Кулінарні тренди на 2023 рік

рецепти українською

Уже з’явилися експертні оцінки того, що українські споживачі охоче їли у першому кварталі 2023 року і що стало модним. Водночас це дає можливість робити прогнози, як виглядатимуть кулінарні вподобання наших співвітчизників у найближчі місяці.

5 кулінарних трендів

  • Маленькі задоволення – це тенденція, яка вказує на те, що все більше споживачів звертають увагу на невеликі порції, закуски або екзотичні салати, щоб підбадьорити себе в стресові моменти. Близько 30% українців замовляють таку їжу з доставленням додому.
  • Розумна економія – це типова поведінка споживачів, які опинилися у ситуації війни й економічної кризи. Українці швидко навчилися економити у сфері кулінарії. Прикладом є відмова від походів у дорогі ресторани на користь приготування та споживання їжі вдома.
  • Свідомий вибір – з кожним роком споживачі все краще усвідомлюють вплив їжі на своє здоров’я, а також на навколишнє середовище. Зростає кількість людей, які звертають увагу на склад продуктів і країну їх походження.
  • Свято для органів чуття – все більше споживачів підходять до їжі як до речі, яка має не тільки втамувати голод, але й радувати око зовнішнім виглядом. Згідно з проведеними дослідженнями, 41% споживачів обирають страву за зовнішнім виглядом, а не за описом та її інгредієнтами.
  • Мода на ретро та експерименти з традиціями – українці дедалі охочіше повертаються до домашнього смаку. У 2022 році найпопулярніша в Україні страва, червоний борщ, увійшла до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Де брати вдалі рецепти у 2023 році?

Раніше кулінарні книги були найпопулярнішим способом дізнатися нові рецепти. Сьогодні їм на зміну прийшли кулінарні сайти та блоги, де безліч перевірених рецептів з фото чекають спраглих до смачних страв читачів. Наприклад, на сайті foodideas.com.ua можна знайти рецепти традиційних страв української кухні, які неодмінно сподобаються всім, хто шукає нових смаків і хоче дізнатися більше про кулінарні традиції України. Рецепти поділені на кілька категорій, щоб вам було простіше знайти цікаві страви. У головному меню ви знайдете рецепти тортів і тістечок, перших та других страв, соусів, салатів, сніданків і святкових закусок тощо.

Рецепти на спеціалізованих сайтах розраховані на кожного читача й можуть бути приготовані на кожній кухні (навіть кулінаром-початківцем). Тому не варто боятися, що вам не під силу приготувати смачну піцу або спекти ідеальний чізкейк. У кожному рецепті автори якомога простіше пояснюють процес приготування. До складніших рецептів додаються покрокові фото або навчальні відео.


Читати також