Останні новини зі світу високих технологій. 26.08.2023

Добірка новин технологій за тиждень. 26 серпня 2023 року. Портал Експеримент

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Starship готовий до польоту: всі 33 двигуни першого ступеня увімкнули перед орбітальним запуском

Після змін Starship включатиме двигуни ще до відділення від Super Heavy.

Прототип першого ступеня Starship, відомий як Super Heavy Booster 9, пройшов своє друге "статичне вогневе" випробування вчора, 25 серпня. Творці ракети короткочасно запустили двигуни Raptor, причому Super Heavy був зафіксований на стартовому майданчику.

Двигуни працювали близько шести секунд, як планувалося, повідомили представники SpaceX під час інтернет-трансляції випробування. Це було друге подібне випробування для Booster 9, при цьому вчора працювали всі 33 двигуни, а 6 серпня запустили 29 двигунів із 33. Дві статичні пожежі є частиною підготовки до другого в історії випробувального польоту. Super Heavy Booster 9 підніме на орбіту зразок під назвою Ship 25.

Перший випробувальний запуск Starship, що відбувся 20 квітня цього року, провалився і закінчився вибухом, хоча ракета піднялася досить високо, але сходинки не змогли роз'єднатися.

За словами засновника та генерального директора компанії Ілона Маска, SpaceX внесла понад 1000 змін у конструкцію Starship після цього дебютного польоту.

Наприклад, компанія перейшла на стратегію "гарячого ступеня", а це означає, що верхній ступінь Starship тепер запустить шість двигунів Raptor, перш ніж повністю відокремитися від прискорювача Super Heavy. Ця зміна зажадала додавання системи вентиляції та теплозахисного екрану до верхньої частини Booster 9, що SpaceX і зробила між першим та другим статичними випробуваннями.

Компанія також встановила систему поливу води під стартовою установкою Starbase, намагаючись запобігти пошкодженню майданчика, спричиненому стартом 20 квітня.

Ілон Маск вимагає, щоб усі деталі для Tesla Cybertruck виготовлялися з похибкою менше 10 мікрон

«Точність визначає перфекціонізм»

Цього тижня Ілон Маск поділився публікацією в X (Twitter) із зображенням Cybertruck, написавши: «Щойно проїхав на серійному кандидаті Cybertruck на Tesla Giga Texas!». Йдеться про практично фінальну версію автомобіля, яку виробник використовує для оцінки якості своїх виробничих систем та складальних ліній.

Один з тих, хто оформив попереднє замовлення, зажадав від Маска більш докладної інформації: «Досить галасу, давайте приступимо до справи. Будь ласка, повідомте характеристики, ціни та нову заплановану дату поставки».

Коли ми будемо готові зробити це, ми зробимо це. Хоча я вважаю, що це наш найкращий продукт за всю історію, створити його надзвичайно складно. Ми знаходимося на незвіданій території, тому що вона не схожа ні на що інше.

У середу Маск також відправив електронний лист «всім» до Tesla про Cybertruck та проблеми, пов'язані з виробництвом автомобіля. Маск підтвердив, що Tesla все ще бореться з якістю Cybertruck. Після публікації цього листа акції Tesla трохи подешевшали.

Через особливості Cybertruck, який зроблений з блискучого металу з переважно прямими краями, будь-які зміни розмірів дуже помітні. Всі деталі цього автомобіля, як внутрішні, так і одержані від постачальників, повинні бути спроектовані та виготовлені з похибкою менше 10 мікронів. Це означає, що всі розміри деталей повинні бути вказані з точністю до третього десяткового знака в міліметрах, а допуски мають бути вказані в мікронах. Якщо LEGO та банки з-під содової, які коштують дуже дешево, можуть це зробити, то можемо і ми. Точність визначає перфекціонізм.

Ілон Маск

Samsung Pay перестав працювати на нових смартфонах Samsung на московії

Проблеми спостерігаються у оркостанських користувачів Galaxy Z Fold та Flip 5.

Мобільний клієнт платіжного сервісу Samsung Pay гussia, що дозволяє розплачуватися смартфоном за допомогою карток «Мир», не працює на нових смартфонах Galaxy Fold 5 та Flip 5.

Попередні моделі смартфонів від Samsung дозволяли користувачам змінювати регіон пристрою через прошивку, що дозволяло встановити Samsung Pay гussia з магазину додатків Galaxy Store. Однак на нових моделях Galaxy Fold 5 і Flip 5 ця процедура не спрацьовує, і програма видає повідомлення про помилку "Samsung Pay не підтримується на цьому телефоні".

Яка сумна новина.

Сучасний роутер за 25 доларів з Wi-Fi 6 та «супергігабітною» швидкістю. Xiaomi AX3000T надійшов у продаж у Китаї

Xiaomi AX3000T

Пристрій пропонується в онлайнових магазинах Xiaomi Mall, JD.com, Tmall.

Сьогодні в Китаї стартував попередній продаж нового роутера Xiaomi – модель називається AX3000T. Першим покупцям вона дістанеться за 25 доларів, з початком відкритих продажів ціна збільшиться до 35 доларів.

AX3000T підтримує Wi-Fi 6. За рахунок двох діапазонів – 2,4 та 5 ГГц – максимальна теоретична швидкість у бездротовій мережі сягає 2976 Мбіт/с, це і відображає назву моделі. А ще тут два порти WAN, за рахунок чого роутер, як кажуть творці, здатний забезпечити супергігабітну швидкість.

AX3000T побудований на базі двоядерного процесора із частотою 1,3 ГГц. Роутер підтримує Mesh та IPTV, а також оснащений чіпом NFC.

Індійці показали спуск місяцехода на місячну поверхню та пообіцяли запустити станцію з вивчення Сонця на початку вересня

Взагалі, Індія планує безліч нових місій найближчим часом.

Індійська організація космічних досліджень (ISRO) опублікувала у Twitter відео з виходом місяцехода «Праг'ян» на поверхню Місяця. Короткий відеоролик демонструє, як «Праг'ян» з'їжджає трапом посадкового модуля «Вікрам» на поверхню Місяця.

Індійський апарат вивчатиме поверхню Місяця за допомогою рентгенівського спектрометра альфа-часток та лазерного спектроскопа, який дозволить визначити хімічний склад та мінералогічний склад місячної поверхні. Його місія триватиме 14 земних діб, або один місячний день.

Але на цій місячній місії Індія зупинятися не збирається. Вже на початку вересня ISRO планує запустити станцію Aditya-L1 з вивчення Сонця.

«ISRO планує безліч місій найближчим часом. Безпосередньо чекаємо на Aditya-L1. Це місія з вивчення Сонця, процесів у її короні. Ракету буде, можливо, зібрано сьогодні-завтра. Ми плануємо запуск у перший тиждень вересня, якщо все піде за планом», — розповів глава ISRO Шрідхара Соманатх на прес-конференції після успішної посадки спускаємого модуля місії «Чандраян-3» на Місяць.

ISRO планує вивести Aditya-L1 на гало-орбіту в районі точки Лагранжа L1 системи Сонце — Земля на відстані приблизно 1,5 млн км від Землі. Мета місії Aditya-L1 полягає у вивченні сонячної корони, хромосфери та сонячного випромінювання у різних спектрах.

Очевидне-неймовірне: індійська місячна місія виявилася вдвічі дешевшою за зйомки "Інтерстеллару"

Індія витратила на цю програму $75 млн, тоді як картина Нолана коштувала $165 мільйонів, пише The Independent.

Також програма "Чандраян-3" виявилася дешевшою за інші блокбастери про космос, такі як "Гравітація" за $100 млн і "Марсіянин" за $108 млн.

Досить показово про пріоритети людства.

І повністю зарядити менш ніж за 10 хвилин, і частоту процесора налаштувати. Realme опублікувала фотографії смартфона GT5

У Мережі з'явилися рекламні постери смартфона Realme GT5, який першим у світі отримає програмне забезпечення для прямого управління частотами процесора.

Realme GT5

Як можна побачити, новинка схожа на модель GT3. Ззаду знайшлося місце не тільки для камер, але і світлодіодного індикатора.

Realme GT5

Постери також підтверджують, що новинка підтримуватиме 240-ватну зарядку - найпотужнішу на даний момент на ринку смартфонів. Вона дозволяє заряджати апарат менш як за 10 хвилин. При цьому буде й версія зі 150-ватною зарядкою з акумулятором ємністю 5240 мА•год. Ємність елемента живлення старшої версії не вказана, але зазвичай у таких ситуаціях вона менша.

Анонс флагмана заплановано на 28 серпня.

Найшвидший ігровий IPS-монітор у світі. 500-герцевий Alienware AW2524HF оцінили у 650 доларів

Alienware AW2524HF

Роздільна здатність лише Full HD.

Компанія Dell нарешті повноцінно представила ігровий монітор Alienware AW2524HF, що номінально анонсувала на початку року під ім'ям Alienware 500Hz Gaming Monitor.

З нової назви зникла вказівка на кадрову частоту, але показник не змінився. Це справді монітор з підтримкою частоти 500 Гц! Мова про панель IPS діагоналлю 24,5 дюйми з роздільною здатністю Full HD. Сама Dell називає новинку найшвидшим ігровим дисплеєм IPS.

Новинка підтримує AMD FreeSync Premium та VESA AdaptiveSync, час відгуку складає всього 0,5 м/с. Є підтримка HDR10 та 99-процентне охоплення колірного простору sRGB.

Яскравість складає 400 кд/м2, також можна відзначити два порти DP 1.4, один порт HDMI 2.1 та п'ять портів USB 3.2 Gen1.

За найшвидший ігровий монітор компанія просить 650 доларів.

Перший у світі Windows-планшет з функціями штучного інтелекту Ryzen. Minisforum вирішила взятися за новий для себе напрямок

AMD Ryzen AI

Подробиць поки що мало.

Відома своїми міні-ПК компанія Minisforum вирішила випустити новий для себе продукт. Вона анонсувала планшет.

Поки є не всі подробиці, тому що анонс попередній, але одразу варто сказати, що це планшет з Windows. Більше того, сама компанія називає його першим у світі Windows-планшетом 2-в-1 з функціями ШІ Ryzen.

Як можна здогадатися, в основі новинки лежить процесор AMD, причому, судячи зі згадки про ШІ, йдеться про Ryzen 7040 з апаратним блоком для роботи зі штучним інтелектом. Також планшет може отримати APU з майбутньої лінійки Ryzen 8000, але це менш імовірно.

Що ж до тих самих функцій, особливу увагу буде приділено інструментам, де може бути задіяний ШІ. Це Office 365 Copilot, Azure OpenAI, Azure AI Studio, Azure AI Content Safety та Microsoft Fabric. Але все це продукти, що не мають відношення до Minisforum, тому поки що не дуже зрозуміло, в чому буде заслуга компанії і як все буде реалізовано.

Пристрій вийде у першому кварталі 2024 року. Ціни очікувано поки що немає.


Читати також