Біографія Вільяма Дюбуа

Біографія Вільяма Дюбуа

Вільям Едуард Беркхардт Дюбуа (William Edward Burghardt Du Bois, скорочення W. E. B. Du Bois) – афроамериканський громадський діяч, панафриканіст, соціолог, історик та письменник – народився 23 лютого 1868 року біля в Грейт-Баррінгтоні (Массачусетс, США). Мулат (як мати, так і батько мали змішане походження).

У 1895 став першим американцем з африканським корінням, що отримав ступінь доктора філософії Гарвардського університету, а через два роки став професором історії та економіки Атлантського університету, займався вивченням питань про соціальне становище афроамериканців. Він прийшов до висновку, що соціальні зміни відбудуться лише під впливом протестів. Погляди Дюбуа та його однодумців з числа освіченої чорної молоді були опозиційні ідеям іншого активіста за права афроамериканців того часу – Букера Вашингтона, котрий виступав за соціальну інтеграцію чорних і білих за допомогою відмови перших від негайного надання їм рівноправності, водночас Дюбуа вважав правильним шляхом боротьбу за здобуття вищої освіти хоча б «обдарованою десятою частиною» (talented tenth) афроамериканців, яка б працювала на благо їхнього розвитку.

1905 року Дюбуа виступив одним із співзасновників Ніагарського руху (Niagara Movement) – громадської організації за свободу, а в 1909 разом із групою однодумців заснував Національну асоціацію сприяння прогресу кольорового населення (National Association for the Advancement of Colored People, NAACP).

1910 року Дюбуа залишив роботу в Атлантському університеті, щоб зосередитися на роботі редактора журналу «Криза» («Крайсис», The Crisis) в NAACP. 1934 року він повернувся в Атланту, а з 1944 по 1948 знову працював в NAACP. Дюбуа також виступив організатором серії панафриканських конгресів по всьому світу.

Дюбуа був відомий своїми лівими поглядами (в 1911-1912 перебував у Соціалістичної партії Америки, але вийшов, зіткнувшись з неготовністю її лідерів виступити проти расової дискримінації; з марксизмом, утім, він познайомився досить пізно) і кілька разів відвідував СРСР (в 1928, 1936 1949 1958-1959 і 1962).

У 1950 Дюбуа балотувався в Сенат США від штату Нью-Йорк як кандидат лівоцентристської Американської лейбористської партії, отримавши більше 200 000 голосів (4%).

1951 року Дюбуа було висунуто звинувачення за службу в розвідці іноземної держави (Радянського Союзу), і хоча звинувачення з Дюбуа (за якого заступився сам Альберт Ейнштейн) незабаром були зняті, він на той час повністю розчарувався в США. До того ж, у 1955 американський уряд не дозволив йому виїхати в Індонезію на Бандунгську конференцію. У 1961 він вступив в американську комуністичну партію, переїхав до Гани і відмовився від американського громадянства.

Вільям Дюбуа помер 27 серпня 1963 року в Аккрі (Гана).

Біографія

Твори

Критика


Читати також