18-06-2024 Історія 305

Легендарний казан скіфського царя Аріанта: міф чи реальність?

Легендарний казан скіфського царя Аріанта: міф чи реальність?

Серед численних скіфських легенд та артефактів одне з найвизначніших місць посідає казан царя Аріанта. Цей велетенський бронзовий посуд, згідно з переказами, був виготовлений з наконечників стріл, принесених кожним скіфським воїном як своєрідний "перепис" населення.

Міф про казан Аріанта

За розповіддю Геродота, скіфський цар Аріант у V столітті до н.е. задумав оригінальний спосіб переліку населення Скіфії. Він наказав кожному воїну принести по бронзовому наконечнику стріли. З цих наконечників було відлито величний казан, стінки якого сягали 6 пальців у товщину, а місткість - 600 амфор, що еквівалентно 9-10 тисячам літрів.

Давньогрецький історик та "батько історії" Геродот

Геродот зізнається, що не зміг точно визначити чисельність скіфського населення. Він чув різні твердження: одні казали, що воно дуже велике, інші - що справжніх скіфів доволі мало. Проте, він описує один вражаючий артефакт, який бачив на власні очі:

"Проміж рік Борисфен і Гіпаній є місцевість Ексампей. В тому місці стоїть казан ушестеро більший від кратера, що його присвятив Павсаній, син Клеомброта, в гирлі Понту Евксіну. Хто його ще не бачив, я поясню, що це таке. Цей казан у Скіфії вільно вміщує шістсот амфор і завтовшки цей скіфський казан має шість дактилів, тобто пальців. За словами місцевих жителів, його було зроблено з наконечників стріл. Отже, їхній цар, якого звали Аріант, захотів довідатися, скільки є скіфів, і для цього наказав усім скіфам кожному принести по одному наконечнику стріли. А хто не принесе, тому він загрожував смертю. Отже, коли йому принесли дуже багато наконечників стріл, він вирішив спорудити з них постійний пам’ятник. З них він зробив цей казан і присвятив його тому Ексампеєві".

Саме цю історію Геродот чув про чисельність скіфського населення.

Геродот відвідав Скіфію у період між 455 та 445 роками до н.е., тобто приблизно через 60-70 років після походу Дарія на ці землі (515-512 рр. до н.е.).

З описів "батька історії" можна зробити висновок, що знаменитий перепис населення Скіфії відбувся саме після перемоги над персами. А величний казан, який слугував "постійним пам'ятником", був символом могутності Скіфської держави.

Дослідники припускають, що цар Аріант, який наказав його виготовити, був прямим нащадком - сином або внуком царя Ідантірса, головнокомандуючого скіфськими військами під час скіфо-перської війни.

Історична достовірність

Існування казана Аріанта досі овіяне таємницею. Варто зазначити, що не всі дослідники беззаперечно приймають інформацію Геродота про казан царя Аріанта як достовірний історичний факт. Деякі з них вважають, що це лише легенда, адже виготовлення казана таких розмірів у скіфські часи видається їм технічно неможливим. Його виготовлення потребувало б великої кількості бронзи та інших ресурсів. Все це викликає сумнів, зважаючи на кочовий спосіб життя скіфів.

Досі не знайдено жодних археологічних доказів, які б підтверджували існування казана Аріанта. Це дає підстави скептикам вважати, що він є вигаданим артефактом. Окрім того, про казан Аріанта не згадується в інших античних джерелах. І це дивно, адже це був вражаючий артефакт.

Розрахунки розмірів та чисельності скіфів

Деякі дослідники намагалися визначити реальні розміри казана Аріанта. Згідно з їхніми розрахунками артефакт був висотою від 4 до 9,5 метрів, вагою від 7 до 46 тонн, місткістю від 12 до 20 тонн, а кількість скіфів, які здали по наконечнику, від 3,4 до 15,6 млн. чоловік. Проте, ці розрахунки викликали суперечки. Багато науковців вважають, що в Північному Причорномор'ї в ті часи просто не могло проживати стільки людей.

Однак, завдяки ретельному підбору параметрів математичної моделі, вдалося не лише підтвердити реальність існування казана царя Аріанта, але й визначити його ймовірні розміри. Згідно з розрахунками, діаметр казана становив 233 см, висота без ніжки - 174 см, товщина стінки - 1,4 см, а вага - 2,8 тонни. Місткість казана сягала 5,4 тонни, а місткість амфор, в які розливалося вино, бралася із розрахунку в 9 літрів.

Для розрахунку кількості наконечників стріл, необхідних для виготовлення казана, використовувалася середня вага наконечника 4,7 г. В результаті розрахунків було отримано 630 тисяч наконечників стріл.

Зрозуміло, що не все чоловіче населення, включаючи осіле лісостепове, було воїнами. Якщо припустити, що воїни становили половину населення, тобто 315 тисяч, то максимальна чисельність населення Великої Скіфії (з урахуванням співвідношення 1:5) становила близько 1,6 мільйона людей, включаючи 100-160 тисяч воїнів-кочівників.

Ці цифри, хоча й оціночні, є цілком реальними та узгоджуються з даними, отриманими іншими методами.

Символічне значення казана

У багатьох войовничих народів казан символізував військову могутність. Після перемоги цар пригощав усіх воїнів, які відзначилися у боях, стравами зі свого казана. Переможці пили вино, а ті, хто не зміг убити ворога, сором’язливо стояли осторонь. Таким чином, "казан" міг символізувати саме царське "військо". Отже, у цьому переказі Геродота задокументований фольклорний мотив, що створює алегоричний образ могутнього та великого скіфського народу. Важливо зазначити, що цей символізм підкреслював значення єдності та взаємоповаги серед воїнів, а також підносив роль царя як головного керівника і захисника свого народу.

Пошуки та легенди про казан

Протягом століть, а то й тисячоліть, казан Аріанта манив авантюристів та шукачів слави, які прагнули знайти й заволодіти цим витвором мистецтва. Однак скіфи майстерно приховували та оберігали речі, що мали для них сакральне значення. Казан Аріанта, з його величчю та містичною силою, став одним із таких скарбів, що зникли з поля зору історії.

Під час Другої світової війни цим скіфським артефактом зацікавилась нацистська окультна організація "Аненербе", чиї адепти вірили в його надприродні властивості. Вони були переконані, що казан Аріанта був виготовлений на честь перемоги скіфів над персами, чия армія на той час вважалась непереможною. Також існувала думка, що вино з цієї посудини дарує містичну силу.

Досі невідомо, чи вдалося нацистам знайти казан. Деякі дослідники, проте, стверджують, що їм це таки вдалося, й казан був перевезений до підземного бункера Гітлера у його ставці "Вервольф" під Вінницею.

Ставка Гітлера "Вервольф" під Вінницею. Сучасний стан

Незважаючи на численні пошуки, казан Аріанта досі не знайдений археологами. Проте, їм вдалося виявити чимало інших величних казанів, схожих на грецькі кратери.

Скіфський бронзовий казан з кургану Розкопана могила

Незгасний символ скіфської величі

Пошуки казана Аріанта тривають і досі. Його історія тісно переплетена з скіфською культурою та фольклором. Він слугує символом могутності, єднання та величі цього кочового народу.

Можливо, колись він буде знайдений, і це стане сенсацією для всього світу. Але навіть якщо це не станеться, казан Аріанта назавжди залишиться одним із найвідоміших символів скіфської історії та культури.


Читати також