господиню та дивувала гостей, потрібно знати деякі тонкощі приготування, якими залюбки діляться професіональні пекарі.

  • Час – це важливо.

Беззаперечно дотримуйтесь часових рекомендацій в рецепті. Якщо печиво, яке повинно було бути повітряним, осіло – найімовірніше, тісто вимішувалося довше, ніж треба.

  • Температура вершкового масла. При випіканні печива та тортів, які вимагають масло кімнатної температури, саме таке масло й потрібно використати. Надто м’яке, тепле або гаряче не дасть коржам піднятися, а печиву тримати форму.
  • Борошно буває різним. Завжди треба обирати саме той сорт борошна, який вказано в рецепті. Все залежить від вмісту клейковини. Для приготування тортів потрібно борошно з меншим вмістом клейковини, таким способом структура коржів буде більш м’яка. Високий вміст клейковини підійде для випікання пирогів та хліба.
  • Морозильна камера. Майже будь-яке тісто можна заморозити без втрати його якісних властивостей. Заготуйте тісто заздалегідь – це допоможе заощадити дорогоцінний час. Таким методом завжди користуються ресторанні комплекси.
  • Точна міра. Якщо в рецепті вказується вага інгредієнта, потрібно використовувати кухонні ваги. Наприклад, склянка борошна може важити 180, 250 або 300 грамів, навіть просіяне та непросіяне борошно важить по-різному. Тому завжди зважуйте борошно лише після просіювання. Найкращі ваги – електронні, вони показують точну вагу до грама.
  • Помічники кондитера. Щоб полегшити процес випікання, не забувайте про корисні кухонні аксесуари. Пластикові мішечки та різні насадки для прикрашання тортів, шпателі для нанесення глазурі, форми для нарізання тіста, пензлик, струна для нарізки коржів, набір сит тощо.
  • Міняємо складники. Не вистачає якогось інгредієнта для випічки? Думаємо, на що замінити. Наприклад, замість шоколаду можна використати какао з вершковим маслом. Якщо трохи не вистачає борошна додайте кукурудзяний крохмаль, горіхи дрібного помелу або мелені вівсяні пластівці. А кефір можна зробити за 5 хвилин з молока та ложки соку лимона.

5 секретів пишної випічки

Щоб домашні вироби з тіста були пухкими та м’якими, а також залишалися такими ж наступного дня, потрібно звернути увагу на деякі особливості приготування.

  1. При випіканні булочок або пиріжків додайте в тісто трохи води з картопляним крохмалем.
  2. Завжди просіюйте борошно, насичуючи його киснем.
  3. Додавання газованої води робить випічку ще пухкішою. Мінеральну воду можна замінити на соду погашену лимонним соком або оцтом.
  4.  Масло, яйця, кефір, ряжанка, молоко для використання в тісто повинні бути кімнатної температури.
  5. Перед випіканням залиште заготівлі з тіста на 20-30 хвилин при кімнатній температурі. Так випічка краще підніметься та пропечеться.

Якщо враховувати поради, користуватися секретами та дотримуватися рецептури – неодмінно вийде найкраща домашня випічка, яка порадує родину та друзів.

Обирайте потрібний вам рецепт, готуйте з пристрастю та натхненням!


Читати також