Китайський чай пуер: історія виникнення, різновиди та користь для здоров'я

Китайський чай пуер: історія виникнення, різновиди

Пуер - це один із найцікавіших і багатогранних чаїв, які можна знайти. Чай пуер походить із провінції Юньнань на південному заході Китаю, де чайні кущі ростуть у дикій природі, і навіть збереглися ліси пуерних дерев. Цей напій має самобутній смак, аромат і корисні властивості, які не можна порівняти з жодним іншим чаєм. Завдяки своїй унікальній природі та довгій історії пуер завоював популярність у всьому світі. Якщо ви хочете дізнатися більше про пуер, то в цій статті ми розповімо вам про все, що вам потрібно знати. Якщо захочете спробувати його самі та вирішите купити, рекомендуємо вам відвідати цей сайт https://hottea.com.ua/ua/puer-chaj

Історія виникнення чаю пуер

Історія чаю пуер сягає корінням у часи давньої династії Тан (618-907 рр.), коли китайський чай почав широко застосовуватися в медицині та церемоніях чаювання. Завдяки розширенню торгових шляхів та підвищенню споживання чаю, стали з'являтися нові його різновиди. Відомо, що у цей період чай стали випускати у вигляді пресованих круглих млинців, або бін ча. Цей чай міг зберігатися протягом тривалого часу і був зручним у транспортуванні, що зробило його популярним серед торговців та мандрівників. Центром чайної торгівлі на той час була територія, яка відповідала сучасній провінції Юньнань, звідки чай караванами поставлявся до Тибету. Ось одна з найпопулярніших історій, що розповідає про виникнення пуеру. Оскільки транспортування чаю до Тибету могло тривати тижнями, а дорога пролягала через гірський масив, для якого характерні значні коливання температури в денний і нічний час, на чаї утворювався конденсат. У результаті з часом чайне листя зазнавало характерних змін, і чай набував специфічного смаку й аромату, властивого пуеру.

Також існує легенда, що чай пуер був відкритий випадково під час транспортування чайного листя річкою. За легендою, корабель з чайним листям затонув у річці Меконг, і листя опинилося занурене у воду на кілька днів. Коли листя було витягнуте з води, воно отримало особливий смак і аромат, характерний для чаю пуер.

Вважається, що безпосередньо назва чаю "пуер" походить від назви міста Пуер, розташованого в провінції Юньнань, де він традиційно виробляється. Популярність же чай пуер набув уже за часів династії Мін (1368-1644 рр.).

Різновиди чаю пуер

Чай пуер має багату історію і вважається одним із найцінніших видів китайського чаю. При цьому стародавній його різновид, що виготовляється за традиційною технологією, називають шен пуер (сирий, або зелений пуер). Він має відносно світлий чайний настій, міцний смак з фруктовими та пряними нотками та характерною гіркуватістю. Докладніше про шен пуер: https://hottea.com.ua/ua/puer-chaj/shen

шен пуер

У 1970-х роках винайшли ще один різновид пуеру, що отримав назву шу пуер (зрілий, або чорний пуер). До виникнення шу привели численні експерименти з чайним листям, метою яких було зменшення часу дозрівання пуеру. У результаті вийшов зовсім новий продукт, який відрізнявся від шен пуеру. Отриманий чай мав насичений темний чайний настій, специфічний землистий аромат і характерний смак з деревними та горіховими нотками. Докладніше про шу пуер: https://hottea.com.ua/ua/puer-chaj/shu

шу пуер

Користь для здоров'я чаю пуер

Не можна не сказати і про сприятливий вплив пуеру на здоров'я людини. Ось деякі корисні властивості, якими володіє цей китайський чай:

  • Зниження рівня холестерину. Деякі дослідження показують: щоденне вживання пуеру допомагає знизити вміст холестерину в крові, що призводить до зменшення ризику серцево-судинних захворювань.
  • Поліпшення травлення. Чай пуер активізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує перистальтику та перетравлення жирної їжі. Однак слід врахувати, що шен пуер збільшує вироблення шлункового соку, тому краще не вживати його на порожній шлунок, а також слід бути обережним при загостренні виразкової хвороби чи гастриту з підвищеною кислотністю.
  • Підвищення імунітету. Регулярне вживання пуеру підвищує стійкість організму до простудних захворювань.
  • Антигіперглікемічний ефект. Є дані, що вживання пуеру призводить до зниження рівня глюкози у крові, тому цей напій може бути рекомендований при діабеті другого типу.
  • Тонізуючий ефект. Пуер стимулює діяльність центральної нервової системи, підвищує працездатність, бадьорить, знімає втому та покращує настрій.

Таким чином, є ціла низка причин, щоб почати пити китайський чай пуер. Крім користі для здоров'я, цей напій порадує незвичайним смаком, що відрізняє його від інших чаїв. Безперечно, китайський пуер - це чай, який справляє незабутнє враження на тих, хто його куштує.

Приємного чаювання!


Читати також