24.09.2023
Культурна країна
eye 192

Яна Вивальнюк. Вчитель, який змінив моє життя

Яна Вивальнюк. Вчитель, який змінив моє життя

Книга як ключ до успішного майбутнього

Численна кількість людей живе на нашій планеті і кожен має свої цінності й розгадки до щасливого майбутнього. Наше покоління живе у світі новітніх технологій і безмежної енциклопедії про все, що нас оточує-Інтернеті. Зараз кожен будь-де і будь-коли може знайти інформацію на різні запитання, і, на жаль, іноді можуть скластися хибні роздуми про те, що вже все відкрито, вже все існує і, що насичувати себе різноманітною, корисною інформацією не потрібно. Але є одна непереможна річ, якої не має у жодного робота чи техніки. Це духовний світ людини. Саме її уява і неординальне мислення тримає людство на плаву і захоплює продовжувати придумувати щось нове. Звичайно, з дитинства ми починаємо досліджувати світ і дивуватися всьому новому, але зазвичай цього не достатньо, щоб бути освіченою й інтелектуальною людиною. Тоді, що може допомогти людству відкривати свій духовний світ й аналізувати життєві ситуації? Як сказав відомий український письменник Василь Сухомлинський: «Тільки книжки перетворять подив у допитливість. Тільки читання відкриває перед людиною розкіш інтелектуального життя». Однозначно, саме читання і є ключем до дверей з назвою «Духовний світ», а книги стали моїми наставниками у пізнанні світу.

Я з упевненістю можу сказати, що література з усіма її неперевершеними творами, стала частиною мого будення. Читаючи різні твори митців, я поглинаю в історії героїв і часто трапляється, коли їхні вчинки можуть допомогти мені  владнати певні труднощі. Розпочавши насичувати себе літературою, я неодноразово помічала, що чим більше я читаю, тим глибше я відкриваю свій внутрішній світ. Особливо, твори про реаліті людей допомагають критично мислити і аналізувати життя. Найбільше я б хотіла звернути увагу саме на одну із моїх улюблених книг і сагу. Це насичена душевними історіями книга, написана Шарлоттою Бронте, «Джейн Ейр» і сага книг про фантастичний вимір посеред звичайних людей «Гаррі Поттер», написаних Джоан Роулінг. Щодо «Джейн Ейр», це насправді захоплююча книга про складне життя дівчини Джейн у дев’ятнадцятому столітті. Вона втратила своїх батьків у ще зовсім юному віці. Головній героїні все своє дитинство і юність потрібно було боротися за свою честь та гідність, тому що напрочуд часто їй доводилося терпіти гноблення у свою сторону. Проте, закінчивши школу-інтернат, в яку її відправила рідна тітка, її найняли на роботу вчительки до однієї маленької француженки Адель. І ось, нарешті, вона змогла знайти своє місце під сонцем. Вона любила навчати дівчинку і всі чи не вперше були доброзичливі до неї. А також, вона відчула те саме заплутане відчуття- кохання. І воно її не підвело. Прочитавши цю книгу, можна усвідомити, що життя дуже непередбачуване і складне, проте це не означає, що так триватиме вічно. Головне це ніколи не втратити себе і йти вперед. Ця книга може заставити задуматись кожного. Також із задоволенням хочу розповісти про незабутню сагу книг про Гаррі Поттера, тому що ця збірка лишила незабутній слід у моєму житті. Якщо аналізувати Джейн Ейр і Гаррі Поттера, в них можна знайти свої подібності. Вони обоє втратили батьків у ранньому віці і обом потрібно було витримувати гноблення до певного періоду часу. Але як би сумно це не звучало, це допомогло їм стати сильними і захищати свої цінності. Проте, в Гаррі Поттері описується прекрасний, магічний світ з незрівняними подіями та істотами. Збірка цих книг допоможе розвинути фантазію і цінувати тих людей, які тебе супроводжують. Також неможливо не згадати про віддану дружбу трьох людей у сазі. Що навіть, не звертаючи на всі перешкоди, справжні друзі залишаються до кінця. Ці книги навчили мене усвідомлювати свої багатства, а саме людей, які тебе оточують. Звичайно, ніколи не буває життя без злих чи заздрісних людей, проте потрібно вміти розрізняти їх і не підпускати близько до себе. Якщо б мене запитали, чому я розпочала захоплюватися читанням, я б відповіла, що тільки читання може настільки добре розвинути твої інтелектуальні і духовні здібності. А, маючи їх, ти зможеш досягнути вершин для себе і для майбутнього своєї Батьківщини.

Тому я б хотіла завершити тим, що не зважаючи на будь-які труднощі чи ситуації в країні, завжди потрібно пам’ятати, що тільки ти можеш створити своє майбутнє і допомогти розвиватися майбутньому нашої неньки. Все залежить від людського бажання і хотіння удосконалювати себе і як написано в одній книзі: «Розум безмежний-це скарб величезний». 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»

Читати також


up