Біографія Емілі Бронте

Біографія Емілі Бронте

Емілі Бронте – англійська письменниця, авторка роману «Буремний перевал» – народилася 30 липня 1818 року у Торнтоні (неподалік від Бредфорда в Йоркширі) в родині Марії Бранвелл та Патріка Бронте. Була п'ятою із шістьох дітей.

У 1824 сім'я переселилася в Гаворт, де батько отримав парафію. Після смерті матері старших сестер Марію, Елізабет та Шарлотту відіслали в школу для доньок священників у Ковен-Бриджі (Cowan Bridge), де їм довелося скрутно. Пізніше Шарлотта Бронте описала приниження та нестатки, що їй довелося витерпіти в школі, у романі «Джейн Ейр». Емілі теж була в цій школі, але дуже недовго: почалася епідемія тифу, Марія та Елізабет заразилися. Марію, хвору на туберкульоз, відіслали додому, де вона померла. Після цього зі школи забрали також Шарлотту, Елізабет та Емілі. Елізабет померла вже вдома.

Надалі три сестри та брат Патрік Бранвелл виховувалися дома батьком і тіткою Елізабет Бранвелл. У вільний час діти любили створювати для себе вигадані світи, в яких діяли іграшкові солдатики, і писати оповідки про ці світи.

У 17 років Емілі навчалася в школі Роу-Гед для дівчат, у якій викладала Шарлотта, але змогла витримати там лише три місяці, після чого її охопила нестримна туга за домівкою. Вона повернулася додому, а до школи замість неї поїхала Анна. Метою дівчат у ці часи було отримати достатню освіту для того, щоб відкрити власну школу для дівчат.

Емілі стала вчителькою в школі Ло-Гілл у Галіфаксі з вересня 1838, у віці 20 років. 17-годинний робочий день підірвав її здоров'я, і вона повернулася додому у квітні 1839. Після цього жила з батьком, куховарячи, прибираючи та викладаючи у недільній школі. У вільний час вивчила німецьку і вчилася грати на піаніно.

У 1842 Емілі поїхала з Шарлоттою до Брюсселя для навчання в академії для дівчат Константена Егера. Вони бажали покращити свої знання французької та німецької, що знадобилося б для власної школи. Сестри повернулися додому після смерті тітки. Дома вони нарешті відкрили школу для дівчат, але не змогли привабити учениць у своє глухе село.

1844 року Емілі почала переглядати свої вірші й акуратно переписала їх у два зошити. Восени 1845 Шарлотта знайшла зошити і стала наполягати на публікації віршів. Спочатку Емілі розлютилася через те, що сестра читала її особисті записи, але Енн зізналася, що теж потай пише вірші, і принесла свої. У 1846 вірші трьох сестер опубліковані під псевдонімами (через стереотипи щодо жіночої літератури, які побутували в той час) у збірці «Поезії Каррера, Елліса та Ектона Беллів». Шарлотта пізніше писала, що вони навмисне обрали виразно чоловічі імена, щоб розвіяти будь-яке упередження щодо статі авторів. Збірка, складена майже повністю з віршів Емілі, отримала погану критику, що підштовхнуло сестер до романістики.

Єдиний роман Емілі Бронте «Буремний перевал» (Wuthering Heights) вийшов друком 1847 року у двох томах у комплекті з трьох томів. Третя книга містила роман «Агнес Грей» Анни. Незвичайна, новітня побудова розповіді здивувала критиків. Хоча перші відгуки були як позитивні, так і негативні, роман часто ганили за змалювання «аморального почуття», все ж згодом книга набрала статусу класичного твору англійської літератури. У 1850 Шарлотта відредагувала роман і видала його окремим томом під власним ім'ям Емілі.

Здоров'я Емілі, як і її сестер, погіршилося через антисанітарні умови життя — джерело води було забруднене стоками із цвинтаря. Емілі застудилася на похоронах брата у вересні 1848. Незабаром їй стало гірше, але вона відмовлялася від медичної допомоги і ліків, говорячи, що не потерпить лікаря-отруювача.

Емілі Бронте померла 19 грудня 1848 року, похована у родинному склепі в церкві св. Михаїла та Всіх Ангелів у Гаворті.

Біографія

Твори

Критика


Читати також