27-07-2023 Розваги 605

5 найкращих чеських музеїв просто неба

5 найкращих чеських музеїв просто неба

Здійсніть подорож у народні традиції та ремесла. Відвідайте найкращі музеї просто неба в Чеській Республіці!

Нам, людям, іноді подобається заглядати у минуле. З одного боку, ми можемо помріяти про те, що світ колись був простішим, і згадати старі добрі часи, або, з іншого боку, винести уроки з життя наших предків. І все це ви можете отримати, відвідавши один з музеїв просто неба. Музеї просто неба – це особливі музеї, завданням яких є збереження народних архітектурних споруд для майбутніх поколінь та демонстрація майбутнім поколінням народних традицій та ремесел. Завітайте до цих музеїв! У цих музеях ви зможете познайомитися зі стародавніми ритуалами, побачити пам'ятники старовини, красиві млини, великі маєтки та невеликі хати, ремісничі майстерні, а в деяких місцях навіть скуштувати оригінальні ласощі.

Валаський музей просто неба в місті Рожнов-под-Радхоштем

Валаський музей просто неба в місті Рожнов-под-Радхоштем

Валаський музей просто неба, який знаходиться в місті Рожнов-под-Радхоштем в Бескидах в регіоні Моравія, був заснований в 1925 році і є найстарішим музеєм свого роду в Центральній Європі. Музей просто неба складається з трьох частин. Першою частиною є дерев'яне містечко. Це найстаріша і найбільш відвідувана експозиція місцевого музею просто неба, яка знайомить з способом життя в невеликому містечку в період з середини XIX століття до першої чверті XX століття. Другою частиною є Млинова долина, яка є наймолодшою експозицією музею. Тут ви знайдете діючі технічні споруди, що працюють на водяному приводі. Розташування валяльної машини, млина і тартак є майже точною реконструкцією ситуації, що існувала в першій половині XIX століття в прилеглому населеному пункті Велке Карловіце. Останньою і найбільшою частиною є Валаське село. Господарські садиби, будівлі для пастухів, млин та кузня розташовані в такій місцевості, ландшафт якої нагадує село на схилах Бескид. Інтер'єри житлових будинків відбивають спосіб життя представників різних соціальних верств із середини ХІХ століття. Ви можете відвідати музей у супроводі екскурсовода, який розмовляє англійською або німецькою мовами. Протягом року тут проходять програми, що відроджують старі способи господарювання. Поля, сади та фруктові дерева нагадують про вирощування старих культур. Під час екскурсії ви можете зустріти деяких домашніх тварин та отару овець. Особлива увага тут приділяється відродженню забутих традиційних технік, народного мистецтва та звичаїв, а також відтворенню суспільного життя, торгових крамниць та розваг минулих поколінь. Тому тут проводиться безліч заходів, які ви можете побачити під час екскурсії. Наприклад, у середині червня регулярно проводиться «Сватоянський вечір» – чеське народне свято літнього сонцестояння, а на початку липня завжди проводяться «Рожнівські урочистості» – міжнародний фольклорний фестиваль.

Музей народної архітектури Коуржим

Музей народної архітектури Коуржим

У місті Коуржим у Центральній Чехії, приблизно за півгодини їзди на машині від Праги, знаходиться ще один музей просто неба. Він орієнтований на архітектурні пам'ятки Центральної та Східної Чехії. В даний час експозиція налічує 14 великих будівель з цінними старовинними інтер'єрами, а також кілька невеликих будівель та господарських споруд. Найціннішою з історичної точки зору спорудою є комора XVII століття. Вся атмосфера музею просто неба унікальна, тому що будівлі розташовані в старому фруктовому саду таким чином, як вони розташовувалися в селі минулих століть. В даний час в музеї просто неба ведуться реставраційні роботи, включаючи його адаптацію до вимог сучасних пам'яток. Музей просто неба перетвориться на Музей чеського села, а будівлі в ньому вже зараз поступово розташовуються таким чином, щоб музей просто неба в цілому створював враження типового села Центральної та Східної Чехії раннього Нового часу. Під час відвідування музею просто неба вам буде надано роздрукований супровідний матеріал англійською та німецькою мовами. Якщо ви плануєте відвідування групою та вас зацікавить екскурсія у супроводі екскурсовода англійською мовою, необхідно заздалегідь оформити замовлення електронною поштою або телефоном.

Музей просто неба Весели Копец

Весели Копец

У регіоні Височина неподалік міста Пардубиці знаходиться ще один популярний чеський музей просто неба. Музей просто неба Весели Копец налічує близько 30 об'єктів, що спільно утворюють поселення з будівлями, розосередженими в довільному порядку. Він присвячений життю та роботі дрібних селян із регіону Височина з першої половини XIX століття до середини XX століття. Сільські садиби доповнюють не лише невеликі сільські споруди, а й технічні споруди, що працюють на водяному приводі, на березі річки Хрудимка. Найзначнішою з них є водяний млин для помелу зерна, від водяного приводу також працює маслозавод. У музеї просто неба ви також знайдете унікальну чотирнадцятигранну комору 1680 року і караван старих мандрівних ляльководів з колекцією старої сільськогосподарської техніки. Під час відвідування музею просто неба ви отримаєте роздрукований супровідний матеріал англійською або німецькою мовами. З липня 2021 для окремих об'єктів доступні описи англійською мовою, включаючи QR-коди з додатковою інформацією. Якщо ви домовитеся про відвідання заздалегідь, то можна буде відвідати музей у супроводі екскурсовода, який розмовляє німецькою або англійською мовами. Тут регулярно відбуваються різноманітні заходи та зустрічі. Великою популярністю користується Веселокопецький ярмарок, який проводиться в середині липня, або Престольне свято, що проходить на початку вересня, яке в селах завжди пов'язане зі святом їжі та веселощів.

Музей села південно-східної Моравії у місті Стражниці

Музей села південно-східної Моравії у місті Стражниці

Музей просто неба у місті Стражниці знаходиться на півдні Моравії, на південному сході від міста Брно. Тут ви можете побачити народні споруди з найближчих околиць, які розташовані у вигляді типового села. Також тут ви знайдете технічні водні споруди, виноградник та лугову ферму. Загалом захисники пам'ятників та реставратори перенесли сюди 64 об'єкти та встановили їх на штучно змодельованій місцевості, засадженій зеленню таким чином, щоб вона відповідала оригінальному середовищу. У кількох будинках знаходяться експозиції, які познайомлять вас із способом життя та побутом людей, як у гірських регіонах південно-східної Моравії, так і в родючих низинах. Експозиція будівель, пов'язаних з виноградниками, та їх обладнання доповнена виноградником, що демонструє вирощування винограду з давніх-давен до наших днів. Під час відвідування експозиції вам може бути наданий супровідний матеріал англійською та німецькою мовами. А за наявності можливостей та попередньої домовленості за додаткову плату можна відвідати екскурсію у супроводі екскурсовода англійською мовою. Щорічно тут також проводяться народні гуляння, такі як зведення травневої жердини або свято врожаю Обжинки на честь завершення жнив. А в останні вихідні червня щороку вся територія музею просто неба перетворюється на декорацію для Міжнародного фольклорного фестивалю в місті Стражниці.

Музей просто неба в селі Хановіце

Музей просто неба в селі Хановіце

Музей просто неба в селі Хановіце розташований в Західній Чехії, за кілька десятків хвилин їзди на машині на південь від міста Пльзень. Музей просто неба був створений як рятувальна експозиція народної архітектури, що зібрала великі та невеликі споруди з усієї південно-західної Чехії. Цей музей просто неба відноситься до найменших у Чеській Республіці і на даний момент налічує близько 20 будівель. Однак він може похвалитися однією з найстаріших народних споруд. Це сарай, побудований на межі XVI і XVII століть. Експозиція музею постійно розширюється, він продовжує шукати в цьому регіоні старі народні будови, які вже не використовуються за своїм призначенням або їх власники не мають коштів чи бажання піклуватися про них. Весь музей просто неба в Хановице вільно можуть відвідати всі бажаючі, таким чином і ви можете отримати уявлення про життя в передгір'ї Шумави в давнину. Під час відвідування музею ви можете запросити супровідний матеріал англійською та німецькою мовами. Або за попередньою домовленістю ви можете відвідати музей у супроводі англомовного екскурсовода.


Читати також