На що звернути увагу і яких помилок уникати при приготуванні сиру в домашніх умовах

приготування сиру в домашніх умовах

В останні роки спостерігається зростання інтересу до виробництва сиру в домашніх умовах і на невеликих фермерських сироварнях. Продукція типу «крафт» стрімко набирає популярності. Обізнаність споживачів щодо якості та свіжості їжі сприяє частішому пошуку і вибору місцевих продуктів, ніж тих, що виробляються в промислових масштабах. Домашня сироварня від компанії «Акваградус» є зручним обладнанням, яке дозволяє швидко створювати здорові, корисні продукти для щоденного раціону. Сьогодні ми розповімо, що потрібно знати і на що звернути особливу увагу при приготуванні ваших перших сирних виробів.

Молоко

Найкраща сировина для приготування смачного сиру – свіже коров’яче, козине або овече молоко. Якщо ви не маєте доступу до такої сировини, хорошим вибором буде пастеризоване при низькій температурі молоко з полиці вашого найближчого продуктового магазину. Варто обрати те, у складі якого найбільша кількість жиру. Жир є не тільки носієм смаку, але й відіграє важливу роль під час варіння сиру, впливаючи на його консистенцію.

Надзвичайно важливим нюансом зі свіжим молоком є дотримання гігієни як під час доїння тварин, так і гігієна самих тварин. Важливо, щоб вони були здорові та годувалися екологічно чистими кормами. Якщо у вас є сумніви щодо якості отриманого свіжого молока, слід провести процес його пастеризації.

Обладнання та робоче місце

Щоб зробити ваші перші сири, вам не знадобиться багато складного обладнання. Зазвичай потрібен лише місткий резервуар, де можна нагрівати та підтримувати певну температуру молокопродуктів. Якщо такого резервуара немає, рекомендуємо купити домашню сироварню.

Місцем роботи може бути ваша власна кухня, а верхня полиця холодильника підійде для дозрівання ваших перших сирних виробів. Важливим і, мабуть, найважливішим аспектом сироваріння є чистота та гігієна вашого обладнання. Це фактор, на який варто звернути особливу увагу, оскільки в багатьох випадках саме він стає причиною невдач при домашньому сироварінні. Це пояснюється тим, що у молоці розмножуються не лише корисні бактерії, бажані в процесі сироваріння, але й шкідливі мікроорганізми, які потрапляють у сировину, наприклад, із повітря, зі столу чи брудних рук.

Ось кілька простих порад щодо того, як утримувати нашу мікросироварню в чистоті:

  • У кімнаті, де ви будете працювати над сиром, варто подбати про чистоту стільниці, плити, мийки та інших поверхонь, з якими ваш сир буде контактувати. Продезінфікуйте всі поверхні спеціальними мийними засобами або розведеним білим оцтом.
  • Якщо у вас є тварини, слід обмежити їхній доступ до приміщення на час виробництва.
  • Ретельно мийте руки перед кожним наступним етапом приготування сиру.
  • Резервуар, в якому ви будете варити сир, а також усе інше обладнання повинні бути призначені тільки для цього. Їх також потрібно стерилізувати окропом або спиртовим розчином концентрацією 60% і вище. Рекомендовані пропорції суміші: 200 мл спирту і 125 мл води.

Пам’ятайте, що дуже важливо підтримувати молоко, робоче місце та все обладнання в чистоті та гігієні. Якщо цього не зробити, у сировину можуть потрапити шкідливі бактерії, що призведе до збою у виробництві сирів.


Читати також